Chłodzenie Wrzeciona 5.5 KW

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
Arco
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 22
Rejestracja: 04 wrz 2011, 12:22
Lokalizacja: Poznań

Chłodzenie Wrzeciona 5.5 KW

#1

Post napisał: Arco » 05 sie 2017, 13:10

Cześć,
Mam do Was pytanie. Przebudowuję plazmę na frezarkę, do której montuję 3 fazowe chińskie mokre wrzeciono 5.5 kW. W związku z tym, poza aspektem mechanicznym doszedł aspekt chłodzący. Zamierzam użyć płynu borygo, lecz zastanawiam się nad pojemnością zbiornika i ciśnieniem układu chłodniczego. Muszę w tygodniu zakupić pompę, węże i zbiornik.

Moje pytanie brzmi - czy ktoś mający doświadczenie z układami chodzącymi mógłby doradzić mi/zasugerować jakie parametry podzespołów byłyby odpowiednie?


Serdecznie pozdrawiam,
Arek



Tagi:


CinekX0
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 228
Rejestracja: 18 paź 2014, 21:36
Lokalizacja: Poznań

#2

Post napisał: CinekX0 » 06 sie 2017, 10:24

Cześć Arek!

Ja właśnie jestem w trakcie montażu swojego układu chłodzenia do 3KW chińczyka.
Generalnie niedługo wrzucę fotki do swojego tematu o 4 osiówce :wink:

Z ogólnych danych znalazłem, że 3kW potrzebuje przepływ wody 20l na minutę.
Dla większego silnika może to być więcej niż wskazałby przyrost liniowy (u Ciebie ok 50l/min ?)

Od strony budowy mój zestaw będzie wyglądał tak:
Wrzeciono - wężem na tył frezarki - chłodnica od seicento (50zł) - zbiornik 10l (najwyższy punkt układu otwartego) -
pompa CO2 (taka od ogrzewania, 70zł) - ponownie do wrzeciona.

Chłodnica nowa, zamiennik. Nie będę musiał przejmować się, że po 10h pracy coś się przegrzeje.
Pompa ma śrubunki 1 calowe, trzeba zredukować na złączki węża 8mm albo zaślepić i gwintować.
Borygo wychodzi drogo! Woda demineralizowana i trochę spirytusu załatwi sprawę :wink:

Ps. Jak złożę możesz wpaść obejrzeć bo daleko chyba nie masz :smile:


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1919
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

#3

Post napisał: Steryd » 06 sie 2017, 11:02

Lepiej dać pompę na powrocie, żeby w razie nieszczelnosci nie pchać w nie płynu.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
Arco
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 22
Rejestracja: 04 wrz 2011, 12:22
Lokalizacja: Poznań

#4

Post napisał: Arco » 06 sie 2017, 18:44

Cześć,
Poznań to Poznań, faktycznie daleko nie mam. Chętnie wpadnę, nawet teraz podczas prac konstrukcyjnych!

Udało mi się dokopać do mojej notatki sporządzonej podczas rozmowy z serwisantem. Napisane jest tam, że wrzeciono potrzebuje ciśnienia rzędu 0.5 bara, cow g mnie jest bardzo małym ciśnieniem. Do tego zaleca aż 30L zbiornik chłodziwa, którym ma być borygo z wodą destylowaną 50/50.

Biorąc pod uwagę powyższe, parametry te wydają się faktycznie realnie właściwymi. Też myślałem nad chłodnicą samochodową, ale z 2 strony wystarczy "wiatraczek" dmuchający na zbiornik...

Steryd - dzięki, dobre spostrzeżenie, zwłaszcza, że chcę zrobić układ zamknięty.

Pozdrawiam,
Arek


lew26
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1
Posty: 46
Rejestracja: 24 sie 2010, 11:21
Lokalizacja: Hajnówka/Warszawa

#5

Post napisał: lew26 » 27 sie 2017, 21:53

Wystarczy w zupełności pompka zanurzeniowa do akwarium, chłodnice są zbędne przy tej objętości płynu zalecanej przez producenta (30L)
Co do płynu - Borygo to słabe rozwiązanie będzie zarastać (temp jest za niska żeby zabić rozwój glonów itp)
ergolid jest lepszym rozwiązaniem droższy ale na lata

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2062
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

#6

Post napisał: Yarec » 27 sie 2017, 23:01

Arco: "z 2 strony wystarczy "wiatraczek" dmuchający na zbiornik" - co byś się nie zdziwił i nie "ugotował" chińczyka. (5,5 kW i obieg zamknięty) a wiatraczek zawsze można dostawić do chłodnicy.

lew26: "pompka zanurzeniowa do akwarium" - chyba żartujesz ?
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design


Autor tematu
Arco
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 22
Rejestracja: 04 wrz 2011, 12:22
Lokalizacja: Poznań

#7

Post napisał: Arco » 15 wrz 2017, 19:07

Cześć,
Dziękuję za spostrzeżenia. Mam natomiast pytanie. Czy ktokolwiek z Was korzystał kiedyś z pompy obiegowej CO? Teoretycznie kategorycznie zabrania się pompowania nimi czystego Glikolu, ale czy czynnik rozcieńczony nie będzie "spoko"? Cena jest bardzo przyzwoita, ciśnienie i przepływ jeszcze lepszy, stąd bardzo poważnie się nad takim rozwiązaniem zastanawiam.

Obrazek

Pozdrawiam,
Arek

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2168
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

#8

Post napisał: Petroholic » 16 wrz 2017, 21:21

Ta którą wkleiłeś jest stanowczo za mocna...

Ale są też słabsze i będzie działać. Tylko taką zamontowałbym zdecydowanie na powrocie. Ona ma spore podniesienie słupa wody...


Autor tematu
Arco
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 4
Posty: 22
Rejestracja: 04 wrz 2011, 12:22
Lokalizacja: Poznań

#9

Post napisał: Arco » 19 wrz 2017, 22:20

Cześć,
Dzięki za odpowiedź. Czemu uważasz, że jest będzie "stanowczo za mocna". Czytałem, że najlepszy przepływ chłodziwa dla wrzecion to około 2000l/h. Taka pompa na najmniejszym, najwolniejszym tempie daje zbliżoną wydajność stąd mój pomysł wykorzystania takiego rozwiązania.

Pozdrawiam,
Arek

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2168
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

#10

Post napisał: Petroholic » 19 wrz 2017, 22:36

Dlatego, że ta pompa ma wydajność 25-50l/min ale przy podnoszeniu słupa wody na 4m w górę. Przy płaskiej instalacji będzie jeszcze bardziej wydajna i to jest to "za mocna"...

Nie zrozum mnie źle - będzie działała i to z dużym zapasem. Mniejsza będzie tańsza i nie zrobi ci wiru w zbiorniku wyrównawczym :) Dodatkowo mniejsza będzie miała odrobinę mniejsze ciśnienie pracy...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”