Dobór filtra do cyklonu

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
mumin
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4

Dobór filtra do cyklonu

Post napisał: mumin » 10 wrz 2013, 14:51

Zakupiłem odpylnik cyklonowy fabryczny (używany) jako że nie jestem przekonany że filtruje absolutnie wszystko (stolarstwo) a nie chciałbym oddychać pyłem chciałbym zamontować na wylocie filtr. Tutaj pojawia się pytanie jaki, dzwoniłem do kilku firm zajmujących się filtrami i gdy pytałem jaki filtr potrzebuję słyszałem ciszę w słuchawce i potem prośbę o zapytanie mailowe na które oczywiście nikt nie odpowiadał. Czy faktycznie tak trudno jest dobrać filtr ? może ktoś na forum mógłby mi pomóc ? wydajność cyklonu 650m3/h średnica rury wylotowej fi 130mm może potrzeba więcej danych ?

peritus
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Re: Dobór filtra do cyklonu

Post napisał: peritus » 11 wrz 2013, 09:54

mumin pisze: nie jestem przekonany że filtruje absolutnie wszystko (stolarstwo) a nie chciałbym oddychać pyłem chciałbym zamontować na wylocie filtr.
Taki warunek: absolutnie wszystko -to tylko metodą prób z konkretnym egzemplarzem cyklonu(jego prędkość przepływu i wydajność).

Zdalnie i bez prób nikt takiego filtru nie dobierze, aby spełniał taki wymóg absolutnego oczyszczenia.

Awatar użytkownika

Autor tematu
mumin

Post napisał: mumin » 11 wrz 2013, 10:02

Proszę nie czepiajmy się słówek, może napisałem troszkę nie przemyślawszy konsekwencji :) chciałbym aby na wylocie nie było pyłu, trocin itp które nie zostały by wychwycone przez cyklon oczywiście bez przesady - świeże górskie powietrze.

peritus
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: peritus » 11 wrz 2013, 10:08

mumin pisze:Proszę nie czepiajmy się słówek, może napisałem troszkę nie przemyślawszy konsekwencji :) chciałbym aby na wylocie nie było pyłu, trocin itp które nie zostały by wychwycone przez cyklon oczywiście bez przesady - świeże górskie powietrze.
Co nie zmienia faktu praktycznego przeprowadzania prób z konkretnym egzemplarzem, aby nie zlikwidować cyklonowego efektu odpylania, a z odpylnika cyklonowego zrobić filtr workowy typu odkurzacz domowy, poprzez zahamowanie dodatkowym filtrem, pędu przepływu powietrza i wydajności!

Awatar użytkownika

Autor tematu
mumin

Post napisał: mumin » 11 wrz 2013, 10:26

Testowanie to chyba nie jest rozwiązanie, nie jestem w tej dziedzinie fachowcem ale myśląc po chłopsku mam dany przepływ i założony stopień filtracji potrzebuję taką a nie inną wielkość filtra. Myślę że takie rzeczy po prostu się liczy. Firmy produkujące filtry powinny mieć odpowiednie programy (kalkulatory) jak by to nie zwał.

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Re: Dobór filtra do cyklonu

Post napisał: oprawcafotografii » 11 wrz 2013, 11:10

Drugi cyklon a ta reszte co zostanie wylapac na filtr z komor lakierniczych.

Powinno zostac naprawde niewiele...

q

Awatar użytkownika

Autor tematu
mumin

Post napisał: mumin » 11 wrz 2013, 13:08

Drugi cyklon to już troszkę byłaby przesada nie tnę tych desek w pokoju tylko w warsztacie. A i nie zamierzam tam produkować układów scalonych :) Znalazłem jedną firmę która zaproponowała mi właśnie kasetę z takim filtrem powinno być lepiej jak bez niczego powiedzieli że nie ma najmniejszych problemów żeby to obliczyć. Tak generalnie to cyklon separuje bardzo dobrze, kurz widać jedynie pod światło i właśnie te drobinki chciałbym wyłapać.

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: oprawcafotografii » 11 wrz 2013, 13:12

No to zrob osobny filtr napedzany wydajny wentylatorem, zeby mieszal
powietrze w pomieszczeniu i przepuszczal przez sciane filtru lakierniczego.

q

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”