DXF a WoodWOP

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Autor tematu
Le-chu
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 3
Rejestracja: 06 kwie 2012, 13:24
Lokalizacja: Namysłów

DXF a WoodWOP

#1

Post napisał: Le-chu » 06 kwie 2012, 13:34

Witam pracowałem na fajnym programie IMAWOP do którego wrzucałem przerobione w AutoCAD rysunki jako DXF i on je odczytywał bez problemu,teraz mam wykonywać rysunki w WoodWop 4.5 czy 5 jakoś tak.maszyna to WEEKE OPTIMAT BHC VENTURE 1 z 20006r. i tam w tym Woodwopie jest tak plik/importuj/DXF(ale tylko to pole jest nie podświetlone) czy mam szukać innej wersji czy mozna na tą maszyne wgrać inny program np.IMAwoop,proszę o pomoc


Kochający motocykle

Tags:


MariuszekF
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 12 kwie 2012, 19:22
Lokalizacja: Jarocin

#2

Post napisał: MariuszekF » 12 kwie 2012, 19:40

Witam
pole importu DXF w jest nie podświetlone ponieważ nie ma zainstalowanego konwertera, spróbuj ściągnąć ze strony homag-polska demo wersje (50 uruchomień) woodWOP DXF-Import (BPP5), ale to jest wersja do woodwopa 6, ale nie wiem jak się on zachowa z wersja 4,5 i 5 bo do nich chyba był BPP33, ale nie wiem skąd go wziąć. Nie wiem jak działa IMAwoop, ale AlphaCAM może wygenerować gotowy program mpr jeśli masz postprocesor pod dana maszynę. Najłatwiej będzie jak ściągniesz dema woodWOP DXF-Import i WoodWOP6, a gotowy plik mpr spróbuj uruchomić na maszynie.


Autor tematu
Le-chu
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 3
Rejestracja: 06 kwie 2012, 13:24
Lokalizacja: Namysłów

#3

Post napisał: Le-chu » 14 kwie 2012, 12:08

dzięki popróbuje.
Kochający motocykle


tree
Stały bywalec (min. 45)
Stały bywalec (min. 45)
Posty w temacie: 1
Posty: 49
Rejestracja: 19 sty 2009, 12:19
Lokalizacja: lubuskie

#4

Post napisał: tree » 16 kwie 2012, 14:50

Le-chu cześć mozesz do mnie napisać bo mam kilka spraw zwiazanych z IMAWOP a nie wychodzą mi wiadomości z forum mój adres tree (at) op.pl lub gg 11726


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1233
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: tymczasowo ...Kraków

#5

Post napisał: lajosz » 03 maja 2012, 17:55

@Le-chu

Poniżej masz linka do potrzebnego programu.
Jest to wersja Full, ale też jest to wersja basic, czyli podstawowa.
Jeśli chcesz aby działało to jak należy, to wszystkie kontury/wektory pliku DXF muszą się znajdować na warstwie o nazwie FK (z niemieckiego Fraie Konture).
Dodatkowo kontury/wektory muszą być liniami lub poliliniami, a nie np. splajnami.
Poza tym, otrzymujesz tylko kontury i nic więcej, czyli nie możesz sobie np. na rysunku ustawić, że ta lub tamta linia to ma być cięcie piłą, a z kolei jakieś punkty lub okręgi, to mają być wiercenia itd.
Niestety, ale to są ograniczenia wersji podstawowej.
Natomiast zaleta jest taka, że jest to jednak pełna wersja i (moim zdaniem) spokojnie zaspokaja potrzeby bo i tak najczęściej rysunki w CAD-zie służą głównie do frezowania, a np. wiercenia, cięcia, obróbki poziome i tak ustawia się najczęściej bezpośrednio w WoodWopie.

Reasumując, np. narysowane w CAD-zie koło na warstwie o nazwie FK, zapisujemy do DXF-a .
Tegoż DXF-a ładujemy do w/w konwertera, konwertujemy i plik MPR ląduje w katalogu o nazwie mp4.
Otwieramy go w WoodWopie i ......... nic nie widzimy bo załadowaliśmy tylko kontur.
Żeby go zobaczyć, musimy przejść do edycji wektorów albo przypisać do wektora jakieś narzędzie albo w menu /Widok/ zaznaczyć pozycję /Wszystkie kontury/.

Poniżej link do w/w konwertera.
Konwerter


gingol
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Posty w temacie: 3
Posty: 19
Rejestracja: 04 wrz 2013, 16:45
Lokalizacja: Jasionów

#6

Post napisał: gingol » 18 paź 2013, 17:07

Bardzo mi pomogłeś dziekuje bardzo
:grin:


krzycho_k
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 25 lis 2009, 20:01
Lokalizacja: małopolska

DXF WoodWop

#7

Post napisał: krzycho_k » 30 sty 2014, 22:05

Witam!
Widzę, że temat stary ale jeśli ktoś by potrzebował to wszystkie nazwy warstw wraz z zasadami ich tworzenia są w manualu do BPP5 Classic, jeśli chodzi o wersję Professional to różni ona się tylko tym, że samemu można nadać nazwy warstw natomiast wersja Classic ma już zdefiniowane odpowiednie warstwy. Wszystkie obróbki można nadać w CADzie a później po prostu zaimportować do woodwopa.
Pozdrawiam


gingol
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Posty w temacie: 3
Posty: 19
Rejestracja: 04 wrz 2013, 16:45
Lokalizacja: Jasionów

#8

Post napisał: gingol » 31 sty 2014, 10:11

Witam znasz moze nazwy warstw do woodwopa a może masz manuala do BPP5


krzycho_k
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 25 lis 2009, 20:01
Lokalizacja: małopolska

#9

Post napisał: krzycho_k » 31 sty 2014, 20:32

Sampelek.
Trzeba sprawdzić czasami przechodzą angielskie nazwy warstwy czasami niemieckie. Do indywidualnego sprawdzenia.
Jakby ktoś potrzebował odkodowania sposobu budowania nazwy warstwy to pisać :P
Załączniki
Example.dxf
do testów
(453.62 KiB) Pobrany 281 razy


gingol
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Posty w temacie: 3
Posty: 19
Rejestracja: 04 wrz 2013, 16:45
Lokalizacja: Jasionów

#10

Post napisał: gingol » 01 lut 2014, 15:21

Dzięki i wszystko stało się jasne :razz:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”