export pliku z corela do lasera RDWorks - problem z kolorami

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Autor tematu
twojachoinka
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 13
Rejestracja: 13 mar 2017, 10:21
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

export pliku z corela do lasera RDWorks - problem z kolorami

#1

Post napisał: twojachoinka » 13 mar 2017, 21:18

Witam

Mam problem z eksportem plików a dokładnie z tym w jaki sposób zaimportowany plik jest odczytywany w programie który bezpośrednio łączy się z moim laserem - RDWorks. Tworząc plik w Corelu oznaczam kolorem czarnym to co ma być cięte a kolorem czerwonym to co ma być grawerowane. Niestety RDWorks wszystko odczytuje jako cięcie tzn są utworzone warstwy według kolorów ale do każdej jest przypisywane cięcie - CUT. Dla koloru czerwonego powinien być grawer - SCAN.

I tak się zastanawiam czym to może być spowodowane. Próbowałem zapisać pliki w różnych formatach - DXF (AutoCAD), AI (Adobe Ilustrator) i nawet zainstalowałem w Corelu dodatkowy plugin który wysyła plik bezpośrednio do RDWorksa bez konieczności konwertowania na jakikolwiek inny format i też to samo.

W Corelu jest coś takiego jak zarządzanie kolorami, profile kolorów (Narzędzia -> zarządzanie kolorami ->ustawienia domyśle/dokumentu) i może tutaj jet zlokalizowane źródło problemu. Może mam po prostu ustawione złe profile kolorów...

Mam takie ustawienia w corelu:
Wzorce: Europa - zastosowanie ogólne
Profile kolorów:
RGB - sRGB IEC61966-2.1 (Domyślne)
CMYK - ISO Coated v2 (ECI)
Skala Szarości: Dot Gain (15%)
Podstawowy typ kolorów: CMYK
Odzworowanie kolorów: Kolorometryczna względna
Moduł obsługi koloru: Microsoft ICM CMM
Definicja koloru dodatkowego: Wartość Lab

Może powinienem coś tutaj zmienić? Ma ktoś jakiś pomysł? Może jest jakaś wtyczka która przekształca kolory/profile kolorów... itp

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam



Tagi:

Awatar użytkownika

abyss
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 467
Rejestracja: 06 maja 2005, 23:13
Lokalizacja: Irlandia

#2

Post napisał: abyss » 14 mar 2017, 19:32

Która wersja RDW? Ostatnia uznawana za stabilną to 8.01.19 choć jest już 8.01.22 ale te kolejne stwarzały problemy i były wycofywane.

Już bezpośrednio w programie RDW zmieniasz i deklarujesz czy ma być cut czy scan (po prawej stronie - klikasz w kolor, pojawiają się parametry cięcia/świecenia).
UWAGA - jest limit liczby kolorów które można wyeksportować do kontrolera w maszynie. Standardowo jest to 20, widzisz je w RDW na dole po lewej. Kolory nie są "przypisywane" przy eksporcie z corela na sztywno - więc możesz wysłać np. 20 odcieni błękitu, to nie problem. W samym RDW to nie jest duży problem, zaczynają się tylko pojawiać "samoistnie" dodatkowe czarne kolory. Problem pojawia się przy wysłaniu jednorazowo za dużej liczby kolorów do maszyny - możesz ją totalnie zablokować i wtedy masz "bricked" kontroler. Nagle przestaje być możliwe wypalenie jakiejkolwiek pracy. I z tym bardzo, bardzo uważaj. Przekroczenie dopuszczalnej jednorazowej liczby kolorów spowoduje brak reakcji na panelu maszyny, brak możliwości skasowania plików i jest dużo większym kłopotem.

P.S. Jeżeli namieszasz w samym RDW (ale nie w kontrolerze) to możesz wyczyścić jego ustawienia tu:
Znajdź folder, gdzie masz przechowywane pliki ustawień RDWorks - są w nim pliki jak soft.ini i Param.lib (ten ostatni jedynie, jeżeli utworzyłeś jakikolwiek Parametr Library przy edycji kolorów). To może być "dziwne miejsce" jak np. "C:\Users\nazwa_uzytkownika\AppData\Local\VirtualStore\Program Files (x86)\i_cośtam\..\RDWorksV8". Są tam rożne tymczasowe pliki ostatnio świeconych projektów oraz foldery temp i ImgLib. Skopiuj (nie przenoś!) wszystkie pliki - ale NIE foldery z tego folderu do zapasowego i skasuj.


Autor tematu
twojachoinka
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 13
Rejestracja: 13 mar 2017, 10:21
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

#3

Post napisał: twojachoinka » 15 mar 2017, 00:09

Skopiuj (nie przenoś!) wszystkie pliki - ale NIE foldery z tego folderu do zapasowego i skasuj.
Za bardzo nie rozumiem tego zdania. Co mam skopiować do nowego folderu zapasowego a co usunąć? Mam skasować tylko wszystkie te pliki tymczasowe z ostatnio świeconych projektów?

Awatar użytkownika

abyss
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 467
Rejestracja: 06 maja 2005, 23:13
Lokalizacja: Irlandia

#4

Post napisał: abyss » 15 mar 2017, 21:34

twojachoinka pisze: Mam skasować tylko wszystkie te pliki tymczasowe z ostatnio świeconych projektów?
Nie. Robisz sobie kopię by móc wrócić do stanu poprzedniego. (rozjadą ci się ustawienia całego RDW, w razie czego zawsze wtedy można wrócić do poprzedniego stanu). Kasujesz wszystko poza folderam "temp" i "ImgLib" - a szczególnie pliki konfiguracji koloru.

Jednak ja raczej myślę, że po imporcie pliku z Corela w ogóle nie definiowałeś parametrów cięcia (prędkość, moc, scan/cut i inne) dla poszczególnych kolorów tylko założyłeś, że będą dobre. I stąd twoje problemy. W takim wypadku oczywiście kasowanie plików nic nie pomoże, bo to brak znajomości programu a nie błąd w samym sofcie.

P.S. "profile kolorów" z Corela zupełnie nie mają wpływu na to jak wygląda praca w RDW. One tylko są "takie same" albo "nie takie same". Czyli Czy wyślesz czarny trójkąt i czerwone kółko czy błękitne kółko i różowy trójkąt - to wszystko jedno, bo i tak potem musisz nadać tym kolorom prędkości, moce, typy cut/scan i inne parametry. Jezeli jakiś konkretny kolor był już użyty - to oczywiście zostanie w "bazie" RDW tak długo, aż go nie zmienisz albo ręcznie albo wgrywając plik od kogoś gdzie były inne ustawienia.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”