Cięcie rur PVC

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce tworzyw sztucznych ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: ezbig » 18 mar 2011, 15:11

Nie powinno być problemu. Aktualnie mam zrobiony taki prowizoryczny "przyrząd" - piła nacina tylko 1,5mm, a ja ręką obracam rurę dookoła. Daje to mi prostopadłą krawędź, ale nagar pojawia się po paru cieciach. Jak rura będzie sama się kręcić to tylko kwestia podparcia z rolkami na całej długości. Na razie mam zapas pociętych i rozwiązuje problemy elektroniczne, ale jak się zabiorę za cięcie to się pochwalę jak wyszło.

Tagi:

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: oprawcafotografii » 18 mar 2011, 16:33

ezbig pisze:Nie powinno być problemu. Aktualnie mam zrobiony taki prowizoryczny "przyrząd" - piła nacina tylko 1,5mm, a ja ręką obracam rurę dookoła. Daje to mi prostopadłą krawędź, ale nagar pojawia się po paru cieciach....
No to w miejsce pily odpowiednio dobrany frez napedzany wrzecionem
powinien zalatwic sprawe. Moze delikatny nadmuch z kompresora zeby
wyganial wiory i chlodzil frez...

J.

Autor tematu
ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: ezbig » 19 mar 2011, 01:17

Nie da rady, bo to prowizorka z piły do glazury. Muszę coś zrobić od podstaw i nawet na początku myślałem o frezie, ale pył jest wkurzający. W tej chwili piła ma zrobiony przedmuch wiórów, ale ponieważ PVC łatwo się elektryzuje to zawsze coś do rury wpadnie. Na szczęście elektrostatyka działa w obie strony i odpowiedni wycior zabiera pył bez problemu. Tylko to strata czasu, a rozwiązanie z nożem krążkowym wydaje się idealne. Rury są cienkie, więc ten krążkowy sobie poradzi.

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 19 mar 2011, 01:29

Zamiast noża krążkowego dałbym piłę z pcb v-cuttera. To tarcze ze spieków do nacinania płytek drukowanych. Ostre to jak cholera i dopasowując odpowiednie obroty cięcie będzie idealnie gładkie.

Darius
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Kontakt:

Post napisał: Darius » 19 mar 2011, 17:09

Witam.
Można spróbować frezem tarczowym.Widziałem to w jednej z firm,która używa właśnie frezów tarczowych do cięcia tworzyw sztucznych.Nie pozostawia gradu,ale nie wiem jak to wyjdzie na rurach.

serge
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: serge » 05 paź 2011, 19:37

Witam serdecznie!

te maszynki i ostrza sa bardzo fajne, mam jednak problem, gdyz ich zakres roboczy to z reguly 42 mm, ja robie instalacje z twardego pcv, srednica 50 lub 63 mm, grubosc scianki 2,2 mm, czy ktos zna jakies urzadzenie do ciecia takich rur? do tej pory cialem je brzeszczotem, badz szlifierka katowa, ale jakos i dokladnosc takeigo ciecia pozostawia wiele do rzyczenia, nie mowiac juz o estetyce, czy nalecialosciach na obrzezach rury, po cieciu...bardzo dziekuje za wszelka pomoc czy rady, pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka tworzyw sztucznych”