czujnik 3d tschorn

Dyskusje na temat stosowania i doboru narzędzi, głównie skrawających

Autor tematu
kszestakow
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 17
Rejestracja: 13 lis 2011, 18:09
Lokalizacja: Mielec

czujnik 3d tschorn

#1

Post napisał: kszestakow » 09 mar 2018, 20:09

Witam,
Posiadamy taki czujnik
https://www.e-darmet.pl/czujnik-3d-slim ... 55042.html

Niestety operator wbił się w materiał w osi Z i złamał końcówkę.
Czy wymiana końcówki spowoduje poprawne działanie czujnika? czy jest możliwość zniszczenia nieodwracalnie mechanizmu?
Pozdrawiam.



Awatar użytkownika

ser1ous
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 56
Rejestracja: 01 mar 2017, 20:03
Lokalizacja: Karnak

Re: czujnik 3d tschorn

#2

Post napisał: ser1ous » 09 mar 2018, 21:28

Proponuję wymienić końcówkę, skalibrować czujnik na maszynie i dokonać pomiaru na jakimś pierścieniu ustawczym albo kostce o znanych wymiarach.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4128
Rejestracja: 04 lip 2004, 15:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: czujnik 3d tschorn

#3

Post napisał: adam Fx » 10 mar 2018, 19:26

kszestakow pisze:czy jest możliwość zniszczenia nieodwracalnie mechanizmu?
hehe no zawsze jest ...
kolejny zagadkowy forumowicz "zasypujący nas szczegółami" :)
przecież my nie wiem jak się wbił. przecież to nie jest niezniszczenie
mi kiedyś sonda się nie zatrzymała podczas pomiaru w Z i kulka się aż rozprysła i po wymianie plac wszystko działa.. al kolega fiknoł orła z sonda i nie dział (tzn. sonda nie kolega :) )
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1384
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: czujnik 3d tschorn

#4

Post napisał: Petroholic » 10 mar 2018, 19:34

kszestakow pisze:wbił się w materiał w osi Z i złamał końcówkę
Patrząc zgrubnie to ten czujnik nie ma porcelanki na nóżce (a powinien) więc mechanizm mógł zdrowo oberwać :(


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1057
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: czujnik 3d tschorn

#5

Post napisał: Steryd » 10 mar 2018, 22:22

W przypadku metalowych końcówek jest karb do złamania i też nie powinno się to odbić na zdrowiu mechanizmu.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4128
Rejestracja: 04 lip 2004, 15:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: czujnik 3d tschorn

#6

Post napisał: adam Fx » 10 mar 2018, 23:13

tak jest przewężenie ale najlepiej sprawdza się w XY a w Z siła osiowa jest jednak inaczej przenoszona
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1057
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: czujnik 3d tschorn

#7

Post napisał: Steryd » 11 mar 2018, 00:18

Ta, ale w pozycji spoczynkowej kulka jest odchylona od osi przez co przy zderzeniu z z-ka też się łatwo łamie- nawet łatwiej niż w XY , przynajmniej tak jest w tych co ja używam.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1384
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: czujnik 3d tschorn

#8

Post napisał: Petroholic » 13 mar 2018, 17:38

Steryd pisze:W przypadku metalowych końcówek jest karb do złamania
Oglądam ten czujnik i niby gdzie ten karb? To przewężenie zaraz przy kulce czy pod gumą jest? Jeśli to przy kulce to pomysł słaby... Przy długim posuwie w zetce lub zagłębieniu ponad kulkę - kulka odpadnie, a resztka sztycy i tak przywali :(


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1057
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: czujnik 3d tschorn

#9

Post napisał: Steryd » 13 mar 2018, 17:58

przywal, to zobaczysz gdzie pęknie ;)
Można?
Morzna!!!


orion32
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 173
Rejestracja: 18 kwie 2017, 20:55

Re: czujnik 3d tschorn

#10

Post napisał: orion32 » 13 mar 2018, 21:26

Odpowiem tak.Jest możliwość nieodwracalnego zniszczenia mechanizmu.Może nie tyle pomiarowego ,co 3D.Naprawiałem takie rzeczy i bywało różnie.Czasem dało się naprawić ,a czasem nie ,bo nie udało się rozebrać.Uderzenie w osi Z, powodowało deformację gwintu i nie dało się rozkręcić bez zniszczenia.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Narzędzia - frezy, noże, gwintowniki etc ”