Czujnik wysokości narzędzia nie działa.

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
sonicblack
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 117
Rejestracja: 03 lip 2008, 18:32
Lokalizacja: Polska

Czujnik wysokości narzędzia nie działa.

#1

Post napisał: sonicblack » 16 maja 2017, 19:49

Witam forumowiczów,
mam mały problem z czujnikiem wysokości narzędzia który do tej pory się dobrze sprawował, dzisiaj odmówił posłuszeństwa.
Kontrolka na płycie świeci, piny ustawione poprawnie, macro działa. Po naciśnięciu czujnika kontrolka na płycie nie gaśnie i brakuje mi także zielonej kontrolki w digitize.
Sytuacja wygląda tak jak by brakowało zasilania, przewody całe nie przecięte a jednak nie działa. Podpinałem drugi czujnik i to samo. Kabel dochodzący do płyty ma rezystor czy coś podobnego dlatego boję się podpiąć bezpośrednio pod płytę czujnik.

Jak można sprawdzić czy zasilanie dochodzi do czujnika każda sugestia mile widziana.

Pozdrawiam



Tagi:


dudziak4
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 479
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

#2

Post napisał: dudziak4 » 16 maja 2017, 21:32

Najlepiej sprawdzić Mulitimetrem.
a czujniki też bym sprawdził tak jeden jak i drugi.

Awatar użytkownika

Azazel-75
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 89
Rejestracja: 31 sie 2007, 13:46
Lokalizacja: Kosmos

#3

Post napisał: Azazel-75 » 16 maja 2017, 22:17

Strzelam. Zimny lut na złączu?
Są rzeczy na ziemi które się fizjonomom nie śniły.
Ferdek Kiepski.


Autor tematu
sonicblack
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 117
Rejestracja: 03 lip 2008, 18:32
Lokalizacja: Polska

Czujnik wysokości narzędzia nie działa.

#4

Post napisał: sonicblack » 17 maja 2017, 11:19

Witam,
lutu na kablach nie ma kolego, napięcie około 10,5 V. Poprawiłem wszystkie złącza i zadziałało.
Oba czujniki sprawne.
Dziękuję za podpowiedzi.


Autor tematu
sonicblack
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 117
Rejestracja: 03 lip 2008, 18:32
Lokalizacja: Polska

Re: Czujnik wysokości narzędzia nie działa.

#5

Post napisał: sonicblack » 28 maja 2018, 14:50

Witam,
nie chcę zakładać nowego tematu więc proszę o poradę w kontynuacji tematu.
Wysypało mi macro od czujnika narzędzia, ogólnie czujnik działa ale jest problem z wrzecionem.
Po naciśnięciu przycisku w MACHU oś Z nie zjeżdża na dół na minus, sekunda przerwy i podnosi się na Z+ o zadaną wartość.

Szukam przyczyny być może coś w kodzie jest nie tak wcześniej działało, ruchy wrzeciona w osi Z+- z klawiatury są w porządku.
Używałem takiego kodu

Rem Probe Down by leafboy77 2010-11-20 (Based On Erniebro & PEU Work)
FeedCurrent = GetOemDRO(818) 'Get the current settings, OEM DROs (818)=Feedrate DRO
ZCurrent = GetOemDro(802) 'OEM DROs (802)=Z DRO
GageH = GetOEMDRO(1001) 'OEMDRO(1001)=Gage Block Height
ZNew = ZCurrent - 20 'probe down 20 mm
Code "G90F100" 'slow feed rate to 100 MM/MIN
Rem Code "G4 P1" 'Pause 1 second to give time to position probe plate
Code "G31 Z" &ZNew
While IsMoving()
Sleep(10)
Wend
Call SetDro (2,GageH) 'DRO(2)=Z DRO
FinalMove = GageH + 10
Code "G0 Z" &FinalMove
Code "F" &FeedCurrent 'restore starting feed rate dr.lin 2009.10.16


Pozdrawiam


Autor tematu
sonicblack
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 117
Rejestracja: 03 lip 2008, 18:32
Lokalizacja: Polska

Re: Czujnik wysokości narzędzia nie działa.

#6

Post napisał: sonicblack » 29 maja 2018, 09:15

Zapomniałem dodać że cały czas w zakładce Diagnostics świeci kontrolka digitize, a wydaje mi się że powinna się zaświecić po dotknięciu czujnika? Być może coś przez przypadek wyłączyłem na klawiaturze.
Dodatkowo na pasku w machu wyskakuje komunikat PROBE IGNORE, ACTIVATED AT CALL FOR PROBE macie koledzy jakieś porady.


dudziak4
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 479
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: Czujnik wysokości narzędzia nie działa.

#7

Post napisał: dudziak4 » 29 maja 2018, 10:57

Skoro cały czas świeci ci się digitize to znaczy że nie makro się wysypało tylko jakiś problem z czujnikiem być może się skleił i jest cały czas zwarty, sprawdź najpierw to.


Autor tematu
sonicblack
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 117
Rejestracja: 03 lip 2008, 18:32
Lokalizacja: Polska

Re: Czujnik wysokości narzędzia nie działa.

#8

Post napisał: sonicblack » 29 maja 2018, 16:33

Sprawdziłem styki wydają się być w porządku.
Restart macha sprawdzam diagnostykę świeci digitize.
Sprawdzam sygnały wejściowe na czujnik i ok digitize gaśnie.

Przy dotyku czujnika do narzędzia na sucho gaśnie kontrolka na płycie głównej ale nie zapala się również digitize.

Po wciśnięciu przycisku z macrem wyrzuca wcześniejszy błąd i świeci digitize.

Pomysły?

Dodane 50 minuty 38 sekundy:
Napięcie na kablu czujnika na końcu 4,6 V

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”