Czcionki do TruTops'a


Autor tematu
szopenfx
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 19 gru 2016, 18:02
Lokalizacja: nvm

Czcionki do TruTops'a

#1

Post napisał: szopenfx » 24 kwie 2022, 15:53

Witam,

Pracuję nad programem do edycji czcionek, chciałbym edytować czcionki z trutopsa w formacie *.fnt (opisany w dokumentacji). Problem pojawia się w momencie gdy chcę dodać nową czcionkę. W dokumentacji jest napisane, że trzeba dodać plik "font.ref" w którym ma być linia z numerem czcionki w kolejnej nazwa:

Kod: Zaznacz cały

1005
test.fnt
to wszystko ma wylądować w folderze "trumpf\daten"

Zmieniłem nazwę "iso.fnt" na "test.fnt" (do przetestowania) czcionka się pokazuje na liście wyboru, ale w momencie użycia pojawia się błąd:

Kod: Zaznacz cały

font "test.fnt" not existing
Czy może mnie ktoś nakierować co może być nie tak?



Awatar użytkownika

JacekBelof
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 368
Rejestracja: 02 gru 2018, 22:25
Lokalizacja: Tarnów MP
Kontakt:

Re: Czcionki do TruTops'a

#2

Post napisał: JacekBelof » 24 kwie 2022, 17:16

Nie znam specyfikacji tego konkretnego pliku, ale z reguły oprócz nazwy pliku istotne są też dane zapisane w jego wnętrzu... najprościej będzie to wytłumaczyć na podstawie katalogu font w Windowsie - nazwa pliku to jedno, a nazwa wyświetlana (np. w Office) to drugie i bierze się z informacjami zapisanych w pliku, a nie z jego nazwy. Może to właśnie być przyczyną błędów (spróbuj zmienić nie tylko nazwę pliku, ale i jego nazwę wewnątrzną).
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. :lol:


Autor tematu
szopenfx
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 19 gru 2016, 18:02
Lokalizacja: nvm

Re: Czcionki do TruTops'a

#3

Post napisał: szopenfx » 24 kwie 2022, 20:15

W nagłówku pliku *.fnt zmieniłem wpis z nazwą czcionki, ale dostaje ten sam komunikat.

Podejrzewam, że problem jest z plikiem font.ref, podali "opis słowny" zamiast jakiegoś przykładu. Próbowałem w jednej linii to zapisać, z apostrofami, cudzysłowami, ale jest ciągle ten sam błąd.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”