BRIDGEPORT długo się odpala

Dyskusje dotyczące maszyn Bridgeport, Romi, Hardinge

Autor tematu
guwer
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 26
Rejestracja: 22 cze 2009, 19:14
Lokalizacja: PL

BRIDGEPORT długo się odpala

#1

Post napisał: guwer » 14 wrz 2020, 22:20

Witam,

Od pewnego czasu mam problem z długo odpalającym się sterowaniem TNC 410PA w maszynie Bridgeport VMC1000\22. Sprawa wygląda tak, że po włączeniu zasilania zapala się światło w maszynie, słychać wentylator i w zasadzie tyle - nic się nie dzieje przez nawet 4 - 5 minut (monitor czarny). Dopiero po mniej więcej takim czasie na monitorze pojawiają się pierwsze "informacje" - rozpoczyna się normalne uruchamianie, żadnego błędu nie ma. Spotkał się może ktoś z podobnym problemem? Będę bardzo wdzięczny za każdą podpowiedź.

Pozdrawiam



Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2295
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: BRIDGEPORT długo się odpala

#2

Post napisał: Petroholic » 16 wrz 2020, 18:03

Zobacz jak zapalają się diody na płytach wewnątrz szafy... Możliwe, że sterowanie odpala dopiero po naładowaniu kondensatorów, a te długo startują z racji wieku...


Autor tematu
guwer
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 26
Rejestracja: 22 cze 2009, 19:14
Lokalizacja: PL

Re: BRIDGEPORT długo się odpala

#3

Post napisał: guwer » 30 wrz 2020, 21:31

Dzięki bardzo za zainteresowanie tematem.

Pytanko czy chodzi o te diody które zaznaczyłem na zdjęciu?

Obrazek

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2295
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: BRIDGEPORT długo się odpala

#4

Post napisał: Petroholic » 30 wrz 2020, 21:53

To są tylko 4 diody na przekaźnikach... Diody kontrolne na płycie sterującej i na napędach. Ewentualnie również na module zasilającym jeśli jest w szafie. Cyknij fotkę całej szafy to będzie widać co tam siedzi...


Autor tematu
guwer
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 26
Rejestracja: 22 cze 2009, 19:14
Lokalizacja: PL

Re: BRIDGEPORT długo się odpala

#5

Post napisał: guwer » 01 paź 2020, 20:31

Ja zaznaczyłem tak przykładowo te 4 diody. Chodziło mi o te wszystkie - cały rząd i chciałem zapytać czy o te Ci chodziło o których pisałeś w 2 poście.

Obrazek
Obrazek


andrjalo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 452
Rejestracja: 27 lut 2011, 14:15
Lokalizacja: Polska

Re: BRIDGEPORT długo się odpala

#6

Post napisał: andrjalo » 01 paź 2020, 22:28

Kolega dobrze napisał że kondensatory ale to chodzi raczej o zasilacz systemu.

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2295
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: BRIDGEPORT długo się odpala

#7

Post napisał: Petroholic » 01 paź 2020, 22:43

To co wkleiłeś to płyta przekaźnikowa i zasilająca. Na dole masz drivery. Cała logika systemu jest w tych metalowych skrzynkach po prawej. Jak rozepniesz te spinki od frontu to skrzynki się otworzą i na płytach wewnątrz powinny być diody systemowe bądź diagnostyczne...

Jeśli jest tak jak mówię to stań przy szafie z wyłączoną maszyną, druga osoba stoi przy pulpicie. Włączasz maszynę i patrzysz na diody. Któraś powinna być martwa lub czerwona i jak ekran zamruga to zrobi się zielona lub zgaśnie... Będzie wiadomo co opóźnia start...


andrjalo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 452
Rejestracja: 27 lut 2011, 14:15
Lokalizacja: Polska

Re: BRIDGEPORT długo się odpala

#8

Post napisał: andrjalo » 01 paź 2020, 22:49

Te skrzynki to cały system CNC i dobrze by było przed jakimkolwiek rozpinaniem skrzynek zrobić BACKUP bo potem może być za późno.


Autor tematu
guwer
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 26
Rejestracja: 22 cze 2009, 19:14
Lokalizacja: PL

Re: BRIDGEPORT długo się odpala

#9

Post napisał: guwer » 02 paź 2020, 10:56

BACKUP mam zrobiony.
Jakiś czas temu (1 rok może 1,5) zasilacz był wymieniany (ten chyba drugi od lewej nad Driverami).
Rozumiem że w pierwszej kolejności rozpiąć te spinki po prawo i jak będą skrzynki otwarte to wtedy włączyć zasilanie, czekać na mruganie ekranu i obserwować.

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2295
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: BRIDGEPORT długo się odpala

#10

Post napisał: Petroholic » 02 paź 2020, 21:28

andrjalo pisze:przed jakimkolwiek rozpinaniem skrzynek
guwer pisze:w pierwszej kolejności rozpiąć te spinki po prawo i jak będą skrzynki otwarte
Rozpiąć tylko spinki otwierające skrzynki. Żadnych kabli :)

Tak - pootwierać tak, żeby było widać "wnętrzności" i włączać obserwując... Tylko trzymaj łapki z daleka bo grzebanie w szafie pod prądem czasami źle się kończy :(

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Bridgeport / Romi / Hardinge”