Dobry początek?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
Dobry początek?
witam wszystkich, poszperałem troszkę na forum i już wiem dlaczego na wcześniejszy temat nie dostałem odp. (temat dość dogłębnie omówiony) ale do rzeczy. Chcę zacząć od praktyki, czy jestem w stanie się czegoś nauczyć zostając ok 2h po godzinach i przyglądając sie pracy doświadczonego operatora programisty? Napewno bedzie mnie uczyć podstaw obsługi ale czy w przypadku jeżeli tokarki pracują cały czas tocząc jeden element przez 2-3 miesiące zdobedę jakieś podwaliny doświadczenia na których będę mógł później samodzielnie pracować, lub chociaż w pełni wykorzystać kursy , które bym robił? Co o tym sądzicie, dobry pomysł na początek?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Dobry sposób, zdobędziesz więcej doświadczenia niż wyniesiesz z kursu, nauczysz się zmieniać materiał
, poznasz maszynę, pewnie nawet w takiej produkcji korekty narzędzi będą wprowadzane i różne inne kwiatki. Masz czas, chęci to tylko powodzenia życzyć.
Do tego książka, ćwiczenia na symulatorach i będzie ok

Do tego książka, ćwiczenia na symulatorach i będzie ok

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Dobrze Ci mówi kolega dance. Kurs to tylko papier (fakt daje sporo pewności siebie - też mam taki kurs
) Ale w pracy już po 2 dniach wiedziałem więcej niż po kursie tygodniowym. Zacznij od filmików na YT. To niby nic ale nabierzesz fajnej zajawki i trochę technologii też liźniesz. A przy maszynie to w ogóle najwięcej się nauczysz.

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Tak, przy maszynie nauczy się Kolega najwięcej. W książkach nieporuszane są problemy z którymi operatorzy/technolodzy spotykają się codziennie, z powodu tego, że autorzy książek często nie mają pojęcia o tzw. robocie. Najlepsza nauka jest wtedy gdy maszynę często trzeba przestawiać, często idą różne detale i trzeba pisać różne programy. Jeśli idzie 1 detal przez 2-3 miesiące to dowie się Kolega czegoś nowego ale napewno nie w takim stopniu. Mimo to gorąco polecam coś takiego. Pozna Kolega maszynę, jej fochy, układ sterowania i jego fochy
Dowie się Kolega jak przezbroić maszynę, jak pomierzyć narzędzia, zabazować detal, zmieniać płytki, itp, itd. Oczywiście pod warunkiem, że ten doświadczony operator będzie chętny przekazać jakąkolwiek wiedzę i będzie normalny psychicznie., bo jeśli nie to tylko strata czasu
. W takim wypadku będzie sobie mógł Kolega jedynie popatrzeć na maszynę, a popatrzeć na pracujące maszyny przecież może sobie Kolega na YouTube.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł