Czy można sterować silnikiem jednofazowym przez falownik trojfazowy ?

Dyskusje dotyczące silników elektrycznych i falowników.

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Re: Czy można sterować silnikiem jednofazowym przez falownik trojfazowy ?

Post napisał: tristar0 » 09 paź 2024, 19:55

A znieść mogę wiele nawet twoją niewiedzę, tylko trochę mi ciebie szkoda bo ciągle siedzisz na tych yt czy wikipediach a potem na forum próbujesz udowadniać że coś tam wiesz , więc udowadniaj innym ja już mam zdanie na temat twojej wiedzy .

Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: tuxcnc » 09 paź 2024, 22:13

tristar0 pisze:
09 paź 2024, 19:22
Lukas4567 pisze: Czy można sterować silnikiem jednofazowym poprzez falownik trojfazowy
ciekaw jakie zastosujesz sztuczne obciążenie dla nie wykorzystanych faz w falowniku ,żeby falownik po włączeniu do sieci nie wywalił błędu braku obciążenia na 2 fazach , ogólnie to zastosowanie jest bezsensowne w dzisiejszych falownikach które same sobie mierzą rezystancję uzwojenia czy indukcyjność ,celem właśnie żeby nie popsuć falownika uszkodzonym silnikiem , dla tego taki falownik na dzień dobry wskaże błąd ] uszkodzenie uzwojeń .
atom1477 pisze:Można, o ile falownik nie wywali błędy przy nierównomiernym obciążeniu faz
czyli co poda okresowo co 240 stopni napięcie na jedno wyprowadzenie ? i jeszcze na tym przerywanym napięciu będzie działać silnik z określoną mocą ? HAHA , już ci kiedyś pisałem żebyś się nie wypowiadał na temat falowników boś lepszy od Lema Cześka w fantastyce .
MAM TAKIE FALOWNIKI, do których można podłączyć zarówno silnik trójfazowy, jak i dwufazowy, zwany popularnie "jednofazowym" i to nawet bez zmiany ustawień.
To zamyka temat.

Autor tematu
Lukas4567
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Lukas4567 » 10 paź 2024, 06:59

To jakiej marki te falowniki ?
Z tego co opowiadał mi znajomy za około 150 zł można kupić tanie chińskie falowniki jednofazowe.

Pojawia się jednak pytamie czy nie lepiej takim jednofazowym silnikiem na 230 V sterować za pomocą regulatora obrotów?

klid16
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1

Post napisał: klid16 » 10 paź 2024, 07:53

Silnikiem jednofazowym jak najbardziej można sterować przy użyciu falownika.
Oszczędności sprawiły, że tak chodziła moja pompa do pracy dyplomowej.

Jak pisze atom, większość falowników wykryje teraz nierównomierne obciążenie i będzie zgłaszał błąd, jednakże wiele oferuje możliwość wyłączenia niektórych alarmów.

Zależy co chcesz uzyskać. Regulator obrotów obcina kawałek sinusoidy i tracisz moc.
Nie wiem czy są straty przy sterowaniu przy pomocy falownika. Nie było to przedmiotem badań i nie szukałem w sumie w internetach. Podłączyłem, zadziałało to jechałem dalej.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: atom1477 » 10 paź 2024, 08:39

Lukas4567 pisze:
10 paź 2024, 06:59
Pojawia się jednak pytamie czy nie lepiej takim jednofazowym silnikiem na 230 V sterować za pomocą regulatora obrotów?
Nie napisałeś jaki to rodzaj silnika. Z kondensatorem rozruchowym, z kondensatorem pracy, czy ze zwartą fazą (zwartym zwojem). Te trzecie są najmniej popularne (są popularne tylko przy małych mocach, rzędu watów) ale pozwalają na największy zakres regulacji obrotów.
Z kondensatorem pracy na najmniejszy, bo wielkość prądu płynącego przez uzwojenie zasilane przez kondensator będzie się zmieniała zależnie od częstotliwości (i to przeciwnie niż w uzwojeniu zasilanemu wprost).
Lukas4567 pisze:
Z tego co opowiadał mi znajomy za około 150 zł można kupić tanie chińskie falowniki jednofazowe.
Nie podałeś mocy, a to przecież też wyznacza jaki falownik trzeba.
Aż tak tanich nie znalazłem. Ale jakieś są:
https://pl.aliexpress.com/item/1005006057590938.html
https://pl.aliexpress.com/item/1005007691441801.html

Regulator obrotów nadaje się tylko do sterowania silnikami komutatorowymi. Od biedy może też sterować indykcyjnym, gdy ten ma łagodne obciążenie (gdy regulator służy jedynie do łagodzenia startu, albo do regulacji łagodnego obciążenia jak dmuchawa, która przy niższych obrotach stawia wielokrotnie mniejsze obciążenie).

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 10 paź 2024, 10:27

Lukas4567 pisze:
tani-falownik-750w-sinik-3-fazowy-lub-1 ... 22554.html
Lukas4567 pisze:
czy nie lepiej takim jednofazowym silnikiem na 230 V sterować za pomocą regulatora obrotów?
Nie.
Obroty silnika indukcyjnego zależą od częstotliwości.
Zasilanie takiego silnika niższym napięciem przy tej samej częstotliwości powoduje przesunięcie charakterystyki w obszar rozruchu, co powoduje drastyczny spadek momentu i sprawności.
Jak było wyżej napisane, takie partactwo zdaje egzamin przy jakichś wentylatorach, ale do poważniejszych zastosowań się nie nadaje.

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tristar0 » 10 paź 2024, 19:59

tuxcnc pisze:MAM TAKIE FALOWNIKI, do których można podłączyć zarówno silnik trójfazowy, jak i dwufazowy
To ciekawe bo silnik 1 fazowy z dwoma uzwojeniami ma różną rezystancję uzwojeń ,w rozruchowy jest z reguły dwukrotnie większa , Nie twierdze że nie ma falownika 3 fazowego który nie obsłuży silnika 1 fazowego . a co z rezystancją wpisujesz dla każdego uzwojenia inną ?.
tuxcnc pisze:MAM TAKIE FALOWNIKI
A ja mam falowniki które obsługują enkoder i kontrole pozycji i co z tego ? to nie znaczy że pierwszy lepszy falownik 3 fazowy obsłuży silnik 1 fazowy .

Dodane 3 minuty 49 sekundy:
A jak byś nie wiedział pytanie brzmiało "Czy można sterować silnikiem jednofazowym poprzez falownik trojfazowy?"
A odpowiedź powinna być jedna dla standardowych falowników nie !.

Dodane 3 minuty 29 sekundy:
tuxcnc pisze:MAM TAKIE FALOWNIKI, do których można podłączyć zarówno silnik trójfazowy, jak i dwufazowy, zwany popularnie "jednofazowym" i to nawet bez zmiany ustawień
Podaj autorowi tematu typ ,model niech sam decyduje czy sobie dokupi .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: atom1477 » 10 paź 2024, 20:16

tristar0 pisze:
10 paź 2024, 20:02
To ciekawe bo silnik 1 fazowy z dwoma uzwojeniami ma różną rezystancję uzwojeń ,w rozruchowy jest z reguły dwukrotnie większa , Nie twierdze że nie ma falownika 3 fazowego który nie obsłuży silnika 1 fazowego . a co z rezystancją wpisujesz dla każdego uzwojenia inną ?
Nic się nie wpisuje, bo taki falownik wtedy działa w trybie U/f.
Poczytaj co to jest bo widocznie nie wiesz. Ty znasz tylko tryb wektorowy, bo on wszystko robi za Ciebie. To sam nie umiesz pomyśleć?
tristar0 pisze:
to nie znaczy że pierwszy lepszy falownik 3 fazowy obsłuży silnik 1 fazowy .
Pytanie nie było o pierwszy lepszy, tylko czy w ogóle to możliwe.
tristar0 pisze:
A jak byś nie wiedział pytanie brzmiało "Czy można sterować silnikiem jednofazowym poprzez falownik trojfazowy?"
A odpowiedź powinna być jedna dla standardowych falowników nie !.
A jakby brzmiało: "czy wiertłem da się wywiercić otwór fi 5?"
To Twoim zdaniem odpowiedz powinna brzmieć nie, no bo przecież przypadkowe wiertło ciężko żeby miało akurat 5 mm.
Trzeba specjalnie poszukać akurat takiego co ma 5 mm, inne się nie nada!
I to prawda, tylko kto odpowiada w taki sposób? Tylko czepialski, taki jak Ty.
Normalna osoba odpowie że po prostu się da. A szczegóły, że trzeba dobrać odpowiednie to chyba oczywiste.
tristar0 pisze:
Podaj autorowi tematu typ ,model niech sam decyduje czy sobie dokupi .
Już ja to zrobiłem wyżej.
Ostatnio zmieniony 10 paź 2024, 20:18 przez atom1477, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 10 paź 2024, 20:17

tristar0 pisze:
dla standardowych falowników
Nie ma czegoś takiego jak "standardowy falownik".
Daj już sobie spokój, bo najpierw palnąłeś głupotę, a teraz odwracasz kota ogonem, żeby jednak wyszło na twoje...
Bardziej zaawansowane falowniki o rozbudowanej diagnostyce faktycznie wywalą błąd i nie będą pracować przy niesymetrycznym obciążeniu, proste falowniki będą działać przy podłączeniu tylko dwóch faz i to o różnych impedancjach.
I to wszystko na ten temat.

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tristar0 » 10 paź 2024, 20:25

tuxcnc pisze:teraz odwracasz kota ogonem, żeby jednak wyszło na twoje
Podaj typ model falownika to pogadamy o konkretach ,ja nie atom1477 filozofia to nie moja dziedzina .

Dodane 5 minuty 26 sekundy:
atom1477 pisze:Już ja to zrobiłem wyżej.
Nie błażnij się dalej czytaj ze zrozumieniem jaki to jest falownik "
Przetwornica częstotliwości 50 Hz/60 Hz przetwornica silnika WK600D VFD 0,75-11 kW jednofazowe wejście 220 V 3-fazowe wyjście 220 V lub 380 V" wytłumaczę ci po polsku napięcie wejściowe to 220v z jednej fazy a wyjściowe to 3 fazy . czyli autor tematu po usłyszanej twojej odpowiedzi nie zrozumiał zadanego pytania .bo chciał zasilić silnik jedno fazowy falownikiem 3 fazowym .

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Elektryczne / Falowniki”