Bazowanie maszyny

Problem z pomiarem

Dyskusje na temat maszyn HAAS

Autor tematu
wiktorelblag
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 309
Rejestracja: 19 sty 2014, 18:56
Lokalizacja: Elbląg

Bazowanie maszyny

#1

Post napisał: wiktorelblag » 14 wrz 2021, 14:52

Witajcie.
Mam problem z moim haasem TM1 2007 rok
W trybie JOG najeżdżam na x0 i mam na wyswietlaczu 0. Tak samo jest na Y.
Problem jest z osią Z. Ta wyświetla mi wartość 114,554.
Czy jest gdzieś opcja wyzerowania tej wartości?



Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 7183
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Bazowanie maszyny

#2

Post napisał: WZÓR » 15 wrz 2021, 09:54

A ta wartość nie wynika z długości narzędzia ?
Wyjmij je , dojedź czołem wrzeciona tam gdzie dojeżdżasz i zapewne będziesz miał 0

Ewentualnie klik klawisz ORIGIN przy tej wartości.

Mariusz.


Autor tematu
wiktorelblag
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 309
Rejestracja: 19 sty 2014, 18:56
Lokalizacja: Elbląg

Re: Bazowanie maszyny

#3

Post napisał: wiktorelblag » 15 wrz 2021, 10:53

Dojeżdżam osią Z do samej góry. Powinno być 0. Cały czas było i nagle się zmieniło. Może coś nacisnąłem.
Brakuje mi opcji żeby podjechać na 0 i zresetować pomiar.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 7183
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Bazowanie maszyny

#4

Post napisał: WZÓR » 15 wrz 2021, 11:23

wiktorelblag pisze:
15 wrz 2021, 10:53
Dojeżdżam osią Z do samej góry. Powinno być 0.
....
Nic nie musi .

Z jakiej pozycji miałeś te 0 ..... , z operatora (?)

Mariusz.


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2916
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Bazowanie maszyny

#5

Post napisał: Steryd » 15 wrz 2021, 12:57

jak masz magazyn parasolowy, to Z0 jest na wysokości wymiany narzędzia, (przyjamniej u nas na mikronie) więc bazując się faktycznie jedzie na jeszcze kawałek na +
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 7183
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Bazowanie maszyny

#6

Post napisał: WZÓR » 15 wrz 2021, 20:38

Steryd pisze:
15 wrz 2021, 12:57
jak masz magazyn parasolowy, to Z0 jest na wysokości wymiany narzędzia, (przyjamniej u nas na mikronie) więc bazując się faktycznie jedzie na jeszcze kawałek na +
Im dalej w las to nie wiem o jakim 0 jest mowa :

0 z pozycji operatora , 0 z bazy (np.) G54 , czy 0 z bazy G53 ?

..... i w jakim celu na tej pozycji ma być wartość 0 , a nie 114.554

Mariusz.


wacpan
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 115
Rejestracja: 02 maja 2014, 14:58
Lokalizacja: Rz

Re: Bazowanie maszyny

#7

Post napisał: wacpan » 15 wrz 2021, 20:51

Myślę że długość narzędzia wprowadza Cię w błąd, spróbuj bez narzędzia i z narzędziem/ korektora mi.


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2916
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Bazowanie maszyny

#8

Post napisał: Steryd » 15 wrz 2021, 21:28

Mi chodziło o Z0 maszynowe. Po zreferowaniu jedzie u nas na Z+109, coś tam.a Z0 jest na wysokości oddawania narnarzędzia do magazynu (albo raczej zabierania przez magazyn ;) )
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 7183
Rejestracja: 01 sty 2009, 20:01
Lokalizacja: Oława

Re: Bazowanie maszyny

#9

Post napisał: WZÓR » 16 wrz 2021, 06:46

Steryd pisze:
15 wrz 2021, 21:28
Mi chodziło o Z0 maszynowe. Po zreferowaniu jedzie u nas na Z+109, coś tam.a Z0 jest na wysokości oddawania narnarzędzia do magazynu (albo raczej zabierania przez magazyn ;) )
U mnie na vf-3 jest tak w pozycji gdzie oś Z jest w najwyższym miejscu ( patrz : wartości maszynowe)




Tam nigdy nie będzie 0 , o którym autor tematu pisze .
..... , chyba , że na pozycji operatora kliknie Origin , ale maszynowe dalej będą te same.

p.s.
W dalszym ciągu nie wiemy o co gościowi chodzi .

Mariusz


Autor tematu
wiktorelblag
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 309
Rejestracja: 19 sty 2014, 18:56
Lokalizacja: Elbląg

Re: Bazowanie maszyny

#10

Post napisał: wiktorelblag » 16 wrz 2021, 07:33

Chodzi gościowi o to że jak używałem komendy
G28 G91 Z0 M09;
G00 G90 G54 X0 Y0;
to narzędzie wyjeżdżało do samej góry osi Z i odjeżdżało na x0y0 bazy detalu.
Teraz podnosi się do innej wartości - nie leci do samej góry osi Z tylko zatrzymuje się w innym miejscu.

Nie mam magazynu narzędzi

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „HAAS”