Fanuc 0-MC Stama MC 010

Dyskusje na temat systemu Faunc

Autor tematu
tomx_
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 8
Posty: 66
Rejestracja: 12 lut 2005, 23:41
Lokalizacja: Warszawa

Fanuc 0-MC Stama MC 010

#1

Post napisał: tomx_ » 09 sty 2017, 19:25

Witam Szanownych kolegów
Zachciało mi się prawdziwej maszyny , zamiast zabawy z machem.
Zakupiłem wiekową frezarkę Stama MC 010 (wiadomo kasa...) rok 1990 – sterowanie 0-MC . W najbliższych dniach będę ja uruchamiał , ale mam obawy czy nie utraciła ustawień - stała kilka dni w samochodzie na mrozie. No i dodatkowo sprytnie chciałem zajrzeć jaki ma typ baterii podtrzymującej ustawienia , a po podkręceniu dekla okazało się że dekiel jednocześnie jest łącznikiem elektrycznym baterii :(
Czy ktoś z okolic Warszawy będzie mi w stanie pomoc jak sprawdzi się wariant pesymistyczny .
Chyba że zdalnie to jest możliwe , to proszę dobrych ludzi o pomoc :) Oczywiście wchodzi w grę rozliczenie się za poświęcony czas.
Mam do maszyny manuale i inne dokumenty, Nawet taki z rozpiska wartości poszczególnych ustawień (nie wiem czy wszystkich). Generalnie komplet papierów z zakupu maszyny.
Może któryś z Kolegów pracuje na takiej maszynie i ma backup ustawień ?
Stama MC 010 to to samo co Fanuc Tape Drill model T.

Jak by ktoś potrzebował coś z tych manuali poskanować to proszę dać znać – posiadam :
Operators's Manual, Maitenance Manual, Parts Manual oraz w języku oprawców Manual programowania. - (Betriebshandbuch) .

Dzięki
Robert



Tagi:

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6770
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

#2

Post napisał: WZÓR » 09 sty 2017, 21:56

Po raz który ten sam błąd przy zakupie maszyny.
W pierwszej kolejności robi się backup ustawień tej maszyny , potem się za nią płaci.
Maszyna wiekowa , jak nie będzie miała ustawień , to możesz mieć problemy z jej rozruchem.

Mariusz.


Autor tematu
tomx_
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 8
Posty: 66
Rejestracja: 12 lut 2005, 23:41
Lokalizacja: Warszawa

#3

Post napisał: tomx_ » 09 sty 2017, 22:04

Nie było moim celem odłączenie baterii tak z ciekawości .
Po prostu uwzględniając niską temperaturę , chciałem zobaczyć jaki to jest typ baterii żeby kupić na podmiankę .
Klapka pod która powinny znajdować się baterie . pełniła funkcje zwory.
nigdzie nie znalazłem informacji ze zaglądając tam ja rozłączę. Wszędzie na zdjęciach baterie do Fanuca są podłączane kabelkami , a tutaj niespodzianka :(
A maszyny narazie nie mogę odpalić bo minusowa temperatura.

Robert


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3044
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#4

Post napisał: dance1 » 10 sty 2017, 09:00

w starych maszynach często do dokumentacji dołączali ustawienia i parametry maszyny, jeżeli właśnie przez przypadek zostawały utracone (padła bateria, czynnik ludzki) wklepywałeś je ręcznie i po problemie.
I don't like principles, I prefer prejudices


Autor tematu
tomx_
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 8
Posty: 66
Rejestracja: 12 lut 2005, 23:41
Lokalizacja: Warszawa

#5

Post napisał: tomx_ » 10 sty 2017, 11:12

Ok dzięki dance1
Z tego co przeglądałem to jest tam taka lista z ustawieniami poszczególnych bajtów , zrobiona jeszcze przez Japońców. Czy gdzieś ktoś ma procedurę wprowadzania danych do Fanuca 0m po takim resecie ?

Pozdrawiam
Robert


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3044
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

#6

Post napisał: dance1 » 10 sty 2017, 21:17

po 1sze to podłącz maszynę i sprawdź co żeś nabroił, może być że i nic, coś mi tu z tą baterią podtrzymującą nie pasuje, posiadasz zdjęcia?
I don't like principles, I prefer prejudices

Awatar użytkownika

gelo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 940
Rejestracja: 01 kwie 2006, 22:08
Lokalizacja: Wroclaw
Kontakt:

#7

Post napisał: gelo » 10 sty 2017, 22:01

Jak odłączyłeś baterie bez zasilania maszyny to nie ma bata i parametry poszły.... jedynie backup przez RS lub ręczne wklepanie. Najpierw chyba musisz zacząć od ustawienia parametrów 900.. Na pokrywce, którą zdjąłeś powinna być informacja, że wolno to robić tylko i wyłącznie gdy maszyna jest załączona.
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<


Autor tematu
tomx_
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 8
Posty: 66
Rejestracja: 12 lut 2005, 23:41
Lokalizacja: Warszawa

#8

Post napisał: tomx_ » 11 sty 2017, 00:15

Mam pytanko do Kolegów.
Która bateria odpowiada za podtrzymanie położenia enkoderów a która za podtrzymanie ustawień maszyny ?
Obrazek nie mojej maszyny , ale u mnie jest tak samo .
nr 1 (większa kieszonka tam są 3 baterie r20)
nr 2 (mniejsza kieszonka tam sa 4 x r20 )
Załączniki
baterie.jpg

Awatar użytkownika

gelo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 940
Rejestracja: 01 kwie 2006, 22:08
Lokalizacja: Wroclaw
Kontakt:

#9

Post napisał: gelo » 12 sty 2017, 08:16

Ja mam w swojej maszynie tylko 3xR20 i one podtrzymują zawortość SRAM. Wynika z tego, że te 4xR20 podtrzymują przetworniki
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<


Autor tematu
tomx_
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 8
Posty: 66
Rejestracja: 12 lut 2005, 23:41
Lokalizacja: Warszawa

#10

Post napisał: tomx_ » 12 sty 2017, 16:32

Witam
Dzisiaj odpaliłem frezarkę , na szczęście nie pogubiła parametrów.
Trochę dziwnie się zachowuje bo po włączeniu po kilku minutach się wyłącza , tak jak bym zrobił OFF z guzika
no i wyświetla błędy
mama błąd na wyświetlaczu sterownika wrzeciona &#8211; AL-17 &#8211; w manualu jest informacja
&#8222;Defective arithmetic circuit and peripheral circuit&#8221; - czy ktoś coś podpowie co może być nie tak ?
Czy może to mieć związek z fazami zasilania ?

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”