Bridgeport VMC 1000-30 retrofit

Dyskusje dotyczące maszyn Bridgeport, Romi, Hardinge

Autor tematu
Orzel666
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 260
Rejestracja: 31 gru 2006, 12:14
Lokalizacja: Kielce/Kraków

Bridgeport VMC 1000-30 retrofit

#1

Post napisał: Orzel666 » 20 cze 2014, 11:12

Mam maszyke Bridgeport VMC 1000-30
Stare sterowanie Heidenhain padlo, mysle o reanimacji z uzyciem jakiegos zestawu typu retrofit
Ktos moze polecic jakies rozwiazanie ?
Maszyna ma napedy Siemens 611, chcialbym je zostawic razem z konwerterami, zasilaniem, przekaznikami itp.
Pieniadze sa, checi sa, potrzebne mi opinie, oferty, pomysly.



Tagi:


CNC-Bogi
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 264
Rejestracja: 29 sie 2010, 15:20
Lokalizacja: Dolny Śląsk

#2

Post napisał: CNC-Bogi » 20 cze 2014, 12:47

Jaki to model TNC...?
(TNC150,151,155,355,360)?
Co jest "staremu sterowaniu" Hh, doszczętnie spłonęło? :oops:


Autor tematu
Orzel666
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 260
Rejestracja: 31 gru 2006, 12:14
Lokalizacja: Kielce/Kraków

#3

Post napisał: Orzel666 » 20 cze 2014, 13:43

Stare sterowanie to TNC 415
Jest w jednym z grubsza nieuszkodzonym kawalku, ale wymaga wymiany wielu elementow, lacznie z plyta glowna czy jak to sie tam nazywa


micges
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 272
Rejestracja: 08 sty 2010, 02:04
Lokalizacja: Toruń

#4

Post napisał: micges » 20 cze 2014, 20:12

Retrofit na Linuxcnc to 1k pln na elektronikę sterującą + 2k pln na komp przemysłowy + robocizna.
Plus oczywiście monitor, panel, jakieś pokrętasy do prędkości itp.


Autor tematu
Orzel666
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 260
Rejestracja: 31 gru 2006, 12:14
Lokalizacja: Kielce/Kraków

#5

Post napisał: Orzel666 » 21 cze 2014, 08:18

Brzmi zbyt tanio zeby bylo prawdziwie.
Zaznaczam ze to przemyslowa maszyna i taki charakter ma zachowac.
Czyli wszystko dosc duze i mocne.
Simodrive musi zostac.
Wiem ze sterowanie tym nie jest szczegolnie trudne, ale ja sie na tym nie znam i nie mam ochoty poznawac.
Jestem w stanie zaplacic komus kto to zrobi.
Czy ktos cos takiego robil ?
Jakby sie udalo to mam zestaw napedow z blizniaczej maszyny, pomysle o znumeryzowaniu jednej z duzych tokarek.


enterzbigi
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 102
Rejestracja: 02 wrz 2005, 19:53
Lokalizacja: Grudzi?dz

#6

Post napisał: enterzbigi » 21 cze 2014, 08:34

www.mdtobrabiarki.com.pl w mojej byłej firmie przerabiali frezarkę polecam .


Autor tematu
Orzel666
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 260
Rejestracja: 31 gru 2006, 12:14
Lokalizacja: Kielce/Kraków

#7

Post napisał: Orzel666 » 15 lis 2014, 18:28

Dostalem kilka interesujacych ofert, koniec koncow naprawilem oryginalne sterowanie metoda prob i bledow - skoro nie dziala bardziej nie da sie zepsuc.


michałkubicki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 22 maja 2019, 20:19

Re: Bridgeport VMC 1000-30 retrofit

#8

Post napisał: michałkubicki » 22 maja 2019, 20:34

Witam. Podepnę się do tematu mam taki sam problem sterowanie HH 426 padło :(
Orzel666 możne podasz mi kilka wskazówek od czego zacząć.
Z góry dzięki za odpowiedz
Pozdrawiam Michał

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Bridgeport / Romi / Hardinge”