Drut do migomatu na mocno obciążone spawy.

Spawalnictwo i obróbka cieplna

Autor tematu
Areo84
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 925
Rejestracja: 26 gru 2009, 09:33
Lokalizacja: Lubelskie

Drut do migomatu na mocno obciążone spawy.

#1

Post napisał: Areo84 » 14 cze 2015, 12:31

Witam.

Jaki drut zastosować na silnie obciążone zmiennymi siłami spawy w stali (głównie 18G2) . Czy gat. G3Si1 (SG2) wystarczy?



Tagi:


lukadyop
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1376
Rejestracja: 30 cze 2008, 21:10
Lokalizacja: szczecin

#2

Post napisał: lukadyop » 14 cze 2015, 18:29

SG3


InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1676
Rejestracja: 28 gru 2012, 01:04
Lokalizacja: Galaktyka

#3

Post napisał: InzSpawalnik » 15 cze 2015, 21:27

Uwielbiam takie tematy :)
OK, czyli masz mocno obciazone spawy/zlacze - tzn jak mocno ? ;) bardzo bardzo , troche mocno czy bardziej niz przecietnie mocno hehe ;)

Ok... przedewszystkim co to jest za urzadzenie/element ? Musisz zadac pytanie jakie sa kryteria akceptacji - pomoze Ci w tym zbior norm - zacznij od napisania co to za element - jesli pod budownictwo to podlega innym normom niz np urzadzenia dzwigowe. Jesli element jest w zbiorniku cisnieniowym to znowu wchodza w gre inne normy.

Teraz kwestia samego spawu - co z tego ze dobierzesz stopiwo o wyzszej wytrzymalosci I bardziej ciagliwe skoro twoja technologia spawania spowoduje utwardzenie w SWC i pekniecia badz podhartowania ? A moze dla tej grubosci blachy twoja technika i parametry pradowe beda powodowac wady spawalnicze ? Musisz przeprowadzic tzw.: "kwalifikacje procedury". Robisz procedure i testujesz probki wg niej wykonane, i tutaj znowu wchodza w gre normy odnosnie zastosowania tego finalnego element i wg tych norm akceptujesz ( badz odrzucasz ) wyniki i tym samy kwalifikujesz procedure ( badz odrzucasz bo nie daje akceptowalnych wynikow ). Ta to wyglada z profesjonalnej strony.


Autor tematu
Areo84
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 925
Rejestracja: 26 gru 2009, 09:33
Lokalizacja: Lubelskie

#4

Post napisał: Areo84 » 16 cze 2015, 20:48

lukadyop pisze:SG3
OK ,dzięki. To by się zgadzało bo ten SG3 (G4Si1) ma większą wytzymałość od SG2.
SG2: Rm= 510-590 SG3: Rm=560-680MPa.

Jest jakaś róznica w spawaniu tymi drutami?


InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1676
Rejestracja: 28 gru 2012, 01:04
Lokalizacja: Galaktyka

#5

Post napisał: InzSpawalnik » 16 cze 2015, 22:01

ha ha ha :)
Czyli istnieje taka mozliwosc ze bedziesz mial w pudelku drut SG3 o Rm 560MPa i obok w pudelku SG2 o Rm 590Mpa - i ktory jest wg Ciebie w tym wypadku "silniejszy" ?

... moze cos o krzemie ... ? ;) albo A5 ?

Areo : jaka srednice drutu chcesz uzyc, jaka grubosc blachy spawasz ? Spoina jaka pachwina czy doczolowa ? No i jakie masz parametry natezenie, napiecie, predkosc ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”