Chinski falownik naprawa

Na tym forum rozmawiamy o elektronice nie związanej bezpośrednio z tematem CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
wiesiuch
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 173
Rejestracja: 06 lut 2011, 18:38
Lokalizacja: Jordanów

Chinski falownik naprawa

#1

Post napisał: wiesiuch » 13 maja 2012, 08:13

Witam . Czy ktoś z kolegów próbowal naprawic falownik made in china typu HY02D223b?
Pytam bo dzieje si coś dziwnego mianowicie;falownik funkiel nówka a tu zong po starcie błąd DL czyli zwarcie na wyjściu.
Po wylutowaniu tranzystorów mocy IGBT wszystko dziala tzn.falownik zachowuje się tak jak powinien brak błedów.
Dziwne jest to,że tranzystory też są ok przynajmniej tak mi sie wydaje po pomiarach.
Czy wina jest może po stronie pomiaru prądu i dlatego tak się dzieje



Tagi:


jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1027
Rejestracja: 25 mar 2011, 20:16
Lokalizacja: Radomsko

#2

Post napisał: jacek-1210 » 13 maja 2012, 11:02

Skoro już wylutowałeś, to proponowałbym na początek wlutowywać po jednym tranzystorze i sprawdzać - a nuż trafisz na jeden felerny. Może być przebicie na wyższym napięciu albo jakiś prąd spoczynkowy i miernikiem możesz tego nie zmierzyć
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:

Awatar użytkownika

Autor tematu
wiesiuch
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 173
Rejestracja: 06 lut 2011, 18:38
Lokalizacja: Jordanów

#3

Post napisał: wiesiuch » 13 maja 2012, 11:44

Tak właśnie robię w tej chwili i myślę ,że to jednak pomiar pradu szwankuje a to dlatego,że bez tranzystorów i obciązenia pokazuje około 4A czasem a za chwilę 0 poprostu układ głupieje


jacek-1210
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1027
Rejestracja: 25 mar 2011, 20:16
Lokalizacja: Radomsko

#4

Post napisał: jacek-1210 » 13 maja 2012, 13:30

Może zimny lut ? Bez sprzętu pomiarowego, możesz jedynie przelutować te pola które jesteś w stanie lutnąć tym sprzetem który masz :neutral: . Obejrzyj dokładnie pola lutownicze, szczególnie tam gdzie jest robiony pomiar prądu, ewentualnie, jeśli coś jest w podstawkach, to próbowałbym to trochę poruszyć żeby usunąć ewentualne tlenki
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? :wink:

Awatar użytkownika

Yogi_
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 759
Rejestracja: 13 sty 2010, 08:07
Lokalizacja: Braniewo

#5

Post napisał: Yogi_ » 13 maja 2012, 13:52

Witam.
Elektroda podaje namiary tu:
http://www.kapeko.com.pl/
może coś pomogą?
Pozdrawiam
Krzysiek

Awatar użytkownika

Autor tematu
wiesiuch
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 173
Rejestracja: 06 lut 2011, 18:38
Lokalizacja: Jordanów

#6

Post napisał: wiesiuch » 13 maja 2012, 16:42

Ok dzieki za pomoc próbowałem przelutować i nic. Oddam to jakiegoś magika!Moja wiedza tu się kończy
Pozdrawam


automatech
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 18 mar 2013, 16:52
Lokalizacja: Poznań

#7

Post napisał: automatech » 18 mar 2013, 16:54

Masz tutaj dobry kontakt w sprawie naprawy falowników naprawa falowników


Freelancer
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 7
Rejestracja: 22 kwie 2013, 11:40
Lokalizacja: Radom
Kontakt:

#8

Post napisał: Freelancer » 22 kwie 2013, 12:07

A nie możesz go oddać na gwarancji? Gdzie go kupiłeś? Tylko nie mów że ściągałeś go bezpośrednio z Chin.
Projektowanie, montaż i serwis elektroniki.


wodzirej2
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 1
Posty: 42
Rejestracja: 07 cze 2011, 19:27
Lokalizacja: małe 3-city

Re: Chinski falownik naprawa

#9

Post napisał: wodzirej2 » 11 paź 2019, 14:42

Pany,
nie wiem czy to dobry dział jak coś proszę o pomoc gdzie napisać posta, mianowicie szukam magika, który naprawia falowniki obrabiarek Kimla z Częstochowy, najlepiej pomorskie

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika ogólna”