Cormark ZX7045E/ZX7045B1 - Przeróbka na 230V/Falownik (silnik dwubiegowy?)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Cormark ZX7045E/ZX7045B1 - Przeróbka na 230V/Falownik (silnik dwubiegowy?)
frezarko-wiertarka-zx-7045-b1-dro-t106294.html może tamten kolega kupił i zajrzy do puszki silnika. Ostatecznie wymienisz silniki lub jeśli da się zmieniać uzwojenia będziesz korzystał tylko z jednego uzwojenia. Dla wielu falowników (nawet tych obsługujących 2 silniki będzie to kłopot chyba że dodasz np. na arduino/plc coś co będzie zmieniać parametry pod dany bieg silnika. Zgłębiałem temat bo chciałem w frezarce CNC DYI używać mokrego chińczyka na przemian z głównym wrzecionem i szukając falownika który zwykle był mega drogi i tak brakowało mi wszystkich parametrów dla drugiego silnika. w moim wypadku po RS485 wysyłam zbiór parametrów w zależności od silnika który jest obsługiwany a styczniki przełączają wrzeciona na postoju.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- Posty w temacie: 5
Następny powiedział co wiedział...adam Fx pisze: ↑06 kwie 2025, 22:27będziesz korzystał tylko z jednego uzwojenia. Dla wielu falowników (nawet tych obsługujących 2 silniki będzie to kłopot chyba że dodasz np. na arduino/plc coś co będzie zmieniać parametry pod dany bieg silnika. Zgłębiałem temat bo chciałem w frezarce CNC DYI używać mokrego chińczyka na przemian z głównym wrzecionem i szukając falownika który zwykle był mega drogi i tak brakowało mi wszystkich parametrów dla drugiego silnika. w moim wypadku po RS485 wysyłam zbiór parametrów w zależności od silnika który jest obsługiwany a styczniki przełączają wrzeciona na postoju.
Jak jeden silnik będzie na 400 Hz a drugi na 50 Hz, no to wiadomo że na jednym ustawieniu obu nie uruchomisz.
Ale co to ma wspólnego z silnikiem dwubiegowym, który w obu połączeniach jest na to samo napięcie i tę samą częstotliwość?
-
- Posty w temacie: 2
Jeden 400 drugi 50 - dlatego falownik ma || zestaw parametrów który wybierasz sygnałem podanym na listwę sterującą falownika. I są dwa kompletnie różne silniki na jednym falowniku. Bo ten może zapamiętać te nastawy.
A gdy łączyć się z nim po RS’’ie to silników może być dowolną ilość (choć wybrany tylko jeden).
A gdy łączyć się z nim po RS’’ie to silników może być dowolną ilość (choć wybrany tylko jeden).
-
Nikt się o to nie pytał, bo to jest jasne.qqaz pisze: ↑07 kwie 2025, 12:39Jeden 400 drugi 50 - dlatego falownik ma || zestaw parametrów który wybierasz sygnałem podanym na listwę sterującą falownika. I są dwa kompletnie różne silniki na jednym falowniku. Bo ten może zapamiętać te nastawy.
Pytałem, co to ma wspólnego z silnikiem dwubiegowym, który ma to samo napięcie zasilania i tą samą częstotliwość?
Do takiego prymitywnego falownika U/f to nawet można podłączyć silnik "jednofazowy" i też będzie się kręcił...
Problemem może być falownik wektorowy z rozbudowaną diagnostyką, bo taki faktycznie może strajkować.
No i nie przełączać w czasie pracy, i tu faktycznie jakieś PLC (nawet na Arduino) może mieć sens, ale to tylko zabezpieczenie przed błędem operatora i nic poza tym.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 4
Panowie, dziekuję za zainteresowanie. Może jasna odpowiedź nie padła, bo trzeba byłoby wiedzieć co to za silnik ale... może ktoś w przyszłości będzie szukał rozwiązania i trafi na ten temat. Tutaj moje zainteresowanie się kończy i już piszę dlaczego...
Otórz, kilka lat temu kupiłem stary dom z dużą działką. Budynek gospodarczy z garażem teraz angażuję na swoje hobby i do głowy by mi nie przyszło że ktoś, kiedyś, jakoś, mógł sobie założyć "siłę" i starannie to zatynkować bo nie używał. Trafiłem właśnie na papiery od dostawcy prądu i 400V przykuło uwagę, po nitce do kłębka, znalazłem w skrzynce wyjście tej potężnej mocy i teraz, ciesząc się jak dziecko mogę w spokoju mieć w du*** to całe kombinowanie i po prostu kupić maszynę jak bóg przykazał. Niemniej głupio mi że poświęciliście swój czas na ten problem i jedynie liczę że ktoś może z tego tematu w przyszłości skorzysta.
Dzięki jeszcze raz i możliwe że niedługo zagoszczę w temacie 7045 już w innych kwestiach.
Otórz, kilka lat temu kupiłem stary dom z dużą działką. Budynek gospodarczy z garażem teraz angażuję na swoje hobby i do głowy by mi nie przyszło że ktoś, kiedyś, jakoś, mógł sobie założyć "siłę" i starannie to zatynkować bo nie używał. Trafiłem właśnie na papiery od dostawcy prądu i 400V przykuło uwagę, po nitce do kłębka, znalazłem w skrzynce wyjście tej potężnej mocy i teraz, ciesząc się jak dziecko mogę w spokoju mieć w du*** to całe kombinowanie i po prostu kupić maszynę jak bóg przykazał. Niemniej głupio mi że poświęciliście swój czas na ten problem i jedynie liczę że ktoś może z tego tematu w przyszłości skorzysta.
Dzięki jeszcze raz i możliwe że niedługo zagoszczę w temacie 7045 już w innych kwestiach.
-
- Posty w temacie: 3
Nie masz co przepraszać, najważniejsze, że znalazło się najlepsze w sumie rozwiązanie, w dodatku przyszłościowe, bo i inne maszyny na "siłę" można zastosować...
Powodzenia!
Powodzenia!
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Ja to nawet dzisiaj skorzystałem,
Otóż kiedyś kupiłem taki tandetny falownik falownik-panel-t116176.html
Jak można tam przeczytać, spaliłem (albo samo się spaliło) jedno wyjście.
Mogło, choć nie powinno, stać się to przy próbie zmiany kierunku obrotów, czego już nigdy nikt się nie dowie.
Ale ta głupia "dyskusja" z "wszystkowiedzącymi" przypomniała mi o tym spalonym falowniku, który leżał sobie w kącie i czekał aż się nad nim zlituję i wyrzucę go do śmieci, bo naprawę uznałem za nieopłacalną...
Skoro spaliło się jedno wyjście, a dwa pozostałe są sprawne, a do tego jest to najtańszy falownik U/f, to po prostu z wyjścia trójfazowego zrobiło się jednofazowe, ale poza tym działać powinien...
No i faktycznie, podłączyłem taką małą wiertarkę stołową z silnikiem "jednofazowym", czyli tak naprawdę dwufazowym z kondensatorem rozruchowym, a ten głupi falownik nie domyślił się ani tego że jest spalony, ani tego że silnik nie jest trójfazowy...
Jeszcze nie wiem do czego tego spalonego falownika użyję, ale do czegoś się na pewno przyda...