CYCL 208 HH530

Problem z dodatkowym parametrem Q351

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina

Autor tematu
logo
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 4
Posty: 42
Rejestracja: 18 kwie 2009, 02:40
Lokalizacja: z daleka

CYCL 208 HH530

#1

Post napisał: logo » 12 paź 2018, 12:10

Dzień dobry,
Sytuacja wygląda tak, że są 2 sterowania na Heidenhaimie 530
Starszy sterownik ma programowany cykl 208 w taki sposób:

12 CYCL DEF 208 FREZOWANIE OTOWROW ~
Q200=2 ;BEZPIECZNA WYSOKOSC ~
Q201=-2 ;GLEBOKOSC ~
Q206=150 ;WARTOSC POSUWU WGL. ~
Q334=0,25 ;GLEBOKOSC DOSUWU ~
Q203=+0 ;WSPOLRZEDNE POWIERZ. ~
Q204=50 ;2-GA BEZPIECZNA WYS. ~
Q335=10 ;SREDNICA NOMINALNA ~
Q342=0 ;ZADANA SREDNICA

Wszystko działa i jest ok.

Nowszy sterownik programuje cykle tak:

12 CYCL DEF 208 FREZOWANIE OTOWROW ~
Q200=2 ;BEZPIECZNA WYSOKOSC ~
Q201=-3 ;GLEBOKOSC ~
Q206=100 ;WARTOSC POSUWU WGL. ~
Q334=0.5 ;GLEBOKOSC DOSUWU ~
Q203=0 ;WSPOLRZEDNE POWIERZ. ~
Q204=50 ;2-GA BEZPIECZNA WYS. ~
Q335=10 ;SREDNICA NOMINALNA ~
Q342=4 ;ZADANA SREDNICA
Q351=-1 ;FREZOWANIE PRZECIWBIEZNE

Jak widać niby wielkiej różnicy nie ma. Dochodzi dodatkowy parametr Q351.

Jest jednak problem w przenoszeniu programów z jednego sterownia na drugie.
Problem jest ze starym sterowaniem, bo podczas wgrywania tego cyklu z parametrem Q351 a więc zrobionym na nowszym sterowaniu starsza maszyna z tego cyklu robi takie coś:

ERROR = 10 CYCL DEF 208

i dalej w tej samej linii są parametry cyklu jednak sam cykle jest już bezużyteczny i pewnie trzeba by tak każdy sprawdzać, edytować i poprawiać ręcznie.

Pytanie. Czy na to starsze sterowanie da się wgrać cykl po nowemu z parametrem Q351
Jeżeli tak to jak to zrobić.

Sprawdzałem i oba cykle są ok, z tym że w instrukcjach nowy parametr Q351 doszedł później. Starsze instrukcje do 530 opisujące cykle 208 są jeszcze bez niego.

Czy jest gdzieś instrukcja jak pobrać i wgrać cykl na sterownik HH ?




MAREK POCHRON
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 147
Rejestracja: 30 gru 2010, 21:08
Lokalizacja: TARNÓW

Re: CYCL 208 HH530

#2

Post napisał: MAREK POCHRON » 14 paź 2018, 19:43

Czesc. Nie mialem z tym problemu. Na starszym sterowaniu gdy wgralem jakis program z nowszymi cyklami , ktore maja nawet pare linijek nowych. Nowych Q... .Robi sie to tak ;Najezdrzasz na cykl /podswietlasz/ otwierasz go strzalka do boku /w prawo/ i kasujesz klawiszem "Backspace" te linijki co jest za duzo do starego cyklu. Jak skasujesz wszystko to END. I jest jak trzeba , cykl jest postaremu bez ERROR.

Dodane 6 minuty 12 sekundy:
, cykl jest po staremu bez ERROR.


Autor tematu
logo
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 4
Posty: 42
Rejestracja: 18 kwie 2009, 02:40
Lokalizacja: z daleka

Re: CYCL 208 HH530

#3

Post napisał: logo » 14 paź 2018, 20:04

I właśnie takich "robótek ręcznych" chce uniknąć, bo w jednym miejscu poprawisz gdzie indziej nie zauważysz, a później idą kolejne narzędzia i masz piękną kolizję, bo cykl 208 nie wybrał tego co miał wybrać.

