Dobór silników do śrub kulowych w mini frezarce

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Znaki
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Re: Dobór silników do śrub kulowych w mini frezarce

Post napisał: Znaki » 12 sty 2021, 17:37

Znaki pisze:
11 sty 2021, 13:30
Z praktyki nie podpowiem, ale według kalkulatora wykańczanie potrzebuje 0.35kw a zgrubne 0.49kw, może to da przynajmniej przybliżony pogląd

Uwaga na te wyliczenie, zapomniałem zmienić materiał obrabiany, one są poprawne ale dla STOPÓW ODLEWNICZYCH ALUMINIUM

wartości dla stali będą następujące:
Frezowanie zgrubne około 1.18kw
Frezowanie wykańczające około 0.85kw
TOP67 pisze:
11 sty 2021, 17:07
Tylko przy jakich obrotach. Kolega chce frezować HSS, co wymusza niskie obroty (rzędu tysiąca rpm). A większość wrzecion DC ma obroty o rząd większe i przy tysiącu stanie nawet w tworzywie.
To masz rację, trzeba by spojrzeć w kartę charakterystyki dla danego wrzeciona, przy wysokoobrotowych może być niemiła niespodzianka. Z tego też powodu ja kupiłem elektrowrzeciono z jamnika 2.2kw kręci już od 440rpm i ma jeszcze w miarę dobrą moc. Z minusów to waży też już nie tak mało, małe maszynki mogą mieć problem...

(Jakby ktoś potrzebował kalkulatora to warto sprawdzić aplikację Walter https://play.google.com/store/apps/deta ... _tools.wmc)

Chętnie pomogę z mini lathe i toczeniem, modelami 3d w f360, odlewaniem epoxygranitu, frezowaniem CNC w podstawowym zakresie, skrobaniem, programowaniem i podłączaniem falowników liteon :)

Awatar użytkownika

szecho
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Re: Dobór silników do śrub kulowych w mini frezarce

Post napisał: szecho » 14 sty 2021, 16:33

tuxcnc pisze:
09 sty 2021, 17:15
Do ciężkich zadań to raczej śruby 2005, a silniki to bym polecał takie https://www.aliexpress.com/item/4001034096509.html Nie testowałem, ale sam rozważam ich użycie ze względu na rewelacyjny stosunek jakości do ceny. Wysyłka z EU, więc szybko i bez cła.
Bardzo dobrą ofertę wyszukałeś na taki zestaw. Ja widziałem w tych cenach ale z wysyłką z chin (czyli właśnie +cło). Tutaj podają napięcie zasilania niby do 90V, przeważnie w innych ogłoszeniach są do 48V. Czyli teoretycznie można by je bezpiecznie zasilać z 48V. Chyba się zdecyduje na taki zestaw ;)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”