Drut oporowy do plotera termicznego

Maszyny do wycinania gorącym drutem

Autor tematu
ev_czarna
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 9
Rejestracja: 04 maja 2013, 00:02
Lokalizacja: Kraków

Drut oporowy do plotera termicznego

#1

Post napisał: ev_czarna » 03 gru 2013, 16:32

Witam,
Posiadam ploter termiczny ThermoCut. Do tej pory używałam drutu oporowego 0,25mm dobrej niemieckiej firmy ale trochę kosztuje. Kupiłam firmy Kantal ale codziennie muszę go zmieniać, bo tnie ok. 1 godz. i pęka. Czy doradzi mi ktoś gdzie mogę kupić lepszy niż ten Kantal ale za jakieś rozsądne pieniądze...



Tagi:

Awatar użytkownika

tom22
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 479
Rejestracja: 22 lis 2008, 18:29
Lokalizacja: Mazowsze

#2

Post napisał: tom22 » 03 gru 2013, 19:12

Kanthal jest bardzo dobry - tylko nie należy go przegrzewać.
Jeśli ustawisz prawidłową temperaturę - będzie wycinał długo bez wymiany.
Oczywiście temperaturę trudno zmierzyć - ale prąd już można.


Autor tematu
ev_czarna
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 9
Rejestracja: 04 maja 2013, 00:02
Lokalizacja: Kraków

#3

Post napisał: ev_czarna » 03 gru 2013, 19:52

Tylko drut kanthal ma 8 Om, a ja potrzebuję 10-15 Om podobno.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4505
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Drut oporowy do plotera termicznego

#4

Post napisał: tuxcnc » 03 gru 2013, 20:06

ev_czarna pisze:Do tej pory używałam drutu oporowego 0,25mm dobrej niemieckiej firmy ale trochę kosztuje.
A możesz napisać gdzie i po ile kupujesz ?

A Kanthal do plotera termicznego się nie nadaje ... bo się zrywa.

.

Awatar użytkownika

tom22
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 479
Rejestracja: 22 lis 2008, 18:29
Lokalizacja: Mazowsze

#5

Post napisał: tom22 » 03 gru 2013, 20:58

ev_czarna pisze:Tylko drut kanthal ma 8 Om, a ja potrzebuję 10-15 Om podobno.
nie znam plotera na jakim pracujesz - jak ustawiasz temperaturę drutu?


Autor tematu
ev_czarna
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 9
Rejestracja: 04 maja 2013, 00:02
Lokalizacja: Kraków

Re: Drut oporowy do plotera termicznego

#6

Post napisał: ev_czarna » 04 gru 2013, 10:45

tuxcnc pisze:
ev_czarna pisze:Do tej pory używałam drutu oporowego 0,25mm dobrej niemieckiej firmy ale trochę kosztuje.
A możesz napisać gdzie i po ile kupujesz ?

A Kanthal do plotera termicznego się nie nadaje ... bo się zrywa.

.
Drut dostałam przy zakupie plotera. Kupowałam w Łodzi to chyba ich strona: http://www.coner.com.pl/

Ale wczoraj rozmawiałam z nimi i za 80m drutu 250zł brutto, czyli do wytrzymania. Ale drut super 0,25mm i jest twardy (sztywny). Nawet na ploterze pisało czas pracy drutu 600 min, i jak dochodziło do końca pojawiał się komunikat że "podczas wycinania nastąpi zużycie drutu" resetowałam i ciął dalej na tym starym. Czasem zdarzyło się że już go tak wyżyłowałam, że szczelił ale był świetny.

W Krakowie kupiłam ostatnio Kanthal i popracuje ok 1 godz. i pęka, już tyle materiału mi zniszczył, że to nie ma sensu, bo na drucie oszczędzę ale materiał psuje. A jak mam włożonego bloka to nie przeciągnę drutu przez niego, żeby potem kontynuować od tego miejsca co skończył ciąć.

Awatar użytkownika

tom22
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 479
Rejestracja: 22 lis 2008, 18:29
Lokalizacja: Mazowsze

#7

Post napisał: tom22 » 04 gru 2013, 11:32

ev_czarna pisze:80m drutu 250zł brutto
:shock:

Aż musiałem sprawdzić - czy aż tak podrożał?!!,
ale nie :grin: ten co ja kupiłem kosztował 25zł - 100m
no ale ja się nie znam...

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4505
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Drut oporowy do plotera termicznego

#8

Post napisał: tuxcnc » 04 gru 2013, 17:56

ev_czarna pisze:Drut dostałam przy zakupie plotera. Kupowałam w Łodzi to chyba ich strona: http://www.coner.com.pl/

Ale wczoraj rozmawiałam z nimi i za 80m drutu 250zł brutto, czyli do wytrzymania. Ale drut super 0,25mm i jest twardy (sztywny).
Bierz i nie narzekaj, ani lepszego, ani taniej nie kupisz.
Tylko po co Ci osiemdziesiąt metrów ?
Mogę odkupić połowę.

.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Styropianu (Styroduru)”