Co to za stal.
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 2
Co to za stal.
Witam.Prosze sie nie smiac.Co to za metal przy toczeniu około 200obr/min.. toczac malutkim wiorkiem leca iskry a wieksza ilosc wiórów potrafi sie zapalic.Ogolnie fajnie się go toczy ale ja jestem amator i może mi sie tak tylko wydaje.
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
Re: Co to za stal.
Jakis chinski nozyk na płytki tokarskie niestety juz dawno kupiony i bez oznaczen.A stal ze złomu ale chyba polece jutro i dobiorę a nuz sie przyda.
Dodane 5 minuty 20 sekundy:
A RG7 to nie braz czasami,bo mnie to wyglada na stal
Dodane 5 minuty 20 sekundy:
A RG7 to nie braz czasami,bo mnie to wyglada na stal
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
europas pisze:ale chyba polece jutro i dobiorę a nuz sie przyda.
Wyglada na jakies twarde wiec bez sensu to brać. Spróbuj wywiercić otwór i zagwintować gwintownikiem. Jak się uda to sukces a jak nie to na nic to się nie przyda bo nic z tego nie zrobisz.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Zrób próbę magnesem całego kąska, potem pozostałych wiórków i jeżeli są przyciągane to połóż je na jakimś izolatorze termicznym i podgrzej palnikiem. Jak zaczną czerwienieć to spróbuj złapać je magnesem. Jak ostygną to też sprawdź je magnesem oraz czy są miękkie czy się kruszą. Jeżeli to jest stal hartowana to warto brać, zawsze można próbować odpuścić w jakimś piecu do wymaganej twardości.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Próba iskrowa mówi ci o składzie chemicznym. Jeśli spróbujesz na iskrę materiału ulepszonego i wyżarzonego, to wyjdzie podobnie. A to może być każdy materiał w stanie ulepszonym-zahartowanym. Chociaż ja bym stawiał na narzędzia, z jakich korzysta gość. Nie do tego materiału.
Pierwsze pytanie - a pilnik toto bierze?
Pierwsze pytanie - a pilnik toto bierze?