Czujnik wysokości narzędzia

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
wodzuu
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 7
Posty: 70
Rejestracja: 04 wrz 2015, 22:14
Lokalizacja: Warszawa

Czujnik wysokości narzędzia

#1

Post napisał: wodzuu » 31 paź 2016, 17:21

Witajcie!
Nie wiem czy dobrze opisałem temat - w razie czego proszę krzyczeć.

Żeby bazować sobie zetkę, korzystam z takowego czujnika:
http://cnc-plus.de/en/Router-Accessorie ... nsor-.html
Sterowanie to linuxcnc.

I tu mam pytanie - jaka jest wysokość zera od podstawy tego czujnika? Na stronie producenta napisane jest, że 23 mm, ale ja zmierzyłem sobie sumiarką, że dociśnięty przycisk to 22.5 mm. I tak zakładam, ale odnoszę wrażenie, że nie do końca - zetka nie zatrzymuje się przy naciśnięciu, tylko są jeszcze jakieś mikro ruchy góra dół i dopiero wtedy mam zero.

Czy ktoś posiada taki czujnik i wie gdzie dokładnie jest null?


Jeszcze jedna rzecz mnie nurtuje. Czy jest możliwość bazowania na styk bez odłączania tego czujnika, restartowania linuksa/maszyny? Czasami wygodniej byłoby mi korzystać z obu metod podczas obrabiania jednego detalu.


Z góry dziękujki ;)


Lubię fryzjerki :)

Tagi:

Awatar użytkownika

MarcinxD
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 224
Rejestracja: 17 gru 2009, 20:09
Lokalizacja: Zbąszyń

#2

Post napisał: MarcinxD » 31 paź 2016, 17:52

Witaj!

szczerzę wątpię by były one tak precyzyjnie wykonane by każdy czujnik miał taką samą wysokość.

Weź kawałek materiały przykręć do stołu wpisując po splanowaniu Z0 i postaw czujnik na splanowanej powierzchni i wtedy zmierzysz na maszynie dokładną wysokość czujnika.
Pozdrawiam Marcin


Autor tematu
wodzuu
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 7
Posty: 70
Rejestracja: 04 wrz 2015, 22:14
Lokalizacja: Warszawa

#3

Post napisał: wodzuu » 01 lis 2016, 00:42

Rzekomo mają dokładność 0.02 :razz:
Zrobiłem bardzo podobnie jak pisałeś i wyszło mi mniej więcej 22.65 mm nad podstawą (dokładniej nie potrzebowałem).


Ale nadal jestem ciekaw czy można bazować na styk pomiędzy operacjami bazowania na czujnik - ktoś wie? :)
Lubię fryzjerki :)

Awatar użytkownika

MarcinxD
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 224
Rejestracja: 17 gru 2009, 20:09
Lokalizacja: Zbąszyń

#4

Post napisał: MarcinxD » 01 lis 2016, 11:33

Powtarzalność i mogą mieć te 0.02mm ;-) Mi chodziło o wysokość.

Ale jak bazowania na styk? Po prostu dotykając frezem materiału? Oczywiście, że można...
Pozdrawiam Marcin


Autor tematu
wodzuu
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 7
Posty: 70
Rejestracja: 04 wrz 2015, 22:14
Lokalizacja: Warszawa

#5

Post napisał: wodzuu » 02 lis 2016, 08:39

Bardzo mi się podoba Twoja odpowiedź :mrgreen:
Drugie pytanie brzmi "jak?" :razz: Ponieważ dojeżdżam sobie na styk, wszystko jest pięknie i kolorowo, ale nie wiem jak zrobić, żeby linuxcnc miał taką pozycję narzędzia ustawioną jako z=0 - za każdym razem puszcza zetkę w dół, żeby znaleźć czujnik. Więc jak to zrobić bez restartowania programu? :grin:
Lubię fryzjerki :)


mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2920
Rejestracja: 27 maja 2013, 22:18
Lokalizacja: gdzieś

#6

Post napisał: mc2kwacz » 04 lis 2016, 19:05

MarcinxD pisze:Powtarzalność i mogą mieć te 0.02mm
Żebyś się nie zdziwił :lol:
97% kobiet potwierdziło, że po zastosowaniu kremu ich skóra jest bardziej jędrna :lol:
Jeśli coś ma wielkimi kobyłami napisane "Made in Germany" w eksponowanym miejscu, to znaczy że jest to szajs dla 3-go świata sprzedawany najprawdopodobniej przez emigranta z tego 3-go świata :lol:


bartx
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 85
Rejestracja: 01 lut 2009, 19:40
Lokalizacja: Pszczyna

#7

Post napisał: bartx » 05 lis 2016, 12:50

Po pierwsze to nie jest sonda Renishaw, która kosztuje tyle co maszyny jakie niektórzy z nas posiadają.

Działa to na na podstawie zwykłego zamknięcia obwodu. Czujnik nie ma stałej wysokości nad stołem tylko działa na zasadzie porównywania długości. To czy on ma 20 czy nawet 25 mm, nie ma tutaj znaczenia. Czyli zawsze w tym samym miejscu frez trafi na czujnik i na tej podstawie dodaje/odejmuje wartość.

Do bazowania układu moim zdaniem się to nie nadaje, bo wtedy musiało by to mieć jakąś dokładność wykonania (równoległość, wymiar np. 23mm a nie 23,02 mm itd.). No chyba, że 5 setek Cie interesuje, ale wtedy równie dobrze można użyć kartki.

Skrypt działa tak, ze namierza zgrubnie, a potem się cofa 1-2mm i dojeżdża na wolnym posuwie, przynajmniej w moim czujniku (takim za stówkę z allegro).


Autor tematu
wodzuu
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 7
Posty: 70
Rejestracja: 04 wrz 2015, 22:14
Lokalizacja: Warszawa

#8

Post napisał: wodzuu » 06 lis 2016, 23:52

bartx pisze:No chyba, że 5 setek Cie interesuje
Tak, dokładność 5 setek jest do większości tego co robię wystarczająca. A ten czujnik (robiony w DE czy China - nieważne) ma powtarzalną wysokość, więc jest ok.

Wciąż aktywnym jest pytanie: jak bazować na styk, za każdym razem nie rozłączając czujnika i nie bawiąc się zmianę konfiguracji EMC?
Lubię fryzjerki :)


Autor tematu
wodzuu
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 7
Posty: 70
Rejestracja: 04 wrz 2015, 22:14
Lokalizacja: Warszawa

#9

Post napisał: wodzuu » 15 lis 2016, 12:41

wodzuu pisze:Wciąż aktywnym jest pytanie: jak bazować na styk, za każdym razem nie rozłączając czujnika i nie bawiąc się zmianę konfiguracji EMC?
Czyżby nikt nie był w stanie mi pomóc? :(
Lubię fryzjerki :)


GumiRobot
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 642
Rejestracja: 21 mar 2005, 18:51
Lokalizacja: Trójmiasto

#10

Post napisał: GumiRobot » 15 lis 2016, 13:23

dedykować czujnikowi pin portu LPT na stałe i nie rozłączać.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”