drut powlekany

Dyskusje na temat innych obrabiarek i systemów sterowania stosowanych w maszynach przemysłowych

Autor tematu
random
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 27
Rejestracja: 10 cze 2008, 22:02
Lokalizacja: poland

drut powlekany

#1

Post napisał: random » 09 lip 2008, 22:43

Witam próbujemy przetestowac drut powlekany cobra cut A 0.25mm powłoka Zn
na maszynie Agie classic v2 niestety maszyna wypluwa komunikat:" Tool Agie_family
cobra cut 0.25 not present'

Czyli mam rozumiec ze nie ma wykupionej opcji ciecia drutem cobra cut ?

1. stad pytanie ktos wie ile cos takiego kosztuje ?

2. Interesuja mnie tez doswiadczenia z ciecia drutem z powłoka, z tego co pisze producent to uzyskuje sie lepsza jakosc powierzchni stad mozna zmniejszyc liczbe cięc wygładzajacych, dla testu wycinałem drutem powlekanym stempla z 1 przejsciem wygładzajacym i powiezchnia była kiepska (w maszynie podałem ze tne drutem berco cut)
czyli musza byc ustawienia pod drut powlekany ??



Tagi:


filantrop22
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 9
Rejestracja: 30 wrz 2008, 07:49
Lokalizacja: Radom

#2

Post napisał: filantrop22 » 30 wrz 2008, 08:10

pracowałem bardzo długo na drucie powlekanym, problem o którym piszesz da sie łatwo rozwiązać, należy zmienić status drutu, w zakładce drutów w oknie WIRE LIST na present.
filantrop22


Autor tematu
random
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 27
Rejestracja: 10 cze 2008, 22:02
Lokalizacja: poland

re

#3

Post napisał: random » 30 wrz 2008, 21:57

Jej taki dupsel a ja szukałem całkiem nie tam gdzie trzeba :)

skoro masz doswiadczenie w cięciu drutem powlekanym to mozesz mi napisac na ile ciec ustawiałes technologie i jaka ci wychodziła powierzchnia i jaki miałes zysk czasowy, mowiac oglednie czy to sie opłaca zwazajac na wieksza cene drutu powlekanego ?


filantrop22
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 9
Rejestracja: 30 wrz 2008, 07:49
Lokalizacja: Radom

#4

Post napisał: filantrop22 » 01 paź 2008, 08:30

Z reguły wycinałem na 1 obróbkę zgrubną i 4-5 wykańczających, uzyskiwałem satysfakcjonującą chropowatość w granicach Ra 0.2. Mówisz, że producent gwarantuję mniejszą liczbę cięc, możliwe ale zaobserwować możesz to wtedy gdy wycinasz coś na 4-5 obróbek wykańczających, Ciecie na jedną obróbkę zgrubną i 1 wykańczającą nie pokaże Ci faktycznej jakości tego drutu. nie wiem też jakiego drutu używasz CobraCut 0.25 ale są różne typy A-standardowy, S-do cięcia szybkiego, D-do precyzujnego. osobiście polecam używanie tego drutu, z tym że jeśli masz zamiar ciąć wszystko tylko na 1+1 to nie odczujesz różnicy. tak w ogóle to mam dostęp do takiego drutu, zajmuję się serwisem drutówek AGIE oraz szkoleniem w zakresie obsługi itp. pracowałem również długi czas na drutówkch. Jeśli masz jeszcze jakieś wątpliwości lub pytania telefon ułatwi kontakt.

[ Dodano: 2008-10-01, 08:37 ]
Zapomniałem napisać, jeśli tniesz coś określonym drutem na maszynie musisz ten właśnie drut ustawić jako present. jeśli masz drut CobraCut A 0.25 to musisz taki ustawić a nie np. Berco Cut. Maszyna przyjmuje do każdego drutu inne nastawy, rozpalenia itd. pozdrawiam
filantrop22


Autor tematu
random
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3
Posty: 27
Rejestracja: 10 cze 2008, 22:02
Lokalizacja: poland

re

#5

Post napisał: random » 01 paź 2008, 19:59

Hm u mnie w firmie wycinamy stemple do wykrojników i form z Ra 0.7 um tolelrancja kształtow i wymiarow ustawiona na 0.8 um i jest to najlepsza powiezchnia jaka wykonujemy (nie ma potrzeby na lepsza) dlatego jesli jest tak jak pan pisze to mi sie ten drut nie przyda bo wycinamy z dwoma przejsciami wygładzajacymi na drucie mosieznym ( a sprzedawca to mi widze kity wciskał )


Do Agie przyjezdza do nas pn orzechowski z bydgoszczy, a serwisuje pan tez inne drutowki np. produkcji chinskiej ? mamy na niej SPtech ktory ciagle nawala
moze mi pan wysłac swoje dane na prive

Awatar użytkownika

kwarc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1059
Rejestracja: 06 sty 2007, 18:13
Lokalizacja: Mgławica Andromedy

#6

Post napisał: kwarc » 02 paź 2008, 21:04

kozystajac z rozpoczetego tematu chcialbym zapytac , jakie predkosci ciecia uzyskujecie na obslugiwanych maszynach w mm/2 przy cieciu zgrubnym w materiale np. 50mm nc6 ? chodzi mi o stabilne ciecie bez zrywania drutu .


filantrop22
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 9
Rejestracja: 30 wrz 2008, 07:49
Lokalizacja: Radom

#7

Post napisał: filantrop22 » 04 paź 2008, 22:54

Witam, odpowiem na dwa posty równocześnie, nie serwisuję maszyn produkcji chińskiej tylko i wyłącznie AGIE. Odpowiedź na post 2: stabilne cięcie, bez zrywania drutu jest tylko wtedy gdy w technologii włączona jest opcja VARIOCUT, wtedy praca jest stabilna. Powiem tak do cięcia zgrubnego najlepszy jest drut Cobra Cut 0.3 typ S, cięcie jest nieporówywalnie szybsze od pozostałych. Pozdrawiam
filantrop22

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Inne obrabiarki przemysłowe”