Eltropilot błąd P 639 i zwiecha

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina

Autor tematu
Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 4146
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Eltropilot błąd P 639 i zwiecha

#1

Post napisał: Steryd » 19 gru 2023, 19:07

Witojcie tej piknej śnieżnej zimy.

(Deszcz to przecież też śnieg, tylko w płynie ;) )
Do rzeczy- koleżanka została z warsztatem na głowie po zeszłym tragicznie mężu i staram się pomóc na tyle ile daję rade, ale tu mnie grzmot przerasta.
Tokarka gildemeister NEF CT20 ze sterowaniem dialog 2 z narzędziami napędzanymi i wrzecionem przechowującym. I tu leży ten pies. Przy rozpoczęciu przechwytu wyskakuje błąd jak w tytule opis z tego co rozumiem dotyczy zamykania uczhwytu w przeciwwrzecionie bez przedmiotu (bądź tulejki) i oczywiście maszyna staje. Co ciekawe po zresetowaniu błędów i próbie uruchomienia zaczyna upływac czas obróbki, ale maszyna nic nie robi. Po wyłączeniu maszyny całkiem i włączeniu od niwa idzie, ale tylko do momentu przechwytu.
Było wszystko ustawione pod produkcję i leciało to z drobnymi przeszkodami jak to przy kwasówce, ale dziś za którymś razem eror P 639 i po prostu już sie nic nie da zrobić.
Wszelkie pomysły mile widziane.


Można?
Morzna!!!


Robert_K
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1113
Rejestracja: 15 sie 2017, 08:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Eltropilot błąd P 639 i zwiecha

#2

Post napisał: Robert_K » 19 gru 2023, 19:33

Wygląda na źle ustawione czujniki uchwytu przeciwwrzeciona, możesz wstawić oryginalny tekst błędu (pewnie po niemiecku)? Sprawdzałeś te czujniki? Ew. czujniki mogą być dobre, a uszkodzone może być ich okablowanie.

Pozdrawiam.

Pozdrawiam.


Autor tematu
Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 4146
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Eltropilot błąd P 639 i zwiecha

#3

Post napisał: Steryd » 19 gru 2023, 20:50

Też o tym pomyślałem, ale nie wiem gdzie ich szukać konik wygląda na calkiem zamknięty odlew... Jak tylko będę przy tokarce, to sfotografuję błąd, nie pomyślałem od razu.
Można?
Morzna!!!


lepi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1449
Rejestracja: 09 lip 2012, 20:34
Lokalizacja: Poznań

Re: Eltropilot błąd P 639 i zwiecha

#4

Post napisał: lepi » 19 gru 2023, 20:53

Podaj komunikat bo nie chcę mi się szukać po numerze.
Tak jak napisane wyżej błąd pewnie z czujnika zamknięcia uchwytu. Detal musi być zaciśnięty prawidłowo. Na pusto nie pójdzie.
Jeśli maszy wypychacz to też trzeba ustawić odpowiednio czujnik.


Robert_K
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1113
Rejestracja: 15 sie 2017, 08:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Eltropilot błąd P 639 i zwiecha

#5

Post napisał: Robert_K » 19 gru 2023, 22:00

Jeśli masz schemat elektryczny to możesz poszukać tych czujników na schemacie, będą przy nich symbole. Po symbolach będzie Ci je łatwiej znaleźć, bo czujniki powinny mieć przypięte do siebie blaszane etykietki z takimi symbolami właśnie.

Przeciwwrzeciono to gegenspindel, uchwyt to futter/spanfutter.

Pozdrawiam.


Autor tematu
Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 4146
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Eltropilot błąd P 639 i zwiecha

#6

Post napisał: Steryd » 19 gru 2023, 23:41

Wypychacz jest owszem, ale to zwykły bolec na sprężynce. Nie pomyślałem, że coś tam się go ustawia...
schemat owszem jest, jest zresztą cała kupa dokumentacji, tylko ten język (jak oni mogą mówić w tym jezyku do dzieci?).
Dzięki za podpowiedzi, będę sprawdzał i dawał znać co z tego wyjdzie.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 4146
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Eltropilot błąd P 639 i zwiecha

#7

Post napisał: Steryd » 25 sty 2024, 18:45

Faktycznie okazało się, że był problem z czujnikami, ale też faktycznie wypychacz nie jest oczujnikowany.

Niemniej na chwilę obecną jest problem z inną maszyną NEF CT40 też z eltropilotem dialog2. otóż po odpaleniu diagnostyka nie kończy się pozytywnie i pojawia się błąd 5 z dopiskiem SYSTEM ERROR no i nic nie idzie dalej zrobić. Błąd 5 to wyłączenie awaryjne, ale ten dopisek jest nietypowy dla takiej "awarii".

Obrazek

Oczywiście pierwsza myśl, to baterie, tylko gdzie one mogą być i jaka jest procedura przywracania backupu skoro nic nie idzie zrobić po uruchomieniu systemu?
Można?
Morzna!!!


Robert_K
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1113
Rejestracja: 15 sie 2017, 08:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Eltropilot błąd P 639 i zwiecha

#8

Post napisał: Robert_K » 25 sty 2024, 20:15

A czy to nie jest problem z obwodami Safety (niem. Not-Aus)? W sensie brak zazbrojenia przekaźników Safety? W szafie wszystkie bezpieczniki są OK?

Pozdrawiam.


Autor tematu
Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 4146
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Eltropilot błąd P 639 i zwiecha

#9

Post napisał: Steryd » 25 sty 2024, 21:22

Bezpieczniki i włączniki silnikowe sprawdziłem.
Właśnie w tym problem, bo normalnie przy errorze 5 pisze error notaus, a tutaj system error.
I w dodatku nie idzie nic przejść dalej :/
Można?
Morzna!!!


Robert_K
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1113
Rejestracja: 15 sie 2017, 08:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: Eltropilot błąd P 639 i zwiecha

#10

Post napisał: Robert_K » 25 sty 2024, 21:37

No ok, a może któryś przewód ma przetarcie albo któryś czujnik jest uszkodzony i obciąża linie +24V DC ze sterownika (tej dla I/O) że system nie może wstać i dlatego pojawia się ten błąd? Jeśli we/wy są na jakichś złączkach (nie pamiętam jak tam jest) to wypnij całą wtykę i spróbuj wtedy załączyć.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”