Czy zwykłe łożysko jest szczelne dla próżni?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Re: Czy zwykłe łożysko jest szczelne dla próżni?
1. Łożysko czy uszczelniacz?
2. Próżnia czy podciśnienie?
Generalnie poprawnie zamontowany simmering będzie utrzymywał różnicę ciśnień, właśnie ta różnica będzie dociskać krawędzie uszczelki do powierzchni otworu/wałka. Oczywiście statycznie będzie to szczelniejsze niż dynamicznie (podczas obrotów), ale różnica będzie znikoma i zależna głównie od gładkości powierzchni, no i z czasem będzie coraz mniej szczelne - naturalne zużycie.
2. Próżnia czy podciśnienie?
Generalnie poprawnie zamontowany simmering będzie utrzymywał różnicę ciśnień, właśnie ta różnica będzie dociskać krawędzie uszczelki do powierzchni otworu/wałka. Oczywiście statycznie będzie to szczelniejsze niż dynamicznie (podczas obrotów), ale różnica będzie znikoma i zależna głównie od gładkości powierzchni, no i z czasem będzie coraz mniej szczelne - naturalne zużycie.
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. 

-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Wygląda na dość proste do zrobienia.
Ale właśnie mnie zastanawia jakie to są łożyska. I też czy nie będzie tego smaru wciągać. Pompa próżniowa może go wtedy zassać.
A czy łożysko ślizgowe będzie przepuszczać?
Myślę ze jak pompa będzie ciągle pracować to niewielkie nieszczelności nie będą problemem.
Ale właśnie mnie zastanawia jakie to są łożyska. I też czy nie będzie tego smaru wciągać. Pompa próżniowa może go wtedy zassać.
A czy łożysko ślizgowe będzie przepuszczać?
Myślę ze jak pompa będzie ciągle pracować to niewielkie nieszczelności nie będą problemem.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Nie ma znaczenia czy to jest "próżnia", liczy się różnica ciśnień na uszczelniaczu, a ta nie przekroczy jednej atmosfery, co nie jest dużą wartością.