Cześć wspólna dwoch brył

Odbicie ksztaltu elementu w kostce

ZWCAD

Autor tematu
ryba1992
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 3
Rejestracja: 26 paź 2019, 11:01

Cześć wspólna dwoch brył

#1

Post napisał: ryba1992 » 22 lis 2020, 22:59

Witam, mam taki problem że muszę wyfrezowac ksztalt elementu w kostce z tworzywa na 10mm A do dyspozycji mam tylko model elementu i moje pytanie jest takie jak można odbic ksztalt mojego elementu w kostce? Próbowałem tak, że w zlozeniu narysowałam kostkę i ustawilem detal tak zeby zaglebil się na te 10mm, myślałem że służy do tego funkcja scala Ale gdy ja włączam to nie mogę wybrać ani bryly ani powierzchni ani nic, model mojego detalu jest w formacie stp A pracuje na wersji testowej zw3d 2021. Szukałem informacji na ten temat i w inventorze można to zrobić na kilka sposobów, w zw3d na moje oko i szukając w samouczku powinno się użyc funkcji scalaj Ale tak jak pisałem nie mogę oznaczyć żadnych bryl ani powierzchni ani nic. Może to przez zły format pliku? Proszę o pomoc bo zawsze dostawalem już gotowy model detalu który miałem zrobić A z modelowania jestem słaby. Z góry dziękuję za podpowiedzi.




Majster70
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1203
Rejestracja: 08 cze 2010, 23:37
Lokalizacja: Piastów

Re: Cześć wspólna dwoch brył

#2

Post napisał: Majster70 » 23 lis 2020, 06:29

W większości Cad-ów, o ile dobrze zrozumiałem twój problem obsłuży odejmowanie brył. Od kostki odejmujesz (substract) detal i masz swoje odbicie. W ZWCad powinno być podobnie. Jeżeli ma to być jakaś forma, przedtem uwzględnij skurcz.


Autor tematu
ryba1992
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 3
Rejestracja: 26 paź 2019, 11:01

Re: Cześć wspólna dwoch brył

#3

Post napisał: ryba1992 » 23 lis 2020, 07:16

Dzięki za odpowiedz. Z takich podobnych rzeczy jak ta funkcja różnicy widzę właśnie tylko ta funkcje scalaj I tam jest suma różnica itd, natomiast nie wiem dlaczego nie mogę zaznaczyć elementów. Znalazłem jeszcze w necie że funkcje takie dostępne są tylko w wersji pro Ale z tego co czytam w samouczku powinno to działać. Ogólnie co do detalu to nie jest żadna forma tylko taki uchwycik żeby detal sie nie ruszał jak Beda na niego naklejac jakieś kody kreskowe czy cos takiego.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „ZW3D / ZWCAD”