Błąd w rysunku CAD - dxf2gcode wyrzuca błąd długości


Autor tematu
wrzech
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 6
Rejestracja: 06 lut 2014, 08:21
Lokalizacja: Tychy

Błąd w rysunku CAD - dxf2gcode wyrzuca błąd długości

#1

Post napisał: wrzech » 07 lut 2014, 11:34

Witam Panowie,

Męczę się już kilkadziesiąt godzin, próbując ogarnąć błąd jaki wyrzuca mi dxf2gcode a mianowicie, zaraz po wczytaniu rysunku dxf, kiedy nie jest on jeszcze widoczny w podglądzie wyświetla mi się monit:
"Lenght of some Element too short! Length must be greater than tolerance. Skipped geometries."

Powoli sie poddaję więc zmuszony jestem do skorzystania z Waszej pomocy.

Sprawdziłem tolerancje w dxf2gcode i wynosi domyślnie 0.001mm. Wnioskuje, że w moim rysunku sa elementy mniejsze niż 0.001mm. Sęk w tym że nie umiem tego zlokalizować. Rysunek 2D zawiera rozbitą i poprawioną czcionkę otoczony ramką i ma być użyty do grawerki jak na razie w płytce drewnianej.
DXF utworzony w autocad 2013, warstwy spłaszczone, zapis dxf obejmował tylko zaznaczone elementy.
Próbowałem różnistych programów do dxf to gcode i wszystkie w efekcie generują jakieś krzaki :) więc problem mam w samym dxfie. Wersja dxf to 2000/lt2000 .
Mógłby ktoś pomóc w nakierowaniu na źrodło problemu?


Marek

Tagi:


micges
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 278
Rejestracja: 08 sty 2010, 02:04
Lokalizacja: Toruń

#2

Post napisał: micges » 07 lut 2014, 11:38

Wstaw tego dxfa na pastebin.com i podaj linka.

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1240
Rejestracja: 03 sty 2007, 14:27
Lokalizacja: Wiedeń

#3

Post napisał: grg12 » 07 lut 2014, 11:48

Wrzuć gdzieś ten rysunek.
Parę razy mi się zdażyło że polylinia w pliku DXF zawierała na początku kilkadziesiąt segmentów o zerowej długości (rysunek generowany przy pomocy jakiegoś darmowego cada) ale to nie tłumaczyłoby "krzaków" - może po prostu po rysunku rozrzucone są pojedyncze punkty, albo jakieś inne śmieci?


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1489
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

#4

Post napisał: lajosz » 07 lut 2014, 12:39

@wrzech

No przecież sam zdiagnozowałeś problem i to na podstawie komunikatu ""Lenght of some Element too short! Length must be greater than tolerance. Skipped geometries."

Czyli wszystko jasne.

Oczywiście znalezienie tak małej linii graniczy z cudem, tym bardziej, że prawdopodobnie cały ten DXF to właśnie takie bardzo krótkie proste składające się na cały rysunek.

Jednak można sobie z tym poradzić np. tak:

1. Wrzucamy DXF-a np. tu na forum, a uczynni koledzy (np. ja :)) robią z tym porządek.

2. Wrzucamy DXF-a do np. CorelDraw, tam zmniejszamy ilość węzłów do niezbędnego minimum i eksportujemy ponownie do DXF-a. Jednak mankamentem takiego rozwiązania jest to, że tak powstały DXF zawiera tylko splajny, a nie każdy program potrafi to poprawnie obsłużyć.

3. Wrzucamy DXF-a do np. Artcam-a, tam przekształcamy w splajny, następnie przekształcamy w polilinie i eksportujemy ponownie do DXF-a.
Zaletą jest to, że otrzymujemy DXF-a złożonego z polilinii prostych i łukowych w dokładnie takiej formie jakbyśmy rysowali to bezpośrednio w AutopCAD-zie, a więc zero kłopotów przy imporcie do czegokolwiek.


Autor tematu
wrzech
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 6
Rejestracja: 06 lut 2014, 08:21
Lokalizacja: Tychy

#5

Post napisał: wrzech » 07 lut 2014, 13:21

Faktycznie były jakieś punkty o zerowej długości. Naprawiłem to rozbijając cały splajn, usuwając duplikaty i ponownie tworząc jednolitą linię narzędziem 'dołącz'. Tak edytowany rysunek zapisałem w dxf i o dziwo nawet lazycam go widzi :D Dziękuję panowie, jak widać takie drobnostki nieźle rozwalają cały proces tworzenia.

Pojawił się natomiast kolejny problem :) LazyCam demo działa do 500 linii i wpadnięcie na to zajęło mi ponad godzinę ;) W tym czasie pisałem też tego posta, żeby dokładnie wszystko wytłumaczyć a tu proszę, znowu taka błahostka. No nic, będę kombinował dalej.
Marek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne dyskusje na temat oprogramowania CAD/CAM”