Falownik 1F, wyjscie 3x230v

Falownik 1F, wyjscie 3x230v

Dyskusje dotyczące silników elektrycznych i falowników.

Autor tematu
ksfmlr
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 33
Rejestracja: 23 kwie 2016, 18:42
Lokalizacja: Opolskie

Falownik 1F, wyjscie 3x230v

#1

Post napisał: ksfmlr » 14 wrz 2018, 19:14

Witam Szanownych Specjalistów

Posiadam falownik jednofazowy, który ma na wyjsciu 3x230V. Zasilam tym silnik od wiertarki. Jednak przy małych obrotach moment obrotowy jest niezadowalajacy. Mogę zatrzymać wrzeciono ręką. Wynika to z faktu że mam podłaczony silnik trójfazowy w gwiazdę. W trójkącie silnik nie może się rozpędzic. Czy jestem zmuszony wymienić falownik na taki który ma na wyjsciu 3x400V? Czy da się jakoś temu zaradzić? Generalnie wiem, ze falowniki zawsze powinno się podłączać w gwiazdę. W datasheecie znalazlem taki wątek:

Obrazek

Czy dobrze myślę, zeby podłaczyc falownik w trójkat i zrobić uziemienie jak na rysunku?



Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 4169
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Falownik 1F, wyjscie 3x230v

#2

Post napisał: adam Fx » 14 wrz 2018, 19:27

sterujesz wektorowo?

Dodane 5 minuty 2 sekundy:
co do uziemienia - falownik i silnik mają slot oznaczony gdzie podł. uziemienie
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


drhambone
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 16
Rejestracja: 27 lut 2013, 20:46
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Falownik 1F, wyjscie 3x230v

#3

Post napisał: drhambone » 14 wrz 2018, 22:14

Kolego wrzuć zdjęcia tabliczki znamionowej silnika i falownika. Nic na razie nie "uziemiaj" dodatkowo, bo Cie prąd "kopnie" i jeszcze zabije.

Pozdrawiam
Tomek
KEEP CALM AND AUTOMATE


Majstarek
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1
Posty: 72
Rejestracja: 18 lis 2016, 18:22
Lokalizacja: Łęczyca łódzkie

Re: Falownik 1F, wyjscie 3x230v

#4

Post napisał: Majstarek » 15 wrz 2018, 01:44

Falownik 1 fazowy na wyjściu ma zawsze 3x 230V. I silnik jaki można podłączyć w takiej konfiguracji musi mieć na tabliczce230/400 ( Δ/Y). Taki silnik można podłączyć w Δ, czyli 3x230V z falownika 1f lub pod falownik 3f w Y, czyli 3x400V.

Pozdrawiam


drhambone
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 16
Rejestracja: 27 lut 2013, 20:46
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Falownik 1F, wyjscie 3x230v

#5

Post napisał: drhambone » 15 wrz 2018, 08:16

Są też falowniki 1-fazowe z wyjściem 1x230V, np. taki: ODE-2-22110-1K042-01 Invertek Drives. Dlatego ważne żeby kolega ksfmlr podesłał zdjęcia co tak naprawde chce ze sobą połączyć.

Pozdrawiam
Tomek
KEEP CALM AND AUTOMATE


Autor tematu
ksfmlr
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 33
Rejestracja: 23 kwie 2016, 18:42
Lokalizacja: Opolskie

Re: Falownik 1F, wyjscie 3x230v

#6

Post napisał: ksfmlr » 15 wrz 2018, 14:28

Silnik jest w gwieździe 400 i trójkat 230. Generalnie widziałem też falowniki jednofazowe które mają na wyjsciu 3x400V. Dziś będę próowal to podłączyć jak trzeba. Czyli ten RFI jumper musi być usuniety w moim przypadku ?


drhambone
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 16
Rejestracja: 27 lut 2013, 20:46
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Falownik 1F, wyjscie 3x230v

#7

Post napisał: drhambone » 15 wrz 2018, 14:39

Jak łączysz w trójkąt to ze schematów wynika, że zworkę trzeba usunąć. Jeśli jej nie usuniesz to zwierasz fazę do ziemi przez kondensatory, pewnie dlatego silnik ma taki slaby moment przy niskich prędkościach.

Pozdrawiam
KEEP CALM AND AUTOMATE


Autor tematu
ksfmlr
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 3
Posty: 33
Rejestracja: 23 kwie 2016, 18:42
Lokalizacja: Opolskie

Re: Falownik 1F, wyjscie 3x230v

#8

Post napisał: ksfmlr » 15 wrz 2018, 17:31

Mam to podłączone w trójkąt, wszystko jest jak trzeba, zworki nie ma. Teraz pytanie. Czy rzeczywiscie może chodzić o typ sterowania tym silnikiem? Skalarny/wektorowy?


Andrzej 40
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1724
Rejestracja: 11 wrz 2008, 16:04
Lokalizacja: Poznań

Re: Falownik 1F, wyjscie 3x230v

#9

Post napisał: Andrzej 40 » 15 wrz 2018, 19:26

Jeśli falownik ma możliwość pracy jako wektorowy, to lepiej włączyć mu ten tryb.
Jeszcze uwaga - przy połączeniu w trójkąt silnik ma nie tylko inne napięcie znamionowe, ale także prąd - 1,73 x większy niż dla gwiazdy. I tę większą wartość należy wpisać jako I nom w falowniku. Zwykle na tabliczce silnika są podawane obie wartości, tzn. prąd nominalny dla trójkąta i gwiazdy.


drhambone
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 16
Rejestracja: 27 lut 2013, 20:46
Lokalizacja: Zielona Góra

Re: Falownik 1F, wyjscie 3x230v

#10

Post napisał: drhambone » 15 wrz 2018, 20:37

To co napisał Andrzej 40 i dodatkowo poszukaj w instrukcji falownika parametru, który jest odpowiedzialny za podbicie momentu przy niskich częstotliwościach, coś ze zwrotem "torque boost"

Pozdrawiam
KEEP CALM AND AUTOMATE

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Elektryczne / Falowniki”