Blokowanie wektorow

ArtCAM, ArtCAM Express, ArtCAM Insignia, ArtCAM Pro

Autor tematu
Stolarstwo Zbeczka
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 27 lis 2019, 15:56
Lokalizacja: Racibórz

Blokowanie wektorow

#1

Post napisał: Stolarstwo Zbeczka » 27 lis 2019, 16:10

Witam,

Mam do was takie pytanie. Mam wzór frontu meblowego i kiedy zmieniam jego wysokość i szerokość to wiadomo zmieniają się wektory.

Jest taka opcja żeby zablokować poszczególne wektory aby były stale wymiarowo??. Np tak jak na załączonym zdjęciu odstęp ma 3cm i żeby po rozszerzeniu taki wymiar pozostał.

Jak napisałem coś błędnie to wybaczcie. Ogarniam dopiero artcama od 4dni

Program Artcam 2018
Obrazek




lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1418
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: tymczasowo ...Kraków

Re: Blokowanie wektorow

#2

Post napisał: lajosz » 27 lis 2019, 22:01

Witamy nowego kolegę na forum.
Stolarstwo Zbeczka pisze:
27 lis 2019, 16:10
..... kiedy zmieniam jego wysokość i szerokość to wiadomo zmieniają się wektory.

Jest taka opcja żeby zablokować poszczególne wektory aby były stale wymiarowo??. Np tak jak na załączonym zdjęciu odstęp ma 3cm i żeby po rozszerzeniu taki wymiar pozostał.
Niestety nie, a nie ... bo do takich rzeczy potrzebujesz programu w którym możesz deklarować zmienne i parametry.
Artcam to proste oprogramowanie i tu takich rzeczy po prostu nie uświadczysz.

Zresztą, w większości takich programów jak Artcam (lub podobnych prostych) nie możliwości parametryzacji.

Oczywiście możesz w Artcamie zablokować wektory (prawoklik na wektor i Zablokuj) i taki wektor/wektory będzie nie do ruszenia do momentu odblokowania, ale zwiększając/skalując całość rysunku czy zaznaczonych wektorów, ten zablokowany wektor NIE ZMIENI wymiarów i lokalizacji, czyli ..... raczej nie o to chodzi.

Z tego co zrozumiałem, to Ty chcesz żeby podczas zmiany wymiarów całości (np. skrzydła drzwiowego) niektóre z wektorów trzymały stałą odległość (offset) od innych, czyli ..... jak wyżej pisałem, potrzebujesz oprogramowania w którym jest możliwość wprowadzania zmiennych i/lub funkcji matematycznych + logiki boolowskiej, a Artcam takiego czegoś (niestety) nie ma.


Autor tematu
Stolarstwo Zbeczka
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 27 lis 2019, 15:56
Lokalizacja: Racibórz

Re: Blokowanie wektorow

#3

Post napisał: Stolarstwo Zbeczka » 28 lis 2019, 20:49

Dzięki za informacje :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „ArtCAM”