Falownik Chiński 3.0KW jak podłączyć

Wymiana Kontrolera na DDCS V3.1

Dyskusje dotyczące silników elektrycznych i falowników.

Autor tematu
creku
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 06 kwie 2019, 20:15

Falownik Chiński 3.0KW jak podłączyć

#1

Post napisał: creku » 25 cze 2022, 21:32

Cześć wszystkim.. Jest to mój pierwszy post na waszym forum..
Zazwyczaj sobie poszukałem i nie wychylałem się, bo wstyd :roll:
Jestem samoukiem trochę kontrolerów przerobiłem, trochę programów typu CAM, trochę frezarek, Laserów, (max 3 osie)
Pracuje w reklamie, i rysuje frezuje montuje. Pierwsze frezarki sam składałem na bazie plotera do folii i arduino grbl..
Jakiś czas temu dostałem chińska frezarkę i już się znudziła.
Frezarka jest na kontrolerze RZNC z 2006r. Silniki krokowe, śruby kulowe, i wałki z podporą..
Teraz wymieniam kontroler na chiński DDCS V3.1 żeby rozumiał się z resztą :wink:
Wszystko mam już podłączone i dogadujemy się :)
Falownik FT-A003021K FUTAI AUTOMATIC CO. LTD
Podłączyłem tak żeby się włączał z kontrolera ale nie słucha prędkości jaką ustawie
Stary kontroler połączony był na pinach (FWD, SC, S4, S5, S6) dało się ustawić 7 prędkości działało to jakoś na zworę pinów Sx. Teraz jak sterować prędkością za pomocą sygnału 0-10V.
Dałbym rade ale nie znalazłem drugiego takiego falownika, instrukcji, opisu..
Podejrzewam że muszę zmienić ustawienia falownika ale słabo to idzie... :?
Załączniki
WhatsApp Image 2022-06-25 at 20.31.28.jpeg
WhatsApp Image 2022-06-25 at 20.35.34.jpeg
WhatsApp Image 2022-06-25 at 21.27.48.jpeg



Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 10778
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

Re: Falownik Chiński 3.0KW jak podłączyć

#2

Post napisał: RomanJ4 » 25 cze 2022, 21:58

Jeśli był używany to na pewno trzeba zresetować by wyczyścić stare ustawienia, inaczej będzie cyrk..
creku pisze:Teraz jak sterować prędkością za pomocą sygnału 0-10V.

normalnie - dzielniki napięcia czyli drabinka rezystorów, a właściwie potencjometrów montażowych, z których każdy nastawia inną prędkość jeśli to ma być sekwencyjnie przełączane isostatami czy obrotowym...
Zamieść zdjęcie tabliczki znamionowej, to może prędzej coś się w necie o inwerterze znajdzie..

https://www.cnczone.com/forums/chinese- ... tware.html

co prawda inny model tej firmy, ale może ma podobne funkcje..
http://download1511.mediafire.com/geisx ... VERTER.pdf
www.mega-sensor.ru/netcat_files/Image/i ... _h3000.pdf (rus)

https://docviewer.yandex.ru/view/0/?*=R ... AifQ%3D%3D
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6104
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Falownik Chiński 3.0KW jak podłączyć

#3

Post napisał: tuxcnc » 25 cze 2022, 22:53

RomanJ4 pisze:
25 cze 2022, 21:58
Jeśli był używany to na pewno trzeba zresetować by wyczyścić stare ustawienia, inaczej będzie cyrk..
Jeśli zresetuje do ustawień fabrycznych, to dopiero wtedy będzie miał cyrk...
RomanJ4 pisze:
25 cze 2022, 21:58
creku pisze:Teraz jak sterować prędkością za pomocą sygnału 0-10V.

normalnie - dzielniki napięcia czyli drabinka rezystorów, a właściwie potencjometrów montażowych, z których każdy nastawia inną prędkość jeśli to ma być sekwencyjnie przełączane isostatami czy obrotowym...
Chyba autorowi nie o to chodziło....
creku pisze:
25 cze 2022, 21:32
Dałbym rade ale nie znalazłem drugiego takiego falownika, instrukcji, opisu..
Podejrzewam że muszę zmienić ustawienia falownika ale słabo to idzie... :?
Bez manuala będzie problem...
Gdzieś w pierwszych kilku ustawieniach powinieneś mieć ustawienie źródła sygnału zadającego prędkość (np. panel/wejście 0-10V).
Problem jest taki, że tam będą do ustawienia wartości np 1 albo 2 i domyślić się za cholerę nie da rady od czego to jest.
Podłącz potencjometr, chyba we wszystkich falownikach jest tak samo - suwak na 0-10V a pozostałe piny do 10V i masy , i próbuj przestawiać ustawienia aż trafisz że ten podłączony potencjometr zacznie działać - przy złych ustawieniach będzie martwy.


Autor tematu
creku
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 06 kwie 2019, 20:15

Re: Falownik Chiński 3.0KW jak podłączyć

#4

Post napisał: creku » 27 cze 2022, 20:42

Dzięki koledzy Romusia manuale pomogły.
Ustawień nie resetowałem bo nie ma czasu na studiowanie całego manuala.
W opcjach nic nie musiałem przestawiać tylko inne piny podłączyć, no i jeden mostek z pinu 10V do FWD, bo silnik nie startował. Pewnie do ustawienia w menu, ale nie wszystkie ustawienia były takie same jak u Romana.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Elektryczne / Falowniki”