To żadne rozwiązanie tego problemu tylko prowizorka i to taka na krótką metę.


PiotrBigda
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 107
Rejestracja: 22 lis 2015, 13:02
Lokalizacja: Polska

Re: CYCL 208 HH530

#4

Post napisał: PiotrBigda » 20 paź 2018, 21:27

Myślę tylko serwis.
Ja posiadam tnc 640
I jak przyjechał serwis do wgrania aktualizacji to demontował dyski kombinował dwa dni z maszyna wkoncu się udało poprawki pomogły i doszła operacja robienie sześciokątów no i innych
Bigda


stec007
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 15
Rejestracja: 29 kwie 2014, 17:24
Lokalizacja: rz-w

Re: CYCL 208 HH530

#5

Post napisał: stec007 » 21 paź 2018, 14:11

U nas serwis aktualizował dwa razy 620 i za każdym razem obeszło się bez demontażu dysku. Po aktualizacji poprawione błędy i lepiej się teraz pracuje na nich. Ale z tego co mówili nie do każdej maszyny da się aktualizację wgrać.


witja18
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Posty: 39
Rejestracja: 11 gru 2012, 08:48
Lokalizacja: Stalowa Wola

Re: CYCL 208 HH530

#6

Post napisał: witja18 » 05 lis 2018, 12:40

Witam.
Napisz jakie software masz na maszynie numer.

Jaka maszyna itd.

Jeśli MC - (jednostka nie jest stara z prockiem 266Mhz) to da się ją dość wysoko aktualizować .

Najważniejsze jest PLC - bo nie zawsze chce współgrać z nowym software


Autor tematu
logo
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 4
Posty: 42
Rejestracja: 18 kwie 2009, 02:40
Lokalizacja: z daleka

Re: CYCL 208 HH530

#7

Post napisał: logo » 04 gru 2018, 12:48

Oprogramowanie w poprawie


Majster70
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 983
Rejestracja: 08 cze 2010, 23:37
Lokalizacja: Piastów

Re: CYCL 208 HH530

#8

Post napisał: Majster70 » 04 gru 2018, 13:01

Mam sterowania 426 i 530. Stosuję postprocesor na 426. Jak do tej pory nie miałem problemów, 530 obsługuje mi wszystkie cykle z 426 poprawnie - przynajmniej jak na razie. Programów wykorzystujących nowe możliwości 530 używam sporadycznie i poprawiam je "ręcznie".


Arias2
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 220
Rejestracja: 29 lip 2007, 10:49
Lokalizacja: wieluń-eslov

Re: CYCL 208 HH530

#9

Post napisał: Arias2 » 04 gru 2018, 21:22

Chcesz rozwiązać problem którego się nie da rozwiązać w łatwy sposób.
Wyjścia masz takie.
Pisać cykle frezowania na "Starych cyklach" chyba jest to cykl 5 jak dobrze pamiętam.
Zaktualizować HH 426 do nowszego.
Lub pisać cykle frezowania na Q parametrach. Piszesz jeden krótki program na parametrach i w programie wpisujesz 5 parametrów i wywołanie programu.


Autor tematu
logo
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 4
Posty: 42
Rejestracja: 18 kwie 2009, 02:40
Lokalizacja: z daleka

Re: CYCL 208 HH530

#10

Post napisał: logo » 06 gru 2018, 13:15

Ja wiem że rozwiązanie nie jest proste.
Ten sterownik niby jest 530 ale zachowuje się całkiem jak stare 426 (ma ponad 10 lat) i tak właśnie zamierzam go traktować i programować. Oprogramowanie zostanie zmodyfikowane pod niego. Nie przewiduje żadnego ręcznego dłubania w kodzie, bo to bez sensu w i dłuższej perspektywie proszenie się o kłopoty.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”