Witam
Mam tokarkę z odczytem cyfrowym SDS6-3v, dzisiaj nagle, po kilku godzinach pracy odczyt zgasł, jakby poszedł bezpiecznik, w przewodzie zasilającym sprawdzałem probówką, prąd jest. Orientuje się ktoś, czy to ustrojstwo ma jakiś bezpiecznik w środku, lub co mogło być przyczyną? Zgasł w czasie przerwy, tym dziwniejsze. Tokarka ma dopiero 4 lata, a przyzwyczaiłem się do tego elektronicznego odczytu.
Jakieś podpowiedzi?
Awaria SDS6-3V
-
Robert_K
- ELITA FORUM (min. 1000)

- Posty w temacie: 2
Re: Awaria SDS6-3V
Nie ma tu bezpiecznika dostępnego pod zewnątrz. Być może jest jakiś lutowany do płytki, ale to się okaże dopiero po rozebraniu urządzenia.
Sprawdź jeszcze raz przewód, faza może być ale mógł się uszkodzić przewód neutralny. Ew. sprawdź czy wtyczka jest dobrze dosunięta w gnieździe, mam taki odczyt u siebie na ruchomym ramieniu i czasami wtyczka lubi się wysunąć.
Pozdrawiam.
Sprawdź jeszcze raz przewód, faza może być ale mógł się uszkodzić przewód neutralny. Ew. sprawdź czy wtyczka jest dobrze dosunięta w gnieździe, mam taki odczyt u siebie na ruchomym ramieniu i czasami wtyczka lubi się wysunąć.
Pozdrawiam.
-
bel777
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)

- Posty w temacie: 1
Mam ten odczyt na swojej tokarce, przewody zasilania są cienkie jak wiadomo co u węża, w moim przypadku przełamał się ( jak kolega wyżej pisze ) neutralny. Sprawdź miernikiem czy masz przejście od skrzynki do wtyczki zanim zaczniesz wybebeszać centralkę 
-
Jaro911
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

- Posty w temacie: 4
No i bingo, przewód do wymiany, napięcie na plusie i na minusie, założyłem na chwilę nowy przewód i wszystko odżyło. Gdzieś coś na długości poszło. Dzięki za wskazówki, temat do zamknięcia.