dobór średnicy drutu oporowego

Maszyny do wycinania gorącym drutem

Autor tematu
genpa
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 14
Rejestracja: 17 lip 2005, 09:20
Lokalizacja: Augustow

dobór średnicy drutu oporowego

#1

Post napisał: genpa » 01 mar 2007, 10:11

Witam , chce zbudować własną wycinarke ale nigdzie nie mogę znależć informacji jaki najlepszy drut dobrać do np. styropianu?

fajnie by było jak ktoś kto sie zna lub jest biegły w tych sprawach napisał mniej wiecej jaka srednica drutu pod jaki styropian lub coś w tym rodzaju ;)

nie wiem ale czy srednica drutu zależy tylko od tego jak grube chcemy uzyskać cięcie?

bardzo dziekuję za odpowiedż



Tagi:


mawwo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 235
Rejestracja: 12 wrz 2004, 13:19
Lokalizacja: Pabianice
Kontakt:

#2

Post napisał: mawwo » 01 mar 2007, 19:51

A chcesz zbudować wycinarkę do czego ? tj chcesz ciąć styropian z grubości około 10cm czy może rdzenie o długości cięcia do 100cm?
pozdrawiam
Wojtek
mawwo

504-045-238


Autor tematu
genpa
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 14
Rejestracja: 17 lip 2005, 09:20
Lokalizacja: Augustow

#3

Post napisał: genpa » 02 mar 2007, 08:16

w zasadzie tak ale chciałbym dowiedzieć się głownie od czego zalezy srednica drutu oporowego - od długości cięcia czy od jego grubości, nie mam zadnego kanthalla jeszcze a takowy chce kupić tylko nie wiem jak to sie dobiera??


mawwo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 235
Rejestracja: 12 wrz 2004, 13:19
Lokalizacja: Pabianice
Kontakt:

#4

Post napisał: mawwo » 02 mar 2007, 10:29

Zależy jaki długi kawałek drutu chcesz grzać ?
Najlepiej stosować jak naj cieńszy , ale oporność drutu rośnie z długością i odwrotnie proporcjonalnie do średnicy jego ,czyli cienki i długi musisz dać dużo wyższe napięcie zasilania
a jego wytrzymałość mechaniczna jest mała.
Używam drutu 0,35mm przy długości 110cm i napieciu zasilania 40V przy sterowaniu impulsowym gdzie reguluję wypełnienie impulsu (MM2001)
Ustawienie zależy od prędkości cięcia i materiału(styropian, styrodur,EPP)
pozdrawiam
Wojtek
mawwo

504-045-238


Autor tematu
genpa
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 14
Rejestracja: 17 lip 2005, 09:20
Lokalizacja: Augustow

#5

Post napisał: genpa » 02 mar 2007, 13:52

aha to juz wszytsko rozumiem,
dziękuje za pomoc
Pozdrawiam


kinats
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 15)
Posty w temacie: 1
Posty: 16
Rejestracja: 07 paź 2005, 00:49
Lokalizacja: Bochnia

#6

Post napisał: kinats » 08 mar 2007, 13:00

pracowalem na ploterku do ktorego zapinalem od 0,16 do 0,25 mm , cialem styrodur nie grubszy niz 50-60 mm , styropian jest latwiejszy do ciecia...
Nie powinienes miec problemu z dostaniem drutu tego typu na metry w jakims wiekszym miescie.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Styropianu (Styroduru)”