Cutting plotter

problem z działaniem

Plotery tnące

Autor tematu
miki-rnr
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10
Posty: 10
Rejestracja: 05 gru 2021, 17:27

Re: Cutting plotter

#11

Post napisał: miki-rnr » 05 gru 2021, 21:17

sasii pisze:
05 gru 2021, 20:22
Tu masz chyba taki sam
https://www.ebay.com/itm/24-Vinyl-Cutti ... 4590478303
tak to będzie to



Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5619
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Cutting plotter

#12

Post napisał: tuxcnc » 05 gru 2021, 21:21

Jeżeli to jest klasyczna konstrukcja, a najprawdopodobniej jest, to obsługuje dwa formaty, HPGL i własny.
HPGL to typowy format pliku, Prawie każdy program graficzny ma opcję eksportu, tylko są różne formaty.
Własny format służy do wodotrysków, jak np. pomiar materiału, co jest przydatne, ale można się bez tego obyć.
Przykładowo, wysłanie następującego kodu, np. przez program terminala, powinno spowodować wycięcie kwadratu:

Kod: Zaznacz cały

PD100,0,100,100,0,100,0,0;
PU0,0;

Z powyższego wynika, że podstawową funkcjonalność plotera można uzyskać na absolutnie dowolnym komputerze z absolutnie dowolnym systemem operacyjnym, byleby miał port szeregowy ustawiony na właściwe parametry transmisji.
Natomiast program Artcut ma własne wymagania i może tu być poważny problem z kompatybilnością.


Autor tematu
miki-rnr
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10
Posty: 10
Rejestracja: 05 gru 2021, 17:27

Re: Cutting plotter

#13

Post napisał: miki-rnr » 05 gru 2021, 21:41

wynalazłem, że jest na liscie w programie Easy cut studio ale po zainstalowaniu nie ma go na liście

Dodane 3 minuty 56 sekundy:
nie wiem też jak z tym portem bo mam wrażenie ze na starym sterowniku nie widzi sprzętu mimo ze pokazuje COM3 a jak zaktualizje to mam to : Obrazek

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5619
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Cutting plotter

#14

Post napisał: tuxcnc » 05 gru 2021, 21:59

miki-rnr pisze:
05 gru 2021, 21:41
nie wiem też jak z tym portem bo mam wrażenie ze na starym sterowniku nie widzi sprzętu mimo ze pokazuje COM3 a jak zaktualizje to mam to : Obrazek
Rzadko używam Windows, ale z tym problemem się spotkałem.
Nowe drivery nie obsługują podrabianych chipów.
Wyjścia są dwa, albo zainstalować stare drivery, tylko nie wiadomo które, albo kupić kabel na innym chipie.
Tak czy inaczej, dopóki nie będziesz miał pewności że przejściówka działa prawidłowo, to sobie temat odpuść, bo szkoda czasu i nerwów.


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3154
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Cutting plotter

#15

Post napisał: Steryd » 05 gru 2021, 22:56

Tak czy inaczej przejściówka z chipem profilic może nie zadziałać, stare sterowniki nie powinny w niczym przeszkadzać.
Spróbuj na poczatek czegoś z wbudowanym RS232.
Drruga sprawa, to parametry transmisji. Muszą być zgodne w komputerze i w urządzeniu. Inaczej wysyłasz dane do kabla.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
miki-rnr
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10
Posty: 10
Rejestracja: 05 gru 2021, 17:27

Re: Cutting plotter

#16

Post napisał: miki-rnr » 03 sty 2022, 14:57

Siema ! przez chwile się poddałem ale wróciłem do tematu kupiłem dzisiaj USB RS-232 UGREEN wszystko się elegancko zainstalowało tamten kabel po prostu był jakiś chiński, w artcut pozaznaczałem tak jak powinno teoreczynie wysyła jakies polecenie ale program chyba fatycznie sie do niczego nie nadaje bo po chwili go wywala a pliter ma chęć działać bo nic sie na nim nie dało zrobic gdy artcut próbował..

tuxcnc pisze:
05 gru 2021, 21:21
Jeżeli to jest klasyczna konstrukcja, a najprawdopodobniej jest, to obsługuje dwa formaty, HPGL i własny.
HPGL to typowy format pliku, Prawie każdy program graficzny ma opcję eksportu, tylko są różne formaty.
Własny format służy do wodotrysków, jak np. pomiar materiału, co jest przydatne, ale można się bez tego obyć.
Przykładowo, wysłanie następującego kodu, np. przez program terminala, powinno spowodować wycięcie kwadratu:

Kod: Zaznacz cały

PD100,0,100,100,0,100,0,0;
PU0,0;

Z powyższego wynika, że podstawową funkcjonalność plotera można uzyskać na absolutnie dowolnym komputerze z absolutnie dowolnym systemem operacyjnym, byleby miał port szeregowy ustawiony na właściwe parametry transmisji.
Natomiast program Artcut ma własne wymagania i może tu być poważny problem z kompatybilnością.
Tu jeśli dobrze zrozumiałem pusciłem ten kod przez windows terminal kopij wklej odpowiedź :
At line:1 char:6
+ PD100,0,100,100,0,100,0,0;
+ ~
Missing argument in parameter list.
+ CategoryInfo : ParserError: (:) [], ParentContainsErrorRecordException
+ FullyQualifiedErrorId : MissingArgument
Przez jaki program mogę jeszcze próbować z tym ustrojstwem? corel ?


drzasiek90
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 722
Rejestracja: 25 kwie 2016, 11:58
Lokalizacja: Jodlowa
Kontakt:

Re: Cutting plotter

#17

Post napisał: drzasiek90 » 03 sty 2022, 17:16

Chodziło o terminal szeregówki. Ja jak jeszcze korzystałem w windows to używałem do tego Docklight, możesz wybrać dowolny. Wybierasz port, parametry transmisji, otwierasz port i możesz ręcznie wpisać i wysłać przez port dane do urządzenia które masz podłączone do tego portu.


Autor tematu
miki-rnr
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10
Posty: 10
Rejestracja: 05 gru 2021, 17:27

Re: Cutting plotter

#18

Post napisał: miki-rnr » 07 sty 2022, 15:18

Pisałem do gościa od którego go kupiłem Nie miał zainstalowanych do niego zadnych sterowników tylko sam artcut.
wszystko poustawiałem tak jak trzeba ale gdy ma już ciąć wywala brak odpowiedzi zamykałem z menadzera i aplikacja widze ma 32 bity ja mam system 64.. Pytanie jakim programem mogę to jeszcze odpalić innym niż ten śmieszny artcut


kamiennik
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 135
Rejestracja: 14 sie 2012, 22:31
Lokalizacja: gdańsk

Re: Cutting plotter

#19

Post napisał: kamiennik » 07 sty 2022, 15:24

spróbuj Signcut ja na tym programie kilkanaście ploterów uruchamiałem chińskich i starszych.


Autor tematu
miki-rnr
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 10
Posty: 10
Rejestracja: 05 gru 2021, 17:27

Re: Cutting plotter

#20

Post napisał: miki-rnr » 07 sty 2022, 15:40

kamiennik pisze:
07 sty 2022, 15:24
spróbuj Signcut ja na tym programie kilkanaście ploterów uruchamiałem chińskich i starszych.
a wiesz może w jaki ploter celowac w programie w artucie sprzedajacy kazał zaznaczac juli 72g

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Plotery tnące”