Edycja Postprocesora fusion360 - siemens

Dyskusje na temat post procesorów.

Autor tematu
Frezeser
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 20
Rejestracja: 08 gru 2016, 10:39
Lokalizacja: za Odry

Edycja Postprocesora fusion360 - siemens

#1

Post napisał: Frezeser » 16 mar 2019, 11:39

Witam

Mam problem z (home position) dla toczenia
kiedy program się zaczyna to pozycja domowa jest taka :
G53 G0 X0.
kiedy narzędzie wraca do wymiany to pozycja jest taka sama :
G53 G0 X0.

jedynie gdy program się kończy to jest taki kod który chcę uzyskać
G53 X0.
G53 Z0

tutaj jest dostep do postprocesora https://cam.autodesk.com/hsmposts?




wojtek10916
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Posty: 23
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: ztad

Re: Edycja Postprocesora fusion360 - siemens

#2

Post napisał: wojtek10916 » 19 mar 2019, 22:43

Na samym dole posta (3 ostatnie linie) sprobuj zmienic z:

onImpliedCommand(COMMAND_END);
onImpliedCommand(COMMAND_STOP_SPINDLE);
writeBlock(mFormat.format(30)); // stop program, spindle stop, coolant off

na

onImpliedCommand(COMMAND_END);
onImpliedCommand(COMMAND_STOP_SPINDLE);
writeBlock(gAbsIncModal.format(90), gFormat.format(53), gMotionModal.format(0), "X" + xFormat.format(properties.g53HomePositionX), conditional(yOutput.isEnabled(), "Y" + yFormat.format(0))); // return to home
writeBlock(gAbsIncModal.format(90), gFormat.format(53), gMotionModal.format(0), "Z" + zFormat.format(properties.g53HomePositionZ));
writeBlock(mFormat.format(30)); // stop program, spindle stop, coolant off

I zobacz co Ci wyjdzie


Autor tematu
Frezeser
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2
Posty: 20
Rejestracja: 08 gru 2016, 10:39
Lokalizacja: za Odry

Re: Edycja Postprocesora fusion360 - siemens

#3

Post napisał: Frezeser » 20 mar 2019, 15:58

okazało się że w postprocesorze, kod odpowiedzialny za( g 53 Z 0 ) był w komentarzu, usunąłem komentarz i wszystko śmiga

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Post Procesory”