bieżący stan DRO po rs232

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1249
Rejestracja: 31 sie 2004, 22:25
Lokalizacja: EU

bieżący stan DRO po rs232

#1

Post napisał: olo_3 » 07 cze 2007, 01:22

jakiś czas temu zacząłem, powiedzmy “programować” AVR.
w trakcie moich zabaw doszedłem do miejsca w którym chce aby mach2/3 wysyłał po rs232 w ascii (choć nie koniecznie) bieżący stan DRO, do atmegi i tu pytanie:

jak zmusić macha do takiego wyczynu ?
czy koledzy mogą wskazać drogę ?

z góry dziękuję za rady.
pozdr olo


Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.

Tagi:


Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 4017
Rejestracja: 15 lis 2006, 22:01
Lokalizacja: Tarnobrzeg

#2

Post napisał: Leoo » 07 cze 2007, 18:24

olo_3 pisze:jak zmusić macha do takiego wyczynu ?
Jeśli program nie posiada odpowiedniej opcji w menu, pozostaje jedyna możliwość - prośba do twórcy programu...

Muszę jednak ostrzec, że system PC będzie potrzebował czasu na obsługę portu szeregowego, co w mniejszym lub większym stopniu wpłynie na pogorszenie pracy programu, zależnie od częstotliwości odświeżania.

Awatar użytkownika

Autor tematu
olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1249
Rejestracja: 31 sie 2004, 22:25
Lokalizacja: EU

#3

Post napisał: olo_3 » 07 cze 2007, 18:42

wiesz Leoo,
w zasadzie wiem jak to zrobić, albowiem sam twórca programu zostawił furtkę w postaci makra. o tyle o ile w przypadku jakiś dziwnych funkcji (np otworzyć drzwi wywołujesz to dowolna napisana komenda na przykład m999) to w przypadku ciągłej transmisji nie mam planu.
trochę materiału do rozważań:
http://www.machsupport.com/
http://www.artsoftcontrols.com/MachCust ... =Main_Page (szczególnie pt.9)
https://www.cnc.info.pl/topics45/sterow ... %BCnik%F3w

spowolnieniem systemu nie martwię się w chwili obecnej, jeśli nowoczesny komputer nie da rady pomyślimy o jeszcze lepszym, 2 procesorowy max szybki - te rozważania zostawmy na dalszy plan.
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”