Chinskie wrzeciono 1 faza podłączenie !!!

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających

Autor tematu
seduction
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 6
Rejestracja: 18 sie 2013, 15:31
Lokalizacja: wzgorek lonowy

Chinskie wrzeciono 1 faza podłączenie !!!

#1

Post napisał: seduction » 15 lis 2013, 00:15

Witam!
Jestem totalnie zielonym elektrykiem,mam falownik ustawiony juz pod to wrzeciono (2,2 kW mokry chinczyk) ale nie mam bladego pojęcia jak podpiąć wrzeciono do falownika,wszedzie znajduje opisy podpięcia 3 fazowego ale nigdzei 1 fazowego.Do kostki w wrzecionie są doprowadzone trzy kabelki żólty czerwony i niebieski ,czwarty pin jest wolny.W falowniku mam u v w ,co do czego podpinać?Czy potrzebuje jakiś specjalny przewód czy zwykły wystarczy?



Tagi:

Awatar użytkownika

noel20
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1348
Rejestracja: 02 lip 2010, 06:15
Lokalizacja: Białystok

#2

Post napisał: noel20 » 15 lis 2013, 07:02

Falownik jest zasilany z jednej fazy i obsługuje silniki 3-fazowe. Wrzeciono jest też 3-fazowe. Wychodzą z niego cztery przewody. Trzy to odczepy uzwojeń i je trzeba podłączyć do falownika.
Tylko coś obiło mi się o uszy, że właśnie nie pod u v w, a pod inne zaciski. Poczytaj forum, było niedawno.

Awatar użytkownika

mumin
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 562
Rejestracja: 01 gru 2004, 14:44
Lokalizacja: że znowu ...

#3

Post napisał: mumin » 15 lis 2013, 08:10

UVW - silnik
RST - zasilanie 3 fazy
LN - zasilanie 1 faza

Mokre są na 3 fazy, podłącz przewody pod UVW jeśli będzie się krecił w inną stonę niż potrzebujesz zamień dwa przewody miejscami.


Autor tematu
seduction
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 6
Rejestracja: 18 sie 2013, 15:31
Lokalizacja: wzgorek lonowy

#4

Post napisał: seduction » 15 lis 2013, 23:04

Dzięki;-) ...ogarnięte wszystko..


Gabriel-JG
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 12
Rejestracja: 09 sty 2014, 14:16
Lokalizacja: Jelenia Góra

#5

Post napisał: Gabriel-JG » 30 sie 2017, 09:55

Również szukałem informacji w tej kwestii i dzięki temu wątkowi znalazłem rozwiązanie.
Jednak rozszerzę trochę pytanie.
Posiadam wrzeciono 1,5kw 3 fazowe i owy falownik, który miałem zamiar podłączyć pod jedną fazę 230V (L/N). Na falowniku są oznaczone również wejścia RST, czyli pod 3 fazy. Dysponuję w warsztacie 3 fazami.
Czy jest sens podłączać 3 fazy do tego falownika? Czy da to jakąś wymierną korzyść dla pracy wrzeciona? Będzie mocniejsze niż zasilane 3 fazami z 1 fazy?

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2378
Rejestracja: 06 sty 2007, 13:29
Lokalizacja: Poznań

#6

Post napisał: clipper7 » 30 sie 2017, 13:10

Falownik 1f (zasilanie) podpina się do 1 fazy, 3f do trzech faz i to wszystko. :cool:
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”