Cześć
Niedawno kupiłem drukarkę Ender 3 pro , złożyłem zacząłem drukować ... Początkowo wszystko ok dość ładne wydruki , na początek ok . ALE w pewnym momencie wydruki zaczęły być kruche ,wychodzą jakby pianka . Wygląda to jakby było podawane za mało filnamentu podnosiłem temperaturę i "flow" w slicer-e w pewnym momencie do 120% , zmniejszyłem średnicę dyszy (slicer-e zamontowana jest 0,6 a ja przestawiłem na 0,4 ) efekt taki że na początku wydruk poprawił się ( pomyślałem że pewnie mam źle oznaczoną dyszę ) potem zaczęło wypływać mnóstwo materiału ...znalazłem w ustawieniach drukarki "tune " tam zmniejszyłem Flow na 100% i do końca wydruku drukowało fajnie ,bardzo ładnie . Niestety przy następnym wydruku powtórka z rozrywki , znów kruche i jakby warstwy nie łączyły się .... Co robię źle ?
ENDER 3 PROBLEM
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Re: ENDER 3 PROBLEM
Za mało filamentu idzie. Powody mogą być różne.
Nie słychać czasami stukania podczas druku? Jeśli tak to sprawdzić czy to nie ekstruder przeskakujący na filamenice. To znaczy zębatki ekstrudera. Jeśli tak to powody tego też mogą być różne
Nie słychać czasami stukania podczas druku? Jeśli tak to sprawdzić czy to nie ekstruder przeskakujący na filamenice. To znaczy zębatki ekstrudera. Jeśli tak to powody tego też mogą być różne

czilałt...
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Re: ENDER 3 PROBLEM
Poczytaj temat o likwidacji szparki w ekstruderze. Możesz sprawdzić, czy między dyszą, a rurką teflonową nie zbiera się materiał (właśnie w tej szparce). W enderze trzeba rozwiązać ten mankament, bo prędzej czy później rurka dostanie luzu.