Witam.
Wiem że istnieje wiele tematów takich jak mój, ale ja nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania.
Mianowicie mam tokarkę CNC (robioną) steruje w 2 osiach x,y.
Jeśli wyrysuję dany detal w EduCad-zie i zapisze w PLT później potraktuje to konwerterem PLT > Gcode znalezionym na forum (1 plik bardzo dobrze konwertuje) to wszystko ładnie działa. Łuki ten program zamienia na funkcje G1 i po prostu jedzie po poszczególnych punktach zawartych w łuku. Kod jest dość długi itp. ale wszystko działa.
Jeśli wyrysowałem kształt w Autocadzie 2010 i zapisałem do DXF (nie ma możliwości do PLT) to linie proste, konwertuje na kod, a łuki nie. Tam gdzie są łuki nie ma kodu. Próbowałem konwerterem w Mach3 i konwerterem ACE.
Czy jest jakiś konwerter aby z DXF łuki zamieniał na punkty, tak jak to robi z PLT.
Albo czy jest jakiś program (darmowy, lub z crackiem) który narysuje i zapisze w PLT. Jest Corel Draw ale on źle zapisuje w PLT.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam czornexxx.
DXF na Gcode Problem.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Witam
,,Całe programowanie obrabiarek sprowadza się do wodzenia wierzchołkiem narzędzia w układzie współrzędnych.
Jeśli ktoś zrozumie tą ideę, nie będzie miał problemu z pisaniem i czytaniem programów.''
Na rysunku 1 przedstawiłem część obróbki tokarskiej , gdzie widnieje fragment elipsy.
Tego fragmentu (elipsy) nie jesteśmy w stanie zaprogramować jeśli nie naniesiemy na nią punkty i nie połączymy je liniami prostymi (im więcej punktów i tych linii łączących je - tym obróbka będzie dokładniejsza).
Na rysunku 2 podobny ,,zestaw'' , ale już z promieniem (programujemy go ruchem G03)
,,Całe programowanie obrabiarek sprowadza się do wodzenia wierzchołkiem narzędzia w układzie współrzędnych.
Jeśli ktoś zrozumie tą ideę, nie będzie miał problemu z pisaniem i czytaniem programów.''
Na rysunku 1 przedstawiłem część obróbki tokarskiej , gdzie widnieje fragment elipsy.
Tego fragmentu (elipsy) nie jesteśmy w stanie zaprogramować jeśli nie naniesiemy na nią punkty i nie połączymy je liniami prostymi (im więcej punktów i tych linii łączących je - tym obróbka będzie dokładniejsza).
Na rysunku 2 podobny ,,zestaw'' , ale już z promieniem (programujemy go ruchem G03)
... moim zdaniem nie i musisz te punkty na łuku sam nanieść i połączyć liniami prostymi....Czy jest jakiś konwerter aby z DXF łuki zamieniał na punkty,...
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Nie mam pojęcia , ale na CAM-e (przypadkiem) raz wyszły mi takie ,, punkty / linie '' na promieniu , gdy zamiast łuku narysowałem SPLAJN.czornexxx pisze:Witam.
A da się to jakoś automatycznie nanosić te punkty w AutoCad,zie 2010?? Bo jeśli na rysunku będę miał z 30 łuków to nanoszenie punktów zejdzie mi 3 dni.
Pozdrawiam.

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki