Dzień Dobry;
Potrzebuję ciąć czasami bardzo dokładnie pod kątem prostym profile konstrukcyjne alu, typu Item24, V-slot itp, szeregu 2020 do co najwyżej 4080. Jedyna firma którą znam i robi to niemierzalnie dokładnie to Item24; przy zakupie ich profili, co kosztuje słono i jest tego warte. Potrzebujemy robić np sześciany z kawałków powiedzmy 0,5m, gdzie kąty nie będą zauważalnie niedokładne, mierząc jakimś markowym stalowym półmetrowym kątownikiem (które jak widzę same w sobie nie są zbyt dokładne).
Był już podobny tu post, ale z sugestią operacji na tokarce, co jest poza moją wiedzą i mozliwościami. Zorientowałem się też że robią to ciężkie przecinarki stacjonarne, czyli w cenie od kilkunastu tys zł. Lub sugeruje się też taśmówki. A najczęstszą sugestią są najdroższe modele ukośnic, plus oczywiście markowa piła do alu. Topowy model który teoretycznie ma dokładnie ciąć to 8 tys zł, za dużo: czy udaje się to komuś czymkolwiek powiedzmy do połowy tej ceny ?
Czym precyzyjnie tniecie swoje profile ?
I przy okazji: ktore jeszcze firmy sprzedające profile oprócz Item tną na wymiar, i nie zgrubnie tylko docelowo prezycyjnie. Z góry dziękuję za podpowiedzi, Miłego Weekendu.
Cięcie profili aluminiowych dokładnie prostopadle
-
jasiekk7
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 1
Re: Cięcie profili aluminiowych dokładnie prostopadle
Jak potrzebuję profile w dokładności długości <0.5mm i cięcie idealnie prostopadłe (na precyzyjne narzędzia) to obrabiamy końce w jednym zamocowaniu na frezarce (ale to tylko krótkie tak można). W dodatku to najwolniejszy sposób.
Długie - na konstrukcje - tniemy ukośnicą einhel za ~3k. Ale to zawsze są ramy - dwa profile połączone dwoma poprzecznymi więc prostopadłość jest mniej ważna niż długość. Nawet nigdy się nie zastanawiałem jak prostopadle to wychodzi...
Jestem pewien, że zwykła taka ukośnica utnie precyzyjne, pod warunkiem że będzie to dedykowane stanowisko. Przecież tarcza nie lata na boki. Maszyna przykręcona na stałe do stołu, dasz lepsze imadło, wymyślisz jakiś sposób ustawienia długości i gotowe. Na kilku pierwszych cięciach skorygujesz ustawienie i powinno być co najmniej bardzo dobrze.
Długie - na konstrukcje - tniemy ukośnicą einhel za ~3k. Ale to zawsze są ramy - dwa profile połączone dwoma poprzecznymi więc prostopadłość jest mniej ważna niż długość. Nawet nigdy się nie zastanawiałem jak prostopadle to wychodzi...
Jestem pewien, że zwykła taka ukośnica utnie precyzyjne, pod warunkiem że będzie to dedykowane stanowisko. Przecież tarcza nie lata na boki. Maszyna przykręcona na stałe do stołu, dasz lepsze imadło, wymyślisz jakiś sposób ustawienia długości i gotowe. Na kilku pierwszych cięciach skorygujesz ustawienie i powinno być co najmniej bardzo dobrze.