DIY sterownik do wytaczania gwintów
ESPels - jak??
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 8
DIY sterownik do wytaczania gwintów
Cześć, próbuje dodać funkcje gwintowania do tokarki samoróbki. O ile wysterowanie (lewo,prawo,prędkość obrotu) silnika krokowego za pomocą ESP32 było dość proste to niestety nie jestem na tyle bystry by stworzyć własny program do gwintów.
Znalazłem jednak projekt o nazwie ESPels https://github.com/jschoch/ESPels
Zaopatrzyłem się w kilka esp, enkoder, niestety nie w wiedze na temat programowania..
Myślałem że kopiuj wklej + małe zmiany konfiguracyjne załatwią sprawę, niestety siedzę już którąś godzinę nad tym githubowym kodem z chatem gpt a błędów przybywa XD
Zacząłem od pliku config.ini.template.ini, skopiowałem go, zmieniłem nazwę na config.ini oraz zmieniłem w nim ustawienia portu, sieci, silnika, encodera i śruby. Niestety próba 'build'u wykazała pewne błędy które starałem się ratować z czatem, ten niestety jakby na przekór ponieważ błędów było co raz więcej.
Tu się rodzi pytanie, próbował ktoś sił z tym projektem? A może znacie coś bardziej aktualnego?
Zaopatrzyłem się w kilka esp, enkoder, niestety nie w wiedze na temat programowania..
Myślałem że kopiuj wklej + małe zmiany konfiguracyjne załatwią sprawę, niestety siedzę już którąś godzinę nad tym githubowym kodem z chatem gpt a błędów przybywa XD
Zacząłem od pliku config.ini.template.ini, skopiowałem go, zmieniłem nazwę na config.ini oraz zmieniłem w nim ustawienia portu, sieci, silnika, encodera i śruby. Niestety próba 'build'u wykazała pewne błędy które starałem się ratować z czatem, ten niestety jakby na przekór ponieważ błędów było co raz więcej.
Tu się rodzi pytanie, próbował ktoś sił z tym projektem? A może znacie coś bardziej aktualnego?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: DIY sterownik do wytaczania gwintów
Przecież sam autor pisze, że projekt nie działa....ocho88 pisze: ↑14 paź 2024, 17:48Cześć, próbuje dodać funkcje gwintowania do tokarki samoróbki. O ile wysterowanie (lewo,prawo,prędkość obrotu) silnika krokowego za pomocą ESP32 było dość proste to niestety nie jestem na tyle bystry by stworzyć własny program do gwintów.
Moja opinia jest taka, że szybciej i lepiej będzie przerobić tokarkę na CNC, czego raczej nie da się zrobić z użyciem ESP32. Nie to że się nie da, ale nie znam takiego projektu, gdzie ESP32 obsługuje enkoder wrzeciona.
W tej chwili bawię się sterownikiem na ESP32 pod LinuxCNC, ale o gwintowaniu to nie ma w nim mowy.
-
Nie widziałem nigdzie żeby napisał że nie działa, co najwyżej że są jakieś bugi czy glicze.
Jeśli chodzi o pełne cnc to tak średnio ponieważ na razie mam tylko falownik do wrzeciona i krokowiec sterujący osią z, x ręcznie.
Chyba że jest opcja robić gwinty z pomocą linuxcnc albo innego mach3 nie mając wszystkich osi zmotoryzowanych
Jeśli chodzi o pełne cnc to tak średnio ponieważ na razie mam tylko falownik do wrzeciona i krokowiec sterujący osią z, x ręcznie.
Chyba że jest opcja robić gwinty z pomocą linuxcnc albo innego mach3 nie mając wszystkich osi zmotoryzowanych
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Jakby się ktoś uparł, to tak, da się...
Tyle tylko, że to nie ma sensu.
Ostatnio miałem takie zadanie, żeby dorobić śruby do pewnego przyrządu, w którym były gniazda pod śruby ampulowe M8, ale gwinty do których należało to przykręcić były M6...
No niby proste, wziąć śrubę M8, zdjąć dwa milimetry ze średnicy i naciąć gwint M6...
Ponieważ jestem leniwy, więc użyłem dwa razy G76, najpierw ze skokiem 0,1 mm, potem ze skokiem 1 mm.
Dwie linie g-kodu i robota zrobiona.
Śrub było dziesięć.
Ile czasu byś to dłubał tym swoim "elektronicznym posuwem"?
Oczywiście przy założeniu, że byś się nie pomylił za którymś razem...
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Istnieje projekt oparty o ESP32. Sam mam go założony na zbliżonej do autora projektu tokarce.
https://github.com/kachurovskiy/nanoels/tree/main/h4
Przyznam że "nawet działa". Chociaż z pewnością wymaga przyzwyczajenia do obsługi.
Z pewnością nie jest też tak szybkie w obsłudze jak LinuxCNC. Brak chociażby prostej obsługi ręcznej.
https://github.com/kachurovskiy/nanoels/tree/main/h4
Przyznam że "nawet działa". Chociaż z pewnością wymaga przyzwyczajenia do obsługi.
Z pewnością nie jest też tak szybkie w obsłudze jak LinuxCNC. Brak chociażby prostej obsługi ręcznej.
-
Widziałem kątem oka, ale nie widziałem że to open source zważywszy że autor sprzedaje ten kontroler
Jakbym zdecydował się na linuxa to jestem skazany na porty lpt czy są mniej archaiczne metody?
Jakbym zdecydował się na linuxa to jestem skazany na porty lpt czy są mniej archaiczne metody?
-
Zrobiłem dziś pierwszy gwint na tym esp z jakiś prostackim autorskim kodem. Niby spoko ale jednak czuć że jest to podejście bardzo na około. Tak więc szukam jakiejś breakout board (bo chyba w taki sposób się to robi) która będzie odpowiednia do tokarki, ktoś coś poleci? Dwa krokowce, enkoder, falownik. Chyba użyje kompa i dorzucę mimo wszystko kartę lpt