bardzo pilnie potrzeba dtr TR PORĘBA 90
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
bardzo pilnie potrzeba dtr TR PORĘBA 90
pozdrawiam wszystkich forumowiczów bardzo pilnie potrzebuje scanu rysunku skrzyni posuwu tokarki tr 90 POREBA,rozsypały sie nam kliny w wałku który załacza koła do posuwu i do gwintu(.na wałku jest oprawa z dwoma klinami)koła maja podebranie na pierscienie wszystkie sa równe z wyjatkiem jednego jest szerszy w którym miejscu powinien sie znajdowac ,moze mi ktos pomóc
tuptus
Tagi:
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
witam. mam na oku porębę tr 70 z 1959 roku. ogólnie maszyna jest ok. trzyma się kupy. trochę tylko głośno pracuje. w związku z tym mam kilka pytań do osób znających się na takich maszynach. na jakich łożyskach pracuje wrzeciennik, czy są to maszyny awaryjne a jeżeli tak to co się psuje i na co zwracać uwagę przy zakupie. dodam że maszyna jest wyceniona po cenie złomu. łoże nie jest wypracowane. z góry dziękuję za pomoc.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Re:
Witam, Temat stary lecz wciąż może być aktualny... Tokarki serii TR tj TR55, TR70, 90, etc mają tylko zwykłe posuw mechaniczne - brak posuwu przyśpieszonego, który jest zazwyczaj realizowany dodatkowym silnikiem zainstalowanych z tyłu /z prawej strony/ na suporcie. Stąd oznaczane były jak modele TR70B, TRB90B, etc. Później producent wygenerował kolejne modele tych maszyn np TR70bis, TR90bis etc. potem doszły modele z literkami B1, C1, B2, C2... Mam do TR70, TR90... a ja potrzebuję "na gwałt do TR90B. Pozdrawiam
Intek