Czasówka / przekaźnik czasowy jak to podłączyć?

Rozmowy dotyczące budowy, działania i naprawy urządzeń automatyki przemysłowej
Awatar użytkownika

Autor tematu
adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 5119
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Czasówka / przekaźnik czasowy jak to podłączyć?

#1

Post napisał: adam Fx » 28 gru 2013, 00:10

Witam
potrzebuję zrealizować pewien niekończący się cykl tzn. 2sek otwórz elektrozawór 30sek zamknij elektrozawór /otwórz /zamknij i tak w koło.
niestety mam czasówkę taką http://www.tme.eu/pl/details/kol360/prz ... h7mrvpn00/ a właściwie 2 takiehttps://lh5.googleusercontent.com/-aILerzMTUoQ/Ur4G40ZcPBI/AAAAAAAAAEo/Ioa6P0CqVFo/w1155-h866-no/27.12.2013+-+1
Czy da się to jakoś tak połączyć/ustawić by spełniło moje oczekiwania?
wiem że idealna był by taka http://www.tme.eu/pl/details/kop170/prz ... j7mwvpn00/# ale cholerstwo drogie nieludzko :cry:

zasilanie 230v (czasówki jak i elektrozaworu)


sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Tagi:


mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2936
Rejestracja: 27 maja 2013, 22:18
Lokalizacja: gdzieś

#2

Post napisał: mc2kwacz » 28 gru 2013, 03:00

No, nie ma lekko. Jeśli się samemu nie umie zrobić za 25zł, to trzeba komuś zapłacić 225zł. Samo życie :)
Sprawdź dokumentację. Jaki jest tryb wyzwalana. Jeśli tylko przez pojawienie się napięcia, to musisz mieć zaciski wyjściowe przełączane zwierno-rozwierne, i wykorzystać styk rozwierny jako wyzwalający. Jeśli można uruchomić ZANIKIEM napięcia, to wystarczą zwierne.
Łączysz jeden z drugim w pętelkę i po sprawie.


dasza77
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1041
Rejestracja: 14 maja 2006, 17:34
Lokalizacja: Ełk

#3

Post napisał: dasza77 » 28 gru 2013, 10:38

Oj tam , oj tam ... na allegro pełno jest takich używanych czasówek, czesem nawet za 20 zł można trafić

Awatar użytkownika

Autor tematu
adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 5119
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#4

Post napisał: adam Fx » 28 gru 2013, 13:55

z tym że większość jest takich jak ja mam a nie takich jak potrzebuje (no chyba że kolega ma jakiś przykładowy link dla mnie )
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


kasjo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 287
Rejestracja: 23 lis 2005, 18:07
Lokalizacja: Białystok

#5

Post napisał: kasjo » 28 gru 2013, 14:45

Spróbuj jedną czasówkę ustawić w tryb 21 (opóźnione rozłączanie, wyzwalane napięciem zasilania) a drugą w tryb 12 (opóźnione rozłączanie, wyzwalanie zboczem opadającym).
Teraz tak podłączyć, żeby w chwili wyłączenia czasówki pierwszej podała zbocze opadające na B1


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 6768
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#6

Post napisał: pukury » 28 gru 2013, 16:11

witam.
swojego czasu zrobiłem dla kumpla coś takiego.
tylko że na 3 scalakach ( po jakieś 5 pln ) plus jakieś pi***ołki ( przekaźnik , mosfet , itp ) .
jedno do osuszacza w pracowni lutniczej - a drugi do sterowania pieca na stary olej.
pracują już z 15 lat - non stop właściwie.
no i jeszcze jeden - pojechał do Boliwii :shock:
steruje pompą do panelu z słonecznego ( na wodę )
mam gdzieś projekt płytki - mogę podesłać to sobie zrobisz - proste to jest.
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares


dasza77
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1041
Rejestracja: 14 maja 2006, 17:34
Lokalizacja: Ełk

#7

Post napisał: dasza77 » 28 gru 2013, 19:36


Awatar użytkownika

Autor tematu
adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 5119
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

#8

Post napisał: adam Fx » 28 gru 2013, 22:40

pukury pisze:mam gdzieś projekt płytki - mogę podesłać to sobie zrobisz - proste to jest.
jeśli to nie kłopot to chętne skorzystam ze schematu :wink:
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


okino
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 67
Rejestracja: 22 kwie 2012, 17:18
Lokalizacja: gdzieś koło Żywca

#9

Post napisał: okino » 28 gru 2013, 23:01

adam Fx pisze:wiem że idealna był by taka http://www.tme.eu/pl/deta...p170j7mwvpn00/# ale cholerstwo drogie nieludzko :cry:
te są troche tańsze ale to i tak drogo http://www.tme.eu/pl/details/83.91.0.24 ... ne/finder/#


mc2kwacz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2936
Rejestracja: 27 maja 2013, 22:18
Lokalizacja: gdzieś

#10

Post napisał: mc2kwacz » 29 gru 2013, 00:28

Drogo to pojęcie bardzo względne. Jeśli dla kogoś 150zł za automat czasowy jest drogo, to najlepiej niech się nie bierze za automatykę. :roll:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Automatyka przemysłowa”