CNC 3018 - problem z ustawieniami

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
brodaty
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 12
Rejestracja: 14 sie 2006, 11:29
Lokalizacja: lubin

CNC 3018 - problem z ustawieniami

#1

Post napisał: brodaty » 08 maja 2019, 10:17

Witam
Nabyłem niedawno tą frezarkę i mam problem z ustaleniem dokładnej ilości kroków na 1mm.
O ile budując samemu sterownik nie ma z tym problemu, bo ustawiamy sami zworkami microsteps, o tyle tutaj w żaden sposób nie mogę dojść, jaki jest ustawiony.
I tu moje pytanie:
W jaki sposób sprawdzić, jaki krok mają ustawione silniki ?




piotr56
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 168
Rejestracja: 21 sty 2016, 11:35
Lokalizacja: Rzeszów

Re: CNC 3018 - problem z ustawieniami

#2

Post napisał: piotr56 » 09 maja 2019, 01:49

Witam
Muszą być na płytce jumpery (najczęściej Goldpiny), jeśli ich nie ma to wejścia ustawione są stałymi połączeniami na druku, wystarczy omomierz podłączany do pinów driverów.
Parametry ( skok śruby, prędkości przesuwu itd. ) daje się ustawić praktyczne każdym programem pod hasłem setup, config lub coś podobnego.Moja stała rada, zapisz sobie konfigurację, bo jak coś skopiesz to będzie można ręcznie ustawić konfigurację, a Chińczyki mają bardzo dobrze dobrane parametry dynamiczne ruchu.
Pozdrawiam


Autor tematu
brodaty
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 12
Rejestracja: 14 sie 2006, 11:29
Lokalizacja: lubin

Re: CNC 3018 - problem z ustawieniami

#3

Post napisał: brodaty » 09 maja 2019, 15:55

Dzięki za pomoc. Jak zwykle najprostsze rozwiązania są najlepsze. Do głowy mi nie przyszło, żeby po prostu zmierzyć omomierzem.
A przy okazji, czy jest możliwość żeby odwrócić działanie funkcji M3 i M5 ?
Chodzi mi o to, że laser po włączeniu pali od razu na maksa, a po uruchomieniu kodu wypala ścieżkę którą dojeżdża do miejsca pracy, wyłącza się, objedzie wzór który powinien wyciąć, włącza się i wraca. I tak pozostaje włączony.


piotr56
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 168
Rejestracja: 21 sty 2016, 11:35
Lokalizacja: Rzeszów

Re: CNC 3018 - problem z ustawieniami

#4

Post napisał: piotr56 » 10 maja 2019, 17:35

Witam
Jeśli chcesz palić z głową to musisz stosować M4 a nie M3, M4 ustawia dynamicznie moc do prędkości.


Autor tematu
brodaty
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 12
Rejestracja: 14 sie 2006, 11:29
Lokalizacja: lubin

Re: CNC 3018 - problem z ustawieniami

#5

Post napisał: brodaty » 10 maja 2019, 19:53

To akurat wiem. Problem z tym, że działa to na odwrót, czyli wysłanie polecenia M3 wyłącza laser a M5 włącza.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”