Czujnik długości narzędzia - siła nacisku

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.

Autor tematu
gozdd
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 712
Rejestracja: 02 gru 2013, 19:21
Lokalizacja: Częstochowa

Czujnik długości narzędzia - siła nacisku

#1

Post napisał: gozdd » 26 lis 2014, 19:55

Witam

Z racji ograniczonych funduszy nie stać mnie na kupno gotowego czujnika długości narzędzia. Ale dziś wpadło mi w ręce coś, co może posłużyć do jego budowy - malutki siłowniczek Festo wraz z dwoma zamontowanymi na nim krańcówkami (według katalogu dokładność powinna być wystarczająca do amatorskich zastosowań). Problem polega jednak na tym, że jak to siłownik ma w zwyczaju, po wciśnięciu go, nie wraca do pozycji wyjściowej.
I teraz pytanie - jak zrealizować powrót siłownika? Włożyć do środka sprężynę czy przez reduktor pakować tam malutkie ciśnienie? W przypadku zastosowania sprężyny przydałoby się wiedzieć jaką siłę ma mieć taka sprężyna, aby pozwolić na naciśnięcie czujnika nawet małymi frezami, ale żeby także czujnik miał siłę wrócić na swoją pozycję. Obstawiam, że sprężyna z okolic 5-10N/mm będzie odpowiednia. Jakie jest Wasze zdanie, które rozwiązanie będzie lepsze?

Z góry dziękuję za pomoc ;)



Tagi:

Awatar użytkownika

spol
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 423
Rejestracja: 20 lut 2012, 21:13
Lokalizacja: Polska

#2

Post napisał: spol » 26 lis 2014, 20:39

Delikatna sprężynka będzie odpowiednia.
Były juz tematy z tym związane np.
https://www.cnc.info.pl/topics12/czujni ... t41984.htm

Jak dobrze poszukasz to znajdziesz więcej. Również na google nie brak rysunków
Jak to sie nie da ?


Autor tematu
gozdd
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 712
Rejestracja: 02 gru 2013, 19:21
Lokalizacja: Częstochowa

#3

Post napisał: gozdd » 27 lis 2014, 22:28

Przewertowałem jeszcze raz ten temat, mimo, że już go kiedyś czytałem. Dalej brak odpowiedzi na moje pytania. Jak zbudowany jest czujnik to doskonale wiem.

EDIT
Sprężynka mniej więcej dobrana - mogłaby być mocniejsza, ale niestety nie mam takiej. Próby z powietrzem też wypadły pomyślnie. Ze względu jednak na stopień skomplikowania i możliwości ewentualnie awarii wygrało prostsze rozwiązanie.
Czujnik ma dokładność lepszą niż 0.05mm co mnie satysfakcjonuje. Dziś wyfrezowałem do niego mocowanie. Jak skończę wszystko to zaprezentuje ;)


bh91
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 855
Rejestracja: 29 sty 2008, 21:00
Lokalizacja: Radom

#4

Post napisał: bh91 » 29 lis 2014, 08:07

Czekamy na fotki! Jaki to siłowniczek jest?
Jest robota - jest pinonc :wink:


Autor tematu
gozdd
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 712
Rejestracja: 02 gru 2013, 19:21
Lokalizacja: Częstochowa

#5

Post napisał: gozdd » 01 gru 2014, 19:46

Siłownik to Festo ADVU-16-15-PA, z czujnikami położenia. Dokładność zadziałania to poniżej 0.02mm, ale niestety mają bardzo dużą bezwładność. Jutro, albo nawet dziś późnym wieczorem zrobię fotki. Będę też próbował z czujnikami indukcyjnymi.

EDIT 2
Rozebrałem siłownik, wyciągnąłem uszczelki z magnesem pomiędzy nimi. Na ich miejsce dorobiłem stalowy krążek. Dzięki temu, że jest dłuższy sprężyna jest bardziej ściśnięta i do jej ugięcia potrzeba minimalnie większej siły. Ponadto ma mniejszą średnicę więc nie ociera o ścianki i całość działa jak należy ;) W bocznej ściance wywierciłem i nagwintowałem otwór w który wkręciłem czujnik indukcyjny.
Wszystko razem wygląda tak:
Obrazek
Tym razem dokładność mieści się w 0.05mm, ale mam zerową bezwładność. Chociaż tak naprawdę prawdziwą dokładność będę mógł ocenić po przykręceniu go do maszyny i skonfigurowaniu softu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”