Dlaczego woda chłodzi szybciej od oleju
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
- Posty: 67
- Rejestracja: 31 maja 2011, 22:44
- Lokalizacja: Turek
Dlaczego woda chłodzi szybciej od oleju
Witam mam takie pytanie dlaczego woda szybciej chłodzi od oleju w procesie hartowania? Chodzi o gęstość?
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Posty: 1687
- Rejestracja: 28 gru 2012, 01:04
- Lokalizacja: Galaktyka
Predkosc chlodzenia w wodzie / oleju jest proporcjonalna do wspolczynnika przewodnosci ciepla tych substancji. Woda ma mniej wiecej 2krotnie wyzszy wspolczynnik przewodnosci cieplnej od oleju i 2 krotnie wyzsza efektywnosc chlodzenia w aplikacjach takich jak hartowanie.
Jesli chodzi o punkt wrzenia to ma znaczenie przy hartowaniu ale nie wplywa na predkosc chlodzenia, podobnie jak pojemnosc cieplna. W przypadku hartowania w wodzie dochodzi do zjawiska tworzenia sie cienkiej warstwy pary wodnej na granicy goracego metalu i medium chlodzacego - ta warstwa gazu utrudnia wymiane ciepla i zpowalnia predkosc chlodzenia. Stosujac cyrkulacje wody mozna zminimalizowac wplyw tego efektu na predkosc chlodzenia ( nawet 4-krotnie przyspieszajac chlodzenie ). Oleje stosuje sie tam gdzie wymagana predkosc chlodzenia ma byc nizsza niz w wodzie ( unika sie w ten sposob pekania przy hartowaniu ). W zaleznosci od gatunku stali ktora hartujemy mozemy uzywac wody badz roznych olei.
Ciekawe informacje na ten temat mozna znalezc np. na ponizszych stronach:
http://www.navaching.com/forge/quenchants.html
http://www.engineeringpage.com/technolo ... nsfer.html
Jesli chodzi o punkt wrzenia to ma znaczenie przy hartowaniu ale nie wplywa na predkosc chlodzenia, podobnie jak pojemnosc cieplna. W przypadku hartowania w wodzie dochodzi do zjawiska tworzenia sie cienkiej warstwy pary wodnej na granicy goracego metalu i medium chlodzacego - ta warstwa gazu utrudnia wymiane ciepla i zpowalnia predkosc chlodzenia. Stosujac cyrkulacje wody mozna zminimalizowac wplyw tego efektu na predkosc chlodzenia ( nawet 4-krotnie przyspieszajac chlodzenie ). Oleje stosuje sie tam gdzie wymagana predkosc chlodzenia ma byc nizsza niz w wodzie ( unika sie w ten sposob pekania przy hartowaniu ). W zaleznosci od gatunku stali ktora hartujemy mozemy uzywac wody badz roznych olei.
Ciekawe informacje na ten temat mozna znalezc np. na ponizszych stronach:
http://www.navaching.com/forge/quenchants.html
http://www.engineeringpage.com/technolo ... nsfer.html
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
- Posty: 67
- Rejestracja: 31 maja 2011, 22:44
- Lokalizacja: Turek