Dobór filtra do cyklonu
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Dobór filtra do cyklonu
Zakupiłem odpylnik cyklonowy fabryczny (używany) jako że nie jestem przekonany że filtruje absolutnie wszystko (stolarstwo) a nie chciałbym oddychać pyłem chciałbym zamontować na wylocie filtr. Tutaj pojawia się pytanie jaki, dzwoniłem do kilku firm zajmujących się filtrami i gdy pytałem jaki filtr potrzebuję słyszałem ciszę w słuchawce i potem prośbę o zapytanie mailowe na które oczywiście nikt nie odpowiadał. Czy faktycznie tak trudno jest dobrać filtr ? może ktoś na forum mógłby mi pomóc ? wydajność cyklonu 650m3/h średnica rury wylotowej fi 130mm może potrzeba więcej danych ?
Re: Dobór filtra do cyklonu
Taki warunek: absolutnie wszystko -to tylko metodą prób z konkretnym egzemplarzem cyklonu(jego prędkość przepływu i wydajność).mumin pisze: nie jestem przekonany że filtruje absolutnie wszystko (stolarstwo) a nie chciałbym oddychać pyłem chciałbym zamontować na wylocie filtr.
Zdalnie i bez prób nikt takiego filtru nie dobierze, aby spełniał taki wymóg absolutnego oczyszczenia.
Co nie zmienia faktu praktycznego przeprowadzania prób z konkretnym egzemplarzem, aby nie zlikwidować cyklonowego efektu odpylania, a z odpylnika cyklonowego zrobić filtr workowy typu odkurzacz domowy, poprzez zahamowanie dodatkowym filtrem, pędu przepływu powietrza i wydajności!mumin pisze:Proszę nie czepiajmy się słówek, może napisałem troszkę nie przemyślawszy konsekwencjichciałbym aby na wylocie nie było pyłu, trocin itp które nie zostały by wychwycone przez cyklon oczywiście bez przesady - świeże górskie powietrze.
-
Testowanie to chyba nie jest rozwiązanie, nie jestem w tej dziedzinie fachowcem ale myśląc po chłopsku mam dany przepływ i założony stopień filtracji potrzebuję taką a nie inną wielkość filtra. Myślę że takie rzeczy po prostu się liczy. Firmy produkujące filtry powinny mieć odpowiednie programy (kalkulatory) jak by to nie zwał.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Dobór filtra do cyklonu
Drugi cyklon a ta reszte co zostanie wylapac na filtr z komor lakierniczych.
Powinno zostac naprawde niewiele...
q
Powinno zostac naprawde niewiele...
q
-
Drugi cyklon to już troszkę byłaby przesada nie tnę tych desek w pokoju tylko w warsztacie. A i nie zamierzam tam produkować układów scalonych
Znalazłem jedną firmę która zaproponowała mi właśnie kasetę z takim filtrem powinno być lepiej jak bez niczego powiedzieli że nie ma najmniejszych problemów żeby to obliczyć. Tak generalnie to cyklon separuje bardzo dobrze, kurz widać jedynie pod światło i właśnie te drobinki chciałbym wyłapać.

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2