Czujnik dlugosci narzedzia

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
blasterpl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1714
Rejestracja: 13 sty 2012, 18:49
Lokalizacja: jelenia gora

Czujnik dlugosci narzedzia

#1

Post napisał: blasterpl » 29 kwie 2015, 21:27

Do czego jeszcze praktycznie , podczas pracy przydaje się takowy czujnik poza oczywistą oczywistością (dla mnie) ustawienie 0 materiału w osi Z . Chce zamontować u siebie i tak nieśmiało dopytuje się kolegów co maja i używają. Myślę o tym: http://allegro.pl/mlm-czujnik-wysokosci ... 03957.html , wart grzechu :?: Maszyna sterowana z Mach 3.



Tagi:


G3d
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 298
Rejestracja: 02 sty 2009, 18:07
Lokalizacja: Warszawa

Re: Czujnik dlugosci narzedzia

#2

Post napisał: G3d » 29 kwie 2015, 22:41

blasterpl pisze:ustawienie 0 materiału w osi Z .
No, jeszcze długość narzędzia można zmierzyć :P

Ja jeszcze czasem udaję, że czujnik jest sondą: przykładam do krawędzi materiału, we wrzeciono wałek [albo frez tył na przód ;)] dojeżdżasz do pomiaru i liczysz np. X=X+D/2+H_czujnika
Taka proteza.
Mniej gadania - więcej robienia.


Autor tematu
blasterpl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1714
Rejestracja: 13 sty 2012, 18:49
Lokalizacja: jelenia gora

#3

Post napisał: blasterpl » 30 kwie 2015, 07:42

No tak , dobry patent :wink:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”