Detal do obróbki

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
dawidziol95
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 11
Rejestracja: 12 sie 2018, 22:24

Detal do obróbki

#1

Post napisał: dawidziol95 » 28 wrz 2020, 22:01

Cześć, mam do wytworzenia pewien detal, który został odtworzony na bazie chmury punktów. Długość detalu wynosi 50mm średnica okręgu w podstawie wynosi 27,5mm natomiast długość kwadratu oddzielającego dwa walce wynosi 50mm. Moje pytanie jest takie w jaki sposób najlepiej obrobić ten detal na CNC? Najpierw zrobić toczenie obrócić stół/głowice aby wykonać ten kwadrat u góry i od razu frezem obrobić ten okrąg na którym jest ten kwadrat? Jakieś sugestie, propozycje? Czy sterownik HH w zupełności wystarczy, aby napisać program na obróbkę tego detalu? Z góry dzięki i pozdrawiam
Załączniki
Przechwytywanie.JPG




Pneumokok
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 741
Rejestracja: 28 gru 2009, 15:56
Lokalizacja: Miasto nieudaczników

Re: Detal do obróbki

#2

Post napisał: Pneumokok » 28 wrz 2020, 22:29

Zakładam, że masz napędzane narzędzia na tej tokarce. Oś C w maszynie wystarczy, obejdzie się bez osi Y. Nigdy nie pracowałem na tokarce ze sterowaniem HH, musisz popatrzeć w cykle jakie są dostępne. Na sinumeriku z ShopTurnem ten detal to banał.
Pierwsza strona: Od lewej strony do końca kwadratu. Łapiesz za pozostałą część materiału (tą z której będzie toczony stożek). Kwadraty frezowałbym frezem ustawionym wzdłuż osi detalu.
Druga strona: Łapiesz za poprzednio wytoczony walec. Dociskasz kwadrat do czoła szczęk, aby nie wsunęło materiału i obrabiasz stożek zgrubnie i wykańczająco. Do obróbki zgrubnej stożka (patrząc po zdjęciu) będzie potrzebny nóż na płytkę VN, a do wykończenia nóż na płytkę VC. Może starczyłyby noże na płytki DN i DC, ale to nie wiem, należałoby przeliczyć kąty. Nie wiem też jakie masz narzędzia.
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)


Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1202
Rejestracja: 08 cze 2010, 23:37
Lokalizacja: Piastów

Re: Detal do obróbki

#3

Post napisał: Majster70 » 29 wrz 2020, 09:46

Można tak jak napisał Pneumokok, można (przy większej ilości) pokusić się zrobić z 1-go założenia jeśli nie będzie drgało, ale o co chodzi z tym?
dawidziol95 pisze:Cześć, mam do wytworzenia pewien detal, który został odtworzony na bazie chmury punktów

Bo jeśli bryła "z tyłu" nie jest stożkiem, tylko czymś bardziej nieregularnym, to już nie będzie tak różowo.


kamar
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 13712
Rejestracja: 18 wrz 2010, 06:17
Lokalizacja: Kozienice
Kontakt:

Re: Detal do obróbki

#4

Post napisał: kamar » 29 wrz 2020, 11:22

dawidziol95 pisze:
28 wrz 2020, 22:01
w jaki sposób najlepiej obrobić ten detal na CNC?
A " CNC" to tokareczka dwuosiowa, ploter z czwartą osią czy centrum wielo-osiowe z obrotowo-uchylnym stołem i przechwytem ?
"najlepiej" to najtaniej, najszybciej czy najdokładniej ?
:)


Autor tematu
dawidziol95
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 11
Rejestracja: 12 sie 2018, 22:24

Re: Detal do obróbki

#5

Post napisał: dawidziol95 » 29 wrz 2020, 19:31

kamar pisze:
29 wrz 2020, 11:22
dawidziol95 pisze:
28 wrz 2020, 22:01
w jaki sposób najlepiej obrobić ten detal na CNC?
A " CNC" to tokareczka dwuosiowa, ploter z czwartą osią czy centrum wielo-osiowe z obrotowo-uchylnym stołem i przechwytem ?
"najlepiej" to najtaniej, najszybciej czy najdokładniej ?
Centrum tokarsko frezarskie Okuma Multus, stół obrotowy natomiast bardziej chciałem to wykonać na zasadzie obrotu narzędzia, a nie stołu. Zależy mi na dokładności tego detalu


Pneumokok
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 741
Rejestracja: 28 gru 2009, 15:56
Lokalizacja: Miasto nieudaczników

Re: Detal do obróbki

#6

Post napisał: Pneumokok » 29 wrz 2020, 19:35

Na okumie masz sterowanie HH?
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)


Autor tematu
dawidziol95
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 11
Rejestracja: 12 sie 2018, 22:24

Re: Detal do obróbki

#7

Post napisał: dawidziol95 » 29 wrz 2020, 19:55

Pneumokok pisze:
28 wrz 2020, 22:29
Zakładam, że masz napędzane narzędzia na tej tokarce. Oś C w maszynie wystarczy, obejdzie się bez osi Y. Nigdy nie pracowałem na tokarce ze sterowaniem HH, musisz popatrzeć w cykle jakie są dostępne. Na sinumeriku z ShopTurnem ten detal to banał.
Pierwsza strona: Od lewej strony do końca kwadratu. Łapiesz za pozostałą część materiału (tą z której będzie toczony stożek). Kwadraty frezowałbym frezem ustawionym wzdłuż osi detalu.
Druga strona: Łapiesz za poprzednio wytoczony walec. Dociskasz kwadrat do czoła szczęk, aby nie wsunęło materiału i obrabiasz stożek zgrubnie i wykańczająco. Do obróbki zgrubnej stożka (patrząc po zdjęciu) będzie potrzebny nóż na płytkę VN, a do wykończenia nóż na płytkę VC. Może starczyłyby noże na płytki DN i DC, ale to nie wiem, należałoby przeliczyć kąty. Nie wiem też jakie masz narzędzia.
Głównie chodzi o napisanie programu, detal nie będzie wykonywany, potrzebne jest tylko uzyskanie kodu, który chciałbym uzyskać sterownikiem, a nie CAMem. Nie mam dużego doświadczenia z sinumerikiem więc nie chciałbym się brać za sterownik z którym nie mam obycia, myślałem żeby to po prostu przetoczyć aby pozbyć się naddatku materiału zrobić dół i górę nożem tokarskim i przygotować pod frezowanie ten kwadrat obrócić głowice zmienić narzędzie na frez i resztę zrobić frezem

Dodane 7 minuty 51 sekundy:
Majster70 pisze:
29 wrz 2020, 09:46
Można tak jak napisał Pneumokok, można (przy większej ilości) pokusić się zrobić z 1-go założenia jeśli nie będzie drgało, ale o co chodzi z tym?
dawidziol95 pisze:Cześć, mam do wytworzenia pewien detal, który został odtworzony na bazie chmury punktów

Bo jeśli bryła "z tyłu" nie jest stożkiem, tylko czymś bardziej nieregularnym, to już nie będzie tak różowo.
To raczej nie ma większego znaczenia po prostu detal został wykonany na podstawie chmury punktów, odtworzono jego geometrię i trzeba teraz znaleźć jakąś alternatywę wykonania. Moim pomysłem jest centrum tokarsko frezarskie, wytoczenie tego co jest do wytoczenia obrócenie głowicy wykonanie tej kostki co jest troche bardziej niż w połowie i zrobienie kwadratu na górze, to raczej nie detal do produkcji tylko poglądowo jest potrzebny kod, który chce napisać w HH bo z Sinumerikiem nie miałem dużej styczności

Dodane 1 godzina 2 minuty 4 sekundy:
Pneumokok pisze:
29 wrz 2020, 19:35
Na okumie masz sterowanie HH?
Okuma ma swój sterownik, jak napisałbym ten program w kodzie ISO to na Okumie to puszcze, ale nie o to chodzi, do uzyskania jest tylko program, który nie będzie puszczany na zadnej maszynie

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 7460
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

Re: Detal do obróbki

#8

Post napisał: bartuss1 » 29 wrz 2020, 21:13

sinumerik leci na iso, a hh po swojemu, a ta twoja chmura to pewnikiem stl, takie duperele to sie częsciej w camie robi a nie z palca, no ale jest maszyna, ma takie a takie mozliwosci, wiesz jak osie dzialaja, czy jest interpolowane C na uchwycie, jakies narzedzia obrotowe w głowicy, to na piechotkę mozna napisać, bo przedmiot trudny nie jest, no i jazda.


Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1202
Rejestracja: 08 cze 2010, 23:37
Lokalizacja: Piastów

Re: Detal do obróbki

#9

Post napisał: Majster70 » 30 wrz 2020, 11:34

HH na frezarkach również można wykonywać programy iso, na tokarkach - nie wiem.
dawidziol95 pisze:który chce napisać w HH bo z Sinumerikiem nie miałem dużej styczności

Co do pisania teoretycznego programu HH na tokarkę bo go znasz z frezarek - to złe podejście. Jak masz Okumę lub jeszcze inną tokarkę z Sinumerikiem, to nie sugeruj się znajomością HH tylko zrób na którymś z tych sterowań co masz, tylko wtedy będziesz miał z tego jakiś pożytek, - choćby teoretyczny :wink:


Pneumokok
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 741
Rejestracja: 28 gru 2009, 15:56
Lokalizacja: Miasto nieudaczników

Re: Detal do obróbki

#10

Post napisał: Pneumokok » 30 wrz 2020, 18:52

I nie kłam, że masz do wytworzenia detal, skoro go nie masz. Dział OBRÓBKA METALI służy do pytań związanych z obróbką metali. Dział do G-kodów jest niżej.
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”