Czy ktoś bawił się softem CNCPlayer ?

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych

Autor tematu
BOSS
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Posty: 23
Rejestracja: 13 lip 2004, 11:48
Lokalizacja: KrakĂłw

Czy ktoś bawił się softem CNCPlayer ?

#1

Post napisał: BOSS » 22 lut 2005, 14:14

Witam !

Czy ktoś bawił się softem CNCPlayer w praktyce ? proszę o opinie. Testowałem już PCNC pod DOS, CNCGraf pod DOS, CNCGraf pod Windows i do każdego z nich miałem jakieś "ale".




pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1334
Rejestracja: 13 sie 2004, 13:58
Lokalizacja: warszawa

#2

Post napisał: pltmaxnc » 22 lut 2005, 22:41

Czasami .................
Ostatnio zmieniony 06 sty 2008, 19:39 przez pltmaxnc, łącznie zmieniany 1 raz.


abel
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1
Posty: 29
Rejestracja: 22 lut 2005, 14:08
Lokalizacja: Cz?stochowa

#3

Post napisał: abel » 23 lut 2005, 11:40

CNC Player jest mocno rozbudowanym programem o duzych mozliwościach lkonfiguracyjnych, umożliwiającym dopasowanie programu do paru popularnych firmowych sterowników jak i "samodziałów", sterowanych ze złacza równoległego (drukarkowego).
Pracuje Pod Win 98, Me i od niedawna XP. Jest też wersja DOS-owska. Ma mozliwośc pracy w 3 osiach plus czwarta - stół obrotowy itp. Jest na razie w trakcie dopracowywania i nie wszystkie funkcje są w pełni aktywne. Ma też problemy z konwersją niektórych typów plików. Jak na mój gust ma słabą wizualizację pracy. Sprawdzałem na kilku rodzajach własnych sterowników i przy właściwej konfiguracji, co niestety wymagało czasami niemałej zabawy, CNC Player zachowywał się prawidłowo, nie gubił kroków, aczkolwiek czasami trzeba było zejść z prędkosciami poniżej oczekiwanych. Ma polską nakładkę językową, niestety z kilkoma błędami. Mam drobny udział w tworzeniu tego programu, którego autor uwzględnił moje uwagi i zrobił sugerowane poprawki. Na stronie firmowej jest do pobrania wersja z ograniczeniem mozliwości pracy tylko w osiach X i Y.
Pozdrowienia.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 4661
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#4

Post napisał: adam Fx » 24 lut 2005, 16:56

nie używałem nigdy tego programu ale interesuje mnie jak by sobie pordził z obsługom tokarki??
jak sie ma winm sprawa interpolacji kołowej G03 G02 ??( mam znią problemy w innych programach)

czy obsługuje on cykle tacznia wdzłużnego, głębokiego wiercenia, cykl nacinania gwintu ??
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”