Chiński falownik wyrzuca błąd HoC,

Dyskusje dotyczące silników elektrycznych i falowników.

Autor tematu
kadam40
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 9
Rejestracja: 24 lis 2017, 22:49

Chiński falownik wyrzuca błąd HoC,

#1

Post napisał: kadam40 » 24 lis 2017, 23:11

Witam, potrzebuję pomocy w ustaleniu przyczyny błędu HoC

Jakiś czas temu zakupiłem chiński falownik Best FC300-03, 2.2 kw, 220V, 11 A, o oznaczeniu FC300-2.2G-S2-B4

Na ustawieniach fabrycznych wyrzuca błąd HoC (high overcurrent). Kable podpięte prawidłowo (tak sądzę).
wtyczka od zasilania podpięta do zacisków L, N i Ground,
U, V, W odpowienio do wtyczki wrzeciona pod piny 1,2,3. 4 pin wolny. Ekran urzimniony od strony falownika, po stronie wtyczki dotyka metalowej obudowy wtyczki.

Oczywiście ustawiam parametry wrzeciona czyli 400 Hz, 8 A, 220V. Jednak wywala ten sam błąd (HoC)

Jedna sprawa falownika mnie bardzo zdziwiła, wg instrukcji falownik powinien mieć w ustawieniach fabrycznych pod kodem P000 ustawione 4 ( odpowiada to falownikowi 220V i 2.2 kW), jednak gdy sprawdziłem co pokazuje falownik w rzeczywistości to wyszło 11 czyli 5.5kW 380 V.
Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Czy falownik jest fabrycznie źle wyprodukowany i chińczyk sprzedał bubel ?

Czy można jakoś zdiagnozować ten falownik czy nie jest uszkodzony?

Czy przyczyną HoC jest brak jakiegoś ustawienia innego niż fabryczne ?

Zdjęcia falownika.

Obrazek

Obrazek

Obrazek




Autor tematu
kadam40
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 9
Rejestracja: 24 lis 2017, 22:49

Re: Chiński falownik wyrzuca błąd HoC,

#2

Post napisał: kadam40 » 25 lis 2017, 19:33

Problem załatwiony, już nieaktualne.

Wyszły braki w praktyce elektrycznego montażu. Tak to jest jak się robi po nocach i nie dosypia. Sztubacki błąd.

Awatar użytkownika

Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1738
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Re: Chiński falownik wyrzuca błąd HoC,

#3

Post napisał: Petroholic » 25 lis 2017, 20:08

Wiem, że może być głupio trochę pisać o swoim "chwilowym zaćmieniu umysłu" ale może napisz co poprawiłeś - będzie dla potomnych...


Autor tematu
kadam40
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 9
Rejestracja: 24 lis 2017, 22:49

Re: Chiński falownik wyrzuca błąd HoC,

#4

Post napisał: kadam40 » 25 lis 2017, 21:50

Witam
W instrukcji obsługi napisano że najprawdopodobniejszą przyczyną może być zwarcie na obwodzie w kablu do wrzeciona.
Zastanowiłem się nad tym i postanowiłem rozkręcić wtyczkę kabla do wrzeciona. Okazało się że ekran który chciałem aby dotykał metalowej wtyczki jednocześnie za bardzo się rozciągnął w środku i dotykał przewodów UVW, stąd przepięcie i błąd HoC.

Teraz działa aczkolwiek juz wykryłem kolejny mankament.
Gdy ustawiam falownikiem te 400 Hz, wrzeciono rozkręca się tylko do 12k obrotów zamiast 24k.
Prawdopodobnie któryś parametr w falowniku trzeba jeszcze ustawić, ale nie za bardzo wiem który za to odpowiada. Pomoże ktoś?


Autor tematu
kadam40
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 9
Rejestracja: 24 lis 2017, 22:49

Re: Chiński falownik wyrzuca błąd HoC,

#5

Post napisał: kadam40 » 27 lis 2017, 23:38

Panowie
Walczę nadal z obrotami.

ustawiam następujące parametry w falowniku:
P001 - Motor rated current, 8 A
P002 - motor rated voltage, 220 V
P003 - motor rated frequency, 400 Hz
P004 - motor load current, 40% (jak interpretować ten parametr?)
P012 - starting frequency, 1 Hz
P013 - starting delay, 2 s
O021 - maximum frequency, 400 Hz
P022 - minimum operating frequency, 0 Hz
P023 - minimum output frequency, 1 Hz
P055 - the maximum analog correspond to output, zakres 5-20 V, ustawione na 10 V (czy prawidłowo?)
jest też taki dziwny parametr jak:
P057 - speed frequency ratio, zakres od 0.01 do 100, ustawione na 30 (czy polecacie coś innego?)
speed frequency ratio - this function is used to set the speed display and operating frequency ratio. So that the speed display matches the actual speed. Jak to interpretować?, rozumiem co zdanie oznacza ale nie wiem jaką wartość parametru zadać.


Czy jest ktoś w stanie coś podpowiedzieć ???

Dodane 27 minuty 48 sekundy:
P057 ustawiłem na 60. (24000 RPM / 400 Hz). Teraz pokazuje prawidłowo obroty i prawidłowo zadaje ( sprawdzone dla 1 Hz = 60 RPM)

No to Falownik i wrzeciono wstępnie opanowane :)
Załączniki
english manual.pdf
ogólny manual do falowników firmy BEST
(1.1 MiB) Pobrany 1752 razy


dsmturbo
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 15
Rejestracja: 19 lis 2017, 00:40

Re: Chiński falownik wyrzuca błąd HoC,

#6

Post napisał: dsmturbo » 12 maja 2019, 22:07

Witam Panowie.

Chcialbym odswierzyc temat.
Buduje podobna frezarke na tym samym falowniku.
Po podlaczeniu wrzeciona i uruchomieniu mam takie objawy:
1. Start prawidlowy rozpedza sie np do obrotow 2000.
2. Po kilkunastu sekundach nactych obrotach wywala falownik blad HoC.

Gdybym probowal rozkrecac do maksa (24tys) to gdzis tak kolo 17tys obr wywala odrazu blad HoC.

Falownik FC300 wrzeciono 1.2kW.

Prosze o pilna pomoc.


msawiko
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1
Posty: 43
Rejestracja: 02 gru 2012, 01:24
Lokalizacja: Warszawa

Re: Chiński falownik wyrzuca błąd HoC,

#7

Post napisał: msawiko » 09 cze 2019, 10:57

Wczoraj akurat przyszło wrzeciono 2,2kW ER20 i postanowiłem spiąć to z falownikiem Best FC300 2.2kW. Falownik (jakikolwiek) miałem w ręku po raz pierwszy. Po spięciu elektryki i zalaniu wrzeciona wodą (widziałem na YT że niektórzy to na sucho się bawią) przeleciałem parametry z instrukcji ustawiając te co mnie interesują. Zadziałało od strzała z tym, że mogłem rozkręcić wrzeciono tylko do 60 Hz. Po poprawieniu parametru P21 jest już OK.

Dziś natknąłem się na temat i mam następujące uwagi:
P00 u mnie też jest 11 niewiadomo czemu.
P01 wg instrukcji ustawia się jako procent prądu falownika. (Setting range:20 -110% inverter current) Domyślnie jest 11.00 a można regulować w zakresie 0.50 do 15.40. Bardziej wygląda to więc na A a nie na procenty ale dla falownika o znamionowym prądzie 11 A zakres powinien być 2,2A do 12,1 A a nie od 0,5A do 15,4A. Ja zostawiłem domyślnie.

@dsmturbo poradziłeś sobie z problemem? Jak nie to proponuję zamieścić po kolei Twoje nastawy to może coś komuś przyjdzie do głowy gdzie jest źle.

Ogólnie to za te pieniądze to całkiem fajny falownik. Zobaczymy jeszcze jak będzie trzymał moment na niskich obrotach bo raczej wektorowy to on pewnie nie jest. Jedyna upierdliwość to chodzący na full wiatrak i przekaźniki na napięcie 12vAC. Chciałem sobie jednym załączać pompkę chłodzenia ustawiając w falowniku funkcję Run na tym wyjściu. Zajrzałem jednak pod dekiel i widze tam malutkie przekaźniczki i chyba nie zaryzykuje puścić przez nie 230V.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Elektryczne / Falowniki”