bład za duzej srednicy narzedzia


wojtek10916
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 487
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: bład za duzej srednicy narzedzia

#11

Post napisał: wojtek10916 » 26 lis 2021, 23:49

Steryd pisze:1. Masz bajzel w tabeli narzędzi.

I nie tylko tam, szkoda sobie ryja strzępić na niego :lol:
Jak się nauczy pisać, potem czytać i wtedy weźmie się za programowanie to nie będzie miał problemów.



Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 7359
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: bład za duzej srednicy narzedzia

#12

Post napisał: WZÓR » 27 lis 2021, 20:54

kropek1980 pisze:
26 lis 2021, 10:35
a niby jak mam pracowac ? program zgr z cam z naddatkiem na goto puszczony z korekcja. wymiar tolerowany 0.1 +/- narzedzie puszczone na 0

nie rozumie o co ci chodzi WZOR??
kropek1980 pisze:
26 lis 2021, 13:39
Jesli dobrze kojarze to w technologii imachinig nie ma czegos takiego jak promien dojscia/wyjscia....
.....
Ja też czasami robię programy w SolidCam , ale zasady wprowadzania korekcji G41/G42 ( w przeciwieństwie do Ciebie) znam .
Resztę dopisał Steryd w #10 ..... , nie będę się powtarzał.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki


Autor tematu
kropek1980
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 205
Rejestracja: 21 lut 2009, 18:45
Lokalizacja: Krotoszyn

Re: bład za duzej srednicy narzedzia

#13

Post napisał: kropek1980 » 28 lis 2021, 20:44

kropek1980 pisze:
26 lis 2021, 10:35
program zgr z cam z naddatkiem na goto puszczony z korekcja. wymiar tolerowany 0.1 +/- narzedzie puszczone na 0
Steryd pisze:
26 lis 2021, 18:30
1. Masz bajzel w tabeli narzędzi.
2. Nie używaj look ahead, ani korekcji w I-machiningu (pisałeś, że nie używasz, a w programie jest), skoro i tak Ci nie potrzebna jak sam zauważyłeś.
Wszystko się zgadza.- próbujesz wcisnąć frez 12 w okrąg ~3mm w pierwszym, 6mm w drugim, a w trzecim w trójkat o boku poniżej mm.
jaki bajzel, gdzie ty wogole tam widzisz bajzel??? tabela narzędzi poprawnie opisana itd

tak jak napisalem wczesniej programy napisane sa z korekcja tyle ze przepuszczone przy wymiarach z tolerancja 0.1 +/- na 0 bo wymiar po wykonaniu miesci sie w tolerancji. przy wykonywaniu wymiaru o węższej tolerancji wszystko dr jest uwzgleniony zgodnie z tym zeby wykonac detal poprawnie.
nie uzywaj korekcji w imachiningu??? dla mnie to jest totalnie nie zrozumiale...............

odnosnie zdjec jest to kod wygenrowany przez solida kazde wejscie itd itd


xyzabc-cnc-cam
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1
Posty: 76
Rejestracja: 18 cze 2021, 21:50
Lokalizacja: Niemcy
Kontakt:

Re: bład za duzej srednicy narzedzia

#14

Post napisał: xyzabc-cnc-cam » 04 gru 2021, 08:35

Na początku napisałeś tolerancję że zmieniasz na maszynie chodzi o (MP7431) ?
Ja miałem podobny problem na imachining co prawda program chodził tylko problem wyskakiwał jak chciałem ruszyć maszynę z połowy programu to wyskakiwał ten sam błąd . Jak chcesz przyślij mi program spakuj go tak samo jakbyś wysyłał do serwisu a ja sprawdzę na moim postprocesor . Problem jest też taki że postprocesory pisze Izrael a tutaj tylko lekko modyfikują . Dlatego przechodzę do Hypermill

Dodane 11 minuty 8 sekundy:
Jeszcze dodam że u mnie była wina postprocesor .
Ile masz post.. sztuk ?


MarcinL1983
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 16 wrz 2014, 20:17
Lokalizacja: internet

Re: bład za duzej srednicy narzedzia

#15

Post napisał: MarcinL1983 » 09 sty 2022, 14:54

A co to narzedzie robi

Dodane 23 sekundy:
A co to narzedzie robiS=

Dodane 6 minuty 55 sekundy:
Musiałbym wiedzieć co to narzędzie robi. W mojej pracy na niektórych maszynach występuje czasem taki błąd co robimy dajemy wejcie wyjscie na normal, a jak to nie działa wylańczam kompesacje i zmniejszam srednice narzedzia np. na 11,98 w solidcamie. Moszesz jeszcze zmienic narzedzie na mniejsze np. 10 i sprubować.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „SolidCAM